ȘI EU SUNT PRIMAR - dialoguri - Gheorghe Frigioi, primar, Crucea, 2012

ȘI EU SUNT PRIMAR - dialoguri - Gheorghe Frigioi, primar, Crucea, 2012(927)


Frigioi are calităţi de lider. Are linia hotărârii: indiferent câte greutăţi întâmpinaţi, duceţi un lucru până la capăt. Şi linia acţiunii: nu puteţi sta locului. Apoi e beleaua cu atenţia la detalii cu care îi omorâţi pe toţi. Zice Milena din calcule numerologice.

- Un proiect acum pe măsura 2.2: asfaltare străzi Crucea, cămin de bătrâni la Stupina, pentru bătrânii comunităţii noastre şi dotare cămin cultural. Este un proiect integrat, că aşa cere măsura. La cămin avem şi o formaţie „Trandafirul dobrogean“, participantă la festivaluri. Am solicitat dotarea cu costume naţionale şi sonorizare.

- Căminul de bătrâni este o exagerare. Ăştia de aici de la ţară, dacă au pe cineva la cămin, e o ruşine mare.

- E ruşine mare, dar mulţi nu mai au pe nimeni pe acasă.

- Şi dacă nu au o susţinere financiară, puteți să îi ţineţi acolo? Poate comunitatea aşa ceva?

- Nu. Ei au o minimă susţinere, şi restul se implică comunitatea, adică noi.

- A mai făcut cineva aşa ceva?

- Nu ştiu, şi nu mă interesează.

- Spun femeile că semănaţi cu Alain Delon că sunteți frumos ca un actor de film.

- Ei, prea mult! Prea pretenţios. Dacă îmi spuneaţi asta pe la 20 de ani, că acum, la aproape 60, ce naiba!

Tot la realizări, am reabilitat grădiniţa din satul Crişan, acum reabilităm toate împrejmuirile de la şcoli şi biserici. Facem împrejmuiri noi. Urmează cimitirele. În primul rând pentru estetic şi la ţară se obişnuieşte pentru că apartenenţa se stabileşte aşa. V-am zis de asfaltare. Avem la Grup Şcolar Crucea care va intra în reabilitare totală cu fonduri de la Banca Mondială. Avem un parc în faţa primăriei, plus amenajarea de la primărie. Finalizăm şi aici un spaţiu verde. Mă refer la întreaga perioadă 2008-2012.

- Dacă vă amintiţi ceva important şi frumos, vă rog să spuneți. Nu chiar orice.

- De mănăstire, da?

- Da.

- La Izvorul Tămăduirii vin în jur de 12.000 de oameni din toată ţara. Este o tradiţie aici de ani buni. Este un izvor care poartă denumirea Izvorul Tămăduirii. Se spune că un păstor, care avea probleme cu vederea, s-a spălat la acel izvor de multe ori şi i-a revenit vederea. Într-adevăr are proprietăţi deosebite apa de acolo. IPS când a vizitat locul în 2005, că se tot lăuda el acolo, i-am arătat locul. Apa de acolo e adevărata apă plată.

Are un debit mic, dar constant, chiar dacă sunt precipitaţii şi izvorăşte de undeva din vârful muntelui. Se pare că vine din podişul Casimcei.

Sunt oameni care vin şi iau apă cu bidoane pentru acasă. Dacă ai probleme, bube, orice, trec toate.

Prea Înaltul a venit şi a zis: „E mai pură decât agheasma noastră“. Acum avem un proiect cu Consiliul Judeţean, chiar dacă eu am amenajat acolo o chiuvetă, cană, că e în drumul turmelor. Acum e una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Dobrogea şi va deveni una dintre cele mai frumoase.

- Şi proiectele pentru viitor?

- Proiecte avem multe: vrem să-l terminăm pe ăsta, pe măsura 322, apoi să realizăm un parc fotovoltaic pe fonduri europene. Parcul fotovoltaic o să fie proprietatea primăriei. Noi avem foarte mulţi investitori: s-a realizat o fabrică de caşcaval ultramodernă, apoi un centru de vinificaţie şi de prelucrare a fructelor la fosta livadă. Acum au plantat viţă de vie, plantată cu GPS-ul. E ceva de vis. Numai cu fonduri europene.

- Mă gândeam eu că, uite, te aştepţi la Crucea, te aştepţi la Frigioi, uite... Ştii de ce că îi înjur pe prietenii mei când spun că România e de căcat. Le zic: „Ştiţi ceva? Fără mine!“ Ştiţi că mie nu-mi place chestia asta. Le zic „măi, nu ţi-e ruşine? E mă-ta aici, sunt copiii tăi, România are nişte exemple formidabile de deşteptăciune“. E şi vina ta că lumea nu ştie.

- Păi, da. Eu prefer să realizez şi să se vorbească apoi de către alții. Eu fac pentru oamenii ăştia, care sunt în imediata apropiere şi care au nevoie urgentă de ele. Că restul, celelalte relaţii de afaceri, fiecare şi le stabileşte. Pentru omul ăsta este o oportunitate, un loc de muncă. Ştiţi că sunt chiar tâmpit în privinţa asta cu un patriotism local, cretinesc. Vorbesc serios. Eu nu am venit aici pentru a-mi spune cineva „domnule primar, vă rog, uite așa și pe dincolo”. Eu de când sunt de aici am avut de pierdut, mai ales de pierdut. Eu nu mai am banii pe care îi aveam înaimte de a fi primar!

- Ştiu. De când face Milena calcule numerologice cu primarii, şi face demult, de vreo 7 ani. La tine s-a întâmplat puţin, dar ştii cum sunt alții? De cinci ori cu fiecare primar până îl pun în carte eu ascult şi încep să trag concluzii. Pe lângă faptul că niciunul nu se îndoieşte, pe lângă că de exemplu Mitroi, primarul de la Valul Traian, sună după aia și zice: „Băi Gigi, şi toate astea, numai din datele de naştere? Parcă nu îmi vine să cred. Începi să tragi concluzii îngrozitoare. Prima este că aproape toţi primarii au această linie a hotărârii care apare și la dumneata în numerograma datei de naştere. Nu o găseşti la alţii, la oameni obișnuiți. Să-ţi spun de ce: un primar e un băiat cât de cât tare, că ai curajul să scoţi nişte voturi, te lupţi aşa, puţin. Când vezi că e greu ca primar, zici că să te lase în pace, că te duci acasă. Nu te laşi, mă, că te-ai apucat de-o treabă şi aproape niciun primar nu se lasă.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri