VIAȚA TRAGICĂ A UNUI BUFON DE PRĂVĂLIE

VIAȚA TRAGICĂ A UNUI BUFON DE PRĂVĂLIE(1077)


Îmi place teatrul. Detest teatrul de păpuși din pricina sforarilor. Atitudinea lor parșivă de după cortină, modul brutal în care manipulează uneori păpușile aflate pe scenă. Și nu oricum, ci la cheremul lor, al sforarilor!Ei trag sforile peste tot. Mai ales acum când se apropie alegerile locale! Acum ies sforarii la drumul mare! Dar să revenim la teatru, deși tot teatru se numește și episodul comentat mai sus...

Teatrul absurd. Îmi plac bufonii. Chiar dacă, paradoxal, unii au o viață tragică, fiind folosiți ca ținte mișcătoare în diverse situații limită. Și unde, dacă nu în politică, se întâlnesc cele mai multe situații limită?!

Când eram în școala generală, ne duceau cu clasa la câte un spectacol la matineu. Când eram student în București, m-am împrietenit cu câțiva actori de la Teatrul de comedie care mă lăsau să asist la repetiții. Am văzut multe piese de teatru la viața mea și am cunoscut mulți artiști și regizori, oameni talentați. Am așadar destui termeni de comparație ca să spun că nu există actor mai mare și mai complex decât Horia Constantinescu, de la Protecția Consumatorului.

Teatrul popular și de arte frumoase OPC. Director: Horia Constantinescu. El scenariul, el regia, el scenografia, el lumini și sunete, deși nu avea girofar în dotarea sa, el trucaje, el înghițitorul de săbii recuperate de la centrele de fier vechi! Ei, da, trucaje ca la balamuc! Până când PSD a aprobat achiziționarea unor căști de protecție pentru rațele cu portocale cu care Horia dădea de pământ sau de ciment. Mă rog, ceva tare...

Un talent fără egal. Joc de scenă admirabil. Joc de picioare. Meloman de manele. Ați văzut ce a devenit coloana sonoră a unor filme. Adi Minune etc. Capacitatea de a se transpune în diverse personaje mari, către legendare. Mimica dezarmantă. Poate și din cauza ochelarilor fumurii pe care îi poartă și nu știi încotro se uită! Cascadoriile pe care le face. Uneori, chiar fără plasa de protecție din dotarea PSD! Modul în care îl imită pe Adrian Năstase, fără să îl fi cunoscut vreodată! Doar așa din ce a văzut la televizor!

Fizionomia și gestica îl avantajează enorm. Ar putea, de pildă, oricând să joace, în rolul lui Fidel Castro, într-un film biografic. I-ar șade bine cu trabucul într-un colț al gurii! În cinematografie a debutat în filmul "Castele de nisip la Costinești" fără autorizație de construcții. Filmul a făcut înconjorul județului prin tragismul său. Subiectul pe scurt. Horia joacă în rolul unui iobag care își apără nevoile, neamul și plaja proprietate personală, luptându-se cu o mâncătoare de nisip. Lupta dintre bine și rău se sfârșește exact cum era mai rău! Pe scurt, a învins răul, care i-a confiscat mâncătoarei, o biată femeie, până și nisipul pe care îl avea la rinichi!

Cinematografia sa continuă cu pelicula "Microbuzul". O frescă a luptei sale cu afaceriștii care transformaseră mijlocul de transport în comun într-un sicriu pe roți. Filmul "Microbuzul" se rezumă la o singură imagine în care o mână o spală pe cealaltă mână, fiind distribuit în rețeaua de filme documentare și pedagogice privind importanța igienei corporale și, mai ales, a spălatului pe mâini.

Nimeni nu a ciuruit pe nimeni, ceea ce i-a dat o tentă oarecum pacifistă! Gândiți-vă că băiatul ăsta joacă de mic copil în rolul lui Cattani și are un succes teribil printre prostănaci! Mai mult, nici el nu se poate desprinde oricum de Cattani, fiind ca doi frați siamezi. Ai curaj să te dai pe mâna doctorului Ciomu, care știe să taie doar în patru părți egale? Sunt și sectoare de activitate unde numele de Cattani se potrivește ca nuca în perete! Component al Filarmonicii din Iași, deși i s-ar potrivi un instrument: trombonul. Dar poți să pui pe afiș că dirijează Cattani? Păi, îți mai vine vreun parvenit la spectacol?

La Constanța, de peste doi ani de zile, se joacă, Cattani, cu casa închisă. De dimineața până seara. Se mai joacă de asemenea cu unitatea de alimentație publică închisă, cu frigiderul închis, cu grupul sanitar închis etc. Ba, după premieră, unele chiar au fost sigilate! Filmul se numește "1001 de nopți până la alegerile locale" și se bazează pe clasica vrăjeală "Candidez, nu candidez!".

"Sunt pesedist, nu sunt pesedist!". PSD joacă în film în rolul secundar al cămilei cu trei cocoașe fumigene, care face pe surdo-muta de când s-a auzit că Horia candidează! Și, deși i-am prins cu rața în gură, ei tot se jură în prostie! Nici nu știi cine s-a născut primul! Cattani al nostru, băștinaș din Costinești sau Cattani comisarul, băștinaș din Sicilia! Este rolul vieții lui. De mic îi aresta pe toți sub deviza "Cine nu e gata, atenție, îl iau cu lopata!". A intrat atât de mult în pielea personajului, încât, acum, nu mai poate să iasă, chiar să vrea el! Nici cu pompa de desfundat chiuveta! Fără Geta.

Dacă ajunge primarul Constanței, cum se laudă peste tot, vă imaginați cum o să conducă orașul în pielea lui Cattani! O să vină lumea în audiență și domnia sa o să se comporte ca un Cattani în exercițiul funcțiunii. Mă gândesc cum o să se manifeste când va avea în fața lui un bolnav de Parkinson! O să-i spună ce mi-a spus mie! În secvența descrisă, Horia a jucat rolul lui preferat: cel al durului. A nu se confunda cu marca de săpun "Duru" sau cu democrația concepută de domnia sa.

Dacă va ajunge primarul Constanței, un singur lucru mai aștept. Să văd primul său film cu roboți exercitându-și pumnul în gura presei!Păi, dacă mie, în calitatea sa de simplu director și nu în calitatea mult râvnită de primar, a îndrăznit să-mi dea ordin să scot, la ora 22, un pamflet din ziarul meu, nu al partidului său, la ce să ne mai așteptăm? Pesemne la un nou film de groază! Sau poate preferați ecranizarea vieții unui bufon de prăvălie din filmele cu regi și prințese nefericite?!

Dacă mă întrebi pe mine ce film aș prefera să vizionez, îți răspund scurt. Un film despre politicienii expirați. Unde și cum sunt ei securizați! Un film documentar, nu artistic, că m-am săturat de telenovele...

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri