Mecanismul fraudei la Universitatea Maritimă Constanța

Mecanismul fraudei la Universitatea Maritimă Constanța(1131)


Anchetatorii au descoperit, la percheziţiile făcute la locuinţele persoanelor implicate în fraudarea examenelor de la Universitatea Maritimă Constanţa, mari sume de bani, lucrări în alb şi carnete de student false, anchetatorii spunând că studenţii plăteau între 100 şi 150 de euro pentru a promova.

Potrivit procurorului Zarafina Puiu de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în acest dosar este cercetat un lector universitar, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, o altă persoană, fost absolvent al Universităţii Maritime, dar fără legătură directă cu instituţia, pentru trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 11 studenţi, pentru cumpărare de influenţă.
"Traficantul de influenţă pretindea sume între 100 şi 150 de euro de la studenţi ca să le dea diverselor cadre didactice pentru a obţine o notă de trecere la examenele restanţiere. Pentru el pretindea 100 - 150 de lei", a declarat procurorul, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Procurorul Zarafina Puiu a precizat că fostul absolvent al Universităţii Maritime care reprezenta legătura între studenţi şi profesori a refuzat să facă declaraţii la audieri, însă la locuinţa acestuia au fost găsiţi 15.000 de euro, 2.500 de dolari şi peste 10.000 de lei.

"Au fost găsite şi diverse înscrisuri cu menţiuni de studenţi şi sume de bani, dar şi carnete de studenţi în care era înlocuită poza studentului cu poza sa. Asta deoarece erau situaţii în care nu putea să facă traficul de influenţă la profesor şi atunci substituia studentul în examen", a explicat procurorul.

În cazul lectorului universitar, anchetatorii au stabilit că acesta primea bani de la studenţi prin intermediar, iar aceştia intrau la examen şi apoi predau lucrarea în alb, astfel de lucrări, dar şi suma de 400 de euro, fiind găsite la locuinţa cadrului didactic.

"Lectorul primea, prin intermediul altei persoane, câte 100 de euro pentru fiecare disciplină la care urma să se susţină examen. Studentul îşi nota numele, prenumele, disciplina, forma de învăţământ şi enunţul subiectului, fără ca acesta să fie dezvoltat, iar pentru atât primea apoi nota 5. Lucrările acestea le-am găsit acasă la lector", a mai declarat procurorul de caz.

Potrivit sursei citate, pe lângă cei 11 studenţi care au fost reţinuţi în acest caz mai există şi alţii puşi sub învinuire pentru cumpărare de influenţă.

"Nu am putut să-i aducem pe toţi la audieri din mai multe motive: este vacanţă, sunt plecaţi de la domiciliu ori sunt din alte localităţi ale ţării, dar în zilele următoare vor fi aduşi şi ei la Parchet pentru audieri. Vom vedea ce mai rezultă în continuare pentru că cercetările sunt abia la început", a adăugat Zarafina Puiu.
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa au dispus, joi seară, reţinerea lui Emilian Costache, lector la Universitatea Maritimă Constanţa, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată, precum şi a 11 studenţi ai universităţii, acuzaţi de cumpărare de influenţă. De asemenea, procurorii au emis ordonanţă de reţinere şi pe numele unei persoane fără legătură cu instituţia, acuzată de trafic de influenţă.

Toate cele 13 persoane reţinute în dosar vor fi duse, vineri, la Tribunalul Constanţa cu propunerea de arestare preventivă.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri