PORTUL CONSTAȚA: JUCĂRIA LUI BĂSESCU

PORTUL CONSTAȚA: JUCĂRIA LUI BĂSESCU(767)


L-am cunoscut pe Traian Băsescu când era șeful navigației civile, în condiții ostile mie. Era furios că publicasem în “România liberă” o anchetă în legătură cu blocarea în portul Constanța a unor barje cu minereu care ar fi trebuit să ajungă la Combinatul Siderurgic Galați. Situația creată a inflamat sindicatele, încă puternice la vremea aceea, care au organizat un miting de protest. Băsescu s-a speriat și l-a pus pe Viorel Pană, pe atunci, parlamentar P.D., să mă contacteze. Trec peste reacțiile sale nervoase în momentul în care am intrat în biroul său. Rețin, în schimb, maniera în care vorbea despre portul Constanța, ca și cum ar fi fost feuda sa! De aia și intrase în coliziune cu conducerea combinatului de la Galați!

Mai târziu, când a ajuns ministrul Transporturilor, poziția sa față de port a devenit mult mai nuanțată. Când venea la Constanța, obișnuia să se întâlnească în biroul lui Pistolea, fostul director general al APMC, cu mai marii județului, Chilea-prefect, Buzoianu-șeful Poliției județene, Tudor Baltă- parlamentar PSDR etc. În chestiunile legate de port, nu îndrăznea nimeni să-l contrazică. Am intuit, încă din acea perioadă, că Băsescu are un nucleu al său de cadre bine pregătite profesional și, în general, descurcărețe.

Pepiniera de cadre a lui Băsescu. Au ținut cu dinții fiecare de pătrățica lui. Am să vă dau un exemplu despre care am mai scris, dar care dovedește cât de bine este organizat Băsescu. Eram, într-o seară, la o oră destul de târzie, împreună în cabinetul său de la Ministerul Transporturilor. La un moment dat, a sunat Petre Roman, primul ministru din acea perioadă. I-a cerut lui Băsescu să propună un prefect la Constanța. După câteva minute de gândire, Băsescu a rostit în telefon: “Aurel Carp!”. Ziceai că îl are într-un raft de bibliotecă și l-a extras de acolo! Carp a zis, Carp a rămas! Un alt exemplu din perioada în care era ministrul Transporturilor. I s-a pus pata să îl schimbe din funcție pe Teodorescu, care era director la Zona Liberă Constanța, fost director la Căpitănia Zonală Constanța. L-a ciuruit, cum îi place domniei sale să se laude.

Deși prin venele sale curge sânge de navigator, înclin să cred că jucăria lui preferată rămâne portul Constanța, unde omul lui de încredere este Călin Marinescu, zis și Shogunul. El a tras tot greul în povestea flotei, existență și dispariție misterioasă. Chiar dacă, în ultimii ani, cercul de băsiști din portul Constanța s-a mai restrâns, Traian Băsescu rămâne un personaj influent pe această zonă atât de sensibilă. Căci, după cum am văzut,aici se duc luptele cele mai grele! Deosebit de sugestivă este scena în care, cu câțiva ani în urmă, în timpul negocierilor dintre P.D. și PNL, Laurențiu Mironescu a declarat că liberalii vor prelua conducerea portului doar trecând peste cadavrul său! Nu are liniște nici acum, dovadă că a revenit în politică! Riscul și-l asumă domnia sa, mai ales că a făcut foarte multe valuri pe seama dosarului său penal pe care l-a caracterizat ca fiind unul politic! Ferească Dumnezeu de vreo recidivă, că nu-l mai crede nimeni!

Acum, surprinzător, PMP a devenit un partid atractiv, atât pentru Băsescu, în calitate de “coproprietar”, cât și pentru diverși politicieni. Mai ales pentru cei interesați să prindă un loc în schema ANR. Unii, de dragul portului și a lui Băsescu, au anunțat că sunt gata să reintre în politică!! Da, zic, și de dragul lui Băsescu, pentru că nu te întorci chiar cu nepăsare în gruparea celui pe care ani de zile l-ai bănuit că ți-a făcut un rău imposibil de reparat!

Nu cred că politicul l-a ademenit pe Laurențiu Mironescu pur și simplu...Doar așa de dragul amorului propriu! Nu cred că statutul de politician îl interesează prea mult pe domnul Mironescu. Ci portul! Funcțiile importante care nasc dispute precum cele dintre Laurențiu Mironescu și Alexandru Mezei, miza fiind șefia ANR. Nu am auzit, în perioada când era parlamentar, ca Mironescu să tragă sforile pentru vreo funcție de conducere în P.D...Și, scuzați, Partidul Democrat era un partid reprezentativ.

Ori, în momentul de față, PMP este un partiduleț care se sprijină pe umerii lui Băsescu! E drept, Claudiu Palaz s-a mulat pe formatul materialist-dialectic al domnului Traian Băsescu și ar mai vrea să câștige ceva posturi pentru gruparea portuară amintită. Titular în primul rând fiind Laurențiu Mironescu.

Spun unii, cu un aer misterios, că Traian Băsescu pune la cale o lovitură de palat! Care palat? Palatul Culturii? Ăsta, cu siguranță, nu, pentru că trebuie să citești mult! Poate Primăria București! Ha, ha, ha, nici chiar așa!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri