Și acum ne vom delecta cu renumitul concert de la Viena ce va fi transmis în direct ca de obicei de TVR1 și TVRHD începând cu ora 12.15 în prima zi a lui 2020.
Concertul de Anul Nou are loc la Musikverein în sala mare care a fost denumită şi Sala de Aur considerată cea mai frumoasă din lume şi una dintre cele mai bune săli din lume ca acustică.
Pentru Concertul de Anul Nou stilului sălii construite după un model din Antichitate i-au fost adăugate minunate decoraţiuni florale. Coloanele, cariatidele şi reliefurile frontonului sugerează că în acest loc a fost ridicat ca un templu al muzicii.
Dirijorul (mereu altul în fiecare an) va fi Andris Nelson unul dintre cei mai cunoscuţi ai scenei muzicale internaţionale. Este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston şi al Orchestrei Simfonice germane din Leipzig.
Concertul este pentru Filarmonica din Viena expresia dorinţei de a ne oferi interpretări muzicale cât mai perfecte, dar şi de a transmite oamenilor urări de Anul Nou, în spiritul prieteniei, speranţei şi păcii în întreaga lume.
Andris Nelson a stabilit, conform tradiției, un program ales din repertoriul bogat al dinastiei Strauss şi al contemporanilor săi. Valsul Freuet euch des Lebens (Johann Strauss fiul, bucură-te de viață) va fi în cinstea celei de-a 150-a aniversări a clădirii Musikverein din Viena. Pentru a sărbători 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven, va fi interpretată în concertul din acest an compoziția sa Contretänze (Country Dances for Orchestra).
Cu această ocazie vor fi şi scene de balet pentru televiziune într-un film realizat de Georg Riha dedicat tot celebrării la nivel mondial a zilei naşterii marelui compozitor având filmări cu ansambluri filarmonice în diverse locuri din Viena şi din Austria.
Tradiția de a împodobi sala cu flori aduse de la San Remo s-a întrerupt în 1980. Acum florile, care iată trebuie să fie vieneze, sunt îngrijite de grădinarii și designerii de la Viena City Garden care încep decorarea în Sala de Aur încă din 27 decembrie în timp ce orchestra are repetiții.
În anul ce tocmai ne părăsește Baletul de Stat din Viena ne-a încântat cu creaţiile lui Andrei Kaidanovski un tânăr coregraf vienez de origine rusă care îşi făcea debutul la Concertul de Anul Nou cu ”Künstlerleben” şi ”PasmanCsárdás” de Johann Strauss fiul. Valsul ce descrie viaţa de artist era un tribut adus aniversării a 150 de ani de existenţă a Operei de Stat din Viena, renumitul edificiu de pe Ringstrasse unde au loc momentele coregrafice moderne, realizate în foyer, pe scenă, în sală şi chiar pe terasa acoperişului.
1 ianuarie 2019 a marcat aniversarea a 60 de ani de când acest „concert al concertelor” este transmis în întreaga lume. A fost televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi a fost urmărit de mai mult de 40 de milioane de telespectatori.
Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie) și a fost dirijat de Clemens Krauss.
Concertul este difuzat în direct din 1959 de către ORF - televiziunea de stat austriacă și preluat de către rețeaua Eurovision. În Statele Unite concertul a fost difuzat câțiva ani de către postul PBS.
Din 2006 o serie de state africane (Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia și Zimbabwe) precum și din America Latină (Ecuador și Bolivia) au început să transmită spectacolul.
Să sperăm că și anul acesta concertul se va încheia cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi muzicienii ne vor ura ca de obicei un an nou fericit și vor încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss fiul urmat de Marșul lui Radetzky când publicul aplaudă în ritmul melodiei iar dirijorul se întoarce să ne dirijeze.
De data asta, se zvonește, va fi altfel.
Se vorbește despre faptul că acele sacadate aplauze finale pe notele celebrului marş sunt moştenire ale maşinii propagandistice ale Germaniei naziste.
Aranjamentul muzical este al lui Leopold Weninger, un compozitor care era membru al partidul naţionalist german al muncitorilor! Adică până astăzi, spectatorii şi iubitorii de muzică s-au bucurat de o creaţie a celui de al Treilea Reich! Mai are importanţă că piesa a fost compusă în onoarea Feldmareşalului Johann Joseph Wenzel, conte de Radeţki, mort în 1858, adică cu mai bine de 70 de ani înainte de ascensiunea la putere a lui Hitler?!?
Vom sta cu sufletul la gură să vedem marea surpriză a stării de polliticaly correct și ne vom gândi cu îngrijorare la ce ne mai așteaptă!
Prosit Neujahr 2020! La Mulţi Ani 2020!