MAI BINE LA BAL DECÂT LA SPITAL, LA VIENA

MAI BINE LA BAL DECÂT LA SPITAL, LA VIENA(895)


În fiecare an în Viena au loc 450 de baluri.

În această seară, joi, pe 20 februarie 2020, are loc la Opera de Stat din Viena probabil cel mai renumit bal. Patronajul este asigurat de Președintele Austriei iar invitații sunt cam 5000 din toată lumea, mai ales din înalta societate, din cultură, din politică, din lumea afacerilor, din showbiz, din sport.

 

Deschiderea balului este asigurată și de această dată de cele 144 de cupluri tinere (între 17 și 24 de ani) dansul fiind pe ”Fächerpolonaise” a compozitorului austriac Carl Michael Ziehrer, interpretată de Orchestra Filarmonică din Viena.

Tinerele debutante poartă rochie albă, fără crinolină, lungă, având mănuşi şi pantofi tot de culoare albă, iar tinerii domnișori însoţitorii lor au frac negru, papion şi mănuşi albe.

Compania austriacă de bijuterii Swarovski, un partener al avenimentului, a anunţat că faimosul designer Christian Lacroix va fi cel care va crea tiara pentru domnișoare.

Până acum, mai de curând, creatorii preţioaselor bijuteriilor au fost Donatella Versace (2019), Dolce & Gabbana (2018) şi Karl Lagerfeld (1933-2019), în 2017.

Acum designerul francez a ales ca temă “Flautul fermecat” al compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart şi personajul principal, al acesteia, strălucitoarea Regină a Nopţii. Tiara are 72 de cristale colorate cu trei vârfuri cu pietre în formă de stea şi o linie de cristale circulare pentru bază.

Începând din 1992, omului de afaceri austriac Richard Lugner invită mari stele ale showbiz-ului mondial ca de exemplu Sophia Loren în 1995, Claudia Cardinale în 2002, Brigitte Nielsen, Roger Moore, Brooke Shields în 2016, Goldie Hawn în 2017, Melanie Griffith în 2018, fostul model australian Elle Macpherson în 2019. Acum, în 2020, invitată este actrița Ornella Muti.

În 1869 în noua clădire a Operei Imperiale şi Regale (astăzi Opera de Stat), împăratul Franz Joseph I le-a interzis să organizeze baluri în teatrul său.
Așa că primul bal, “Ball in the Hofoper”, nu a avut loc în sala oficială, ci într-o altă clădire nouă în Wiener Musikverein construită în 1870.

 

La 21 ianuarie 1921, după prăbuşirea imperiului, are loc ”Opernredoute”, care în ianuarie 1935, devine pentru prima oară ”Balul Operei din Viena”.

După cel de-Al Doilea Război Mondial începe imediat reconstrucţia clădirii Operei de Stat din Viena deși rămăseseră neatinse doar faţada principală, scările şi foaierul.

Pe 5 noiembrie 1955, Opera de Stat din Viena este redeschisă cu ”Fidelio” de Ludwig van Beethoven apoi în anul următor, pe 9 februarie 1956, are loc o nouă ediţie a Balului Operei de Stat din Viena.

Astăzi Opera de Stat din Viena este una dintre cele mai importante Opere din întreaga lume, având un mare repertoriu: 350 de reprezentaţii pe sezon cu 600.000 de spectatori, 9 premiere etc.

Domnul Ioan Holender a fost cel mai longeviv director, aproape două decenii, la această prestigioasă Operă.

La Balul Operei din Viena au fost invitate să cânte numeroase personalităţi ale muzicii de operă printre care bineînțeles și soprana română Angela Gheorghiu.

Putem spune deci că am fost și noi la acest renumit bal prin reprezentanții noștri renumiți în acea lume simandicoasă.

Să fim optimiști. Lumea bună ne așteaptă. 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri