Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

„Tăcerea mieilor”, la… Ambasada SUA: Doi agenţi speciali FBI, parcă „decupaţi din filme”, îi învaţă pe poliţiştii şi jandarmii români cum să acţioneze în mediile multi-etno-culturale!(1590)


Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti anunţă şi invită (printr-un
comunicat transmis presei naţonale şi locale, miercuri – 18 septembrie) jurnaliștii
interesați să participe la deschiderea unui seminar, cu tema „Poliţia în mediul
multicultural”, care va avea loc în perioada 24 – 26 septembrie a.c., la sediul
Ambasadei SUA (de pe Bulevardul Dr. Liviu Librescu, nr. 4-6, în spatele Metrou
Cash&Carry - Băneasa) și la care va participa o echipă de doi experți din cadrul
Biroului Federal de Investigații (FBI) al SUA (de la departamentul de psihologie şi
analiză-prognoză comportamentală, „Behavior Science Unit”, care, în stil propriu,
pur american, are numele „de cod”… „Silence of the Lamb” / „Tăcerea mieilor”,
după titlul celebrului film omonim, cu Jody Foster, în rolul poliţistei federale -
anchetator, şi Anthony Hopkins, în cel al criminalului psihopat Dr. Hannibal
Lecter!)


Respectivul debut al lucrărilor seminarului va avea loc marți, 24 septembrie, între orele 09:00 - 10:00.
Însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA, Duane Butcher, și reprezentanți din conducerea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și din cea a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR), vor susține discursuri în deschiderea evenimentului.

 


SUA fiind cel mai divers şi numeros mediu multicultural şi plurietnic, FBI-ul are, Slavă Domnului, ce împărtăşi românilor!...

 

Seminarul se adresează unei audiențe formate din reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii, societăţii civile şi mass-media, și va aborda subiectul activităţii poliţiei în contextul diversităţii şi mediului multicultural (relaţiile inter-rasiale, activitatea poliţiei în comunităţile multi-etnice, comportamentul violent al mulţimilor, infracţiunile motivate de criterii etnice, promovarea diversităţii în inspectoratele de poliţie, drepturile omului, parteneriatele între societatea civilă şi agenţiile de aplicare a legii).
Lucrările se vor concentra asupra temei dezvoltării relaţiei între agenţiile de aplicare a legii şi diversele comunităţi, unde trebuie asigurat un echilibru între încredere socială, control social şi comunicare, pentru a asigura legea şi ordinea. Seminarul va expune aceste principii şi filozofii, prin promovarea unor practici poliţieneşti eficiente, în comunităţile multiculturale şi prin încurajarea activă a participanţilor să dezbată rolul societăţii civile şi mass-media în acest parteneriat.

 


Cei doi „federali” care vin la Bucureşti au biografii demne de filmele poliţiste hollywoodiene. De altfel, departamentul FBI unde lucrează se (supra)numeşte şi… „Tăcerea Mieilor”!

 


Agentul special şi instructorul (- profesor) FBI Andrew Bringuel – 2 (the Second) este unul dintre cei mai buni specialişti, ai FBI, în psihologie, analiză şi prognoză comportamentală (este membru al diviziei de elită, specializată pe acest foarte „fin” domeniu: „Behavioral Science Unit”, cu sediul central la Quantico, Virginia - 22 135). Adică la departamentul care, oficial!, mai are şi numele „de cod”… „Silence of the Lamb” / „Tăcerea mieilor”, după celebrul film cu psihopaţi, criminali în serie.
A atins vârful carierei sale, în “munca de teren” (“Field Agent”), imediat după tragicul şi celebrul “eleven - nine” american (11 septembrie 2001), când a fost şeful („First – Responder”) investigatorilor federali, în cazul… avionului de pasageri răpit de către teroriştii islamişti şi prăbuşit asupra clădirii Pentagonului, statul major al Armatei SUA, din Virginia!
„Supervisory Special Agent” (SSA) Andrew Bringuel – 2, este, actualmente, unul dintre cei mai respectaţi profesori şi instructori formatori ai FBI National Academy, din statul Virginia, predând la cursurile acesteia, organizate la University of Virginia. Dar a ajuns în această poziţie, de a-i învăţa pe alţii (predă cursuri din domenii de vârf, de mare fineţe, din branşă: antiterorism şi contraspionaj – tehnică şi analiză, managementul crizelor şi conflictelor colective, modul în care poţi pătrunde în reflexele şi modul de gîndire al criminalului etc.) după… 23 de ani de experienţă, dintre care jumătate „on the field”, adică în prima linie a luptei cu cele mai periculoase forme de infracţionalitate, acelea „colective” (ca autori şi victime, deopotrivă): corupţie publică, crimă organizată, rebeliune armată, terorism şi spionaj!
Ca să ajungă să i se acorde imensa încredere şi responsabilitate de a conduce investigarea acelei părţi, legate de distrugerea parţială a Pentagonului, a sângeroasei zi de 11 septembrie 2001, agentul FBI Bringuel a trebuit să-şi dovedească capacităţile, profesionale dar şi umane, în zeci, poate sute de misiuni, inclusiv ca… agent sub acoperire (cele mai periculoase!) sau ca negociator (cu terorişti, rebeli înarmaţi, dezabuzaţi care iau ostateci ori ameninţă cu detonarea bombelor pe care le-au amplasat în locuri publice). EXACT CA ÎN CELE MAI „TARI” FILME DE GEN, DE LA HOLLYWOOD!
Alte „mari lovituri” (cazuri celebre, larg mediatizate de către cea mai „a dracu” presă din lume, cea americană!...) ale carierei sale de „FBI Special Agent” au fost: investigator-şef (First Responder) al uciderii unui sever judecător federal (!), coordonatorul anchetei asupra cazului bombei detonate la o clinică specializată în avorturi („Eric Robert Rudolph Abortion Clinic”), negociator unic acceptat în timpul crizei rebelilor antistatali şi antisistem din statul nordic şi „middle-west”-ic american Montana (celebra mişcare fascistoidă, de nesupunere civilă armată a fermierilor, care refuzau, în mod violent, să mai plătească taxele federale, către ceea ce ei numeau, textual, „poponarii corupţi, negrii leneşi şi destrăbălaţi, jidanii hoţi şi perverşi, de la Washington” – am încheiat citatul, din manifestul lor programatic -- , rebeliune autointitulată „Montana Freemen Barricade” („Baricada Oamenilor Liberi din Montana”).
Când spunem că agenţi precum Andrew Bringuel-the-Second par a fi „decupaţi” din filme, nu am exagerat cu nimic: CHIAR INSTRUCTORUL CARE VINE LA BUCUREŞTI A FOST… PERSONAJUL PRINCIPAL DIN FILMELE CARE S-AU REALIZAT DUPĂ CAZURILE ENUMERATE (ŞI DUPĂ ALTELE DIN CARIERA SA!), cel puţin cel cu rebelii din Montana (cu unul dintre marii actori preferaţi de către noi: inegalabilul Rod Steiger, în rolul şefului fermierilor răsculaţi) fiind destul de des difuzat şi pe la televiziunile noastre!!!
Dar pentru că vine în România în calitate de profesor, să enumerăm, succint, şi parcursul de formator, pe care l-a avut după ce a fost retras din raza imediată de acţine a bombelor şi din bătaia puştii criminalilor de tot felul! Prima promovare mai „la căldurică”, după zece ani de front intern, în răsuflarea celor mai sângeroşi ori corupţi infractori, a fost în poziţia de supervizor („Supervisor”) în cadrul diviziei de elită a FBI, vestita „Counterterror Division”, considerată cea mai bună, în sensul de eficientă, unitate de acest gen, din întreaga (şi… complicat-stufoasa!) structură de apărare şi securitate a SUA. Apoi a făcut parte din altă secţiune foarte elitistă, puternic dezvoltată şi perfecţionată după 11 septembrie 2001: „Investigative Computer Training Unit”. Traducerea ar fi superfluuă… A trecut la „Behavioral Science Unit”, unde este încadrat şi acum (aşadar: la departamente din ce în ce mai „de vârf”-- ori din punct de vedere tehnologic, ori al analizei psihologic-comportamentale -- deci şi de un înalt nivel al specializării!).
Ca „(Special) Field – Agent”, a primit mai multe distincţii, de-a lungul carierei, cea mai importantă fiind mult-râvnita „Attorney – General ’s Citation” („Attorney- General” fiind, în SUA, denumirea funcţiei echivalente, la noi de exemplu, cu cea de „procuror- general” al statului, ea fiind îndeplinită de către ministrul de… Justiţie, titularu portofoliului de la Department of Justice, care este superiorul şefului Poliţiei Federale, FBI; iar dacă vă întrebaţi cu ce se ocupă, conform „fişei postului”în acest caz, ministrul american de Interne, iată răspunsul: cu… Mediul!).
Este licenţiat în criminologie şi are şi un masterat în psihologia şi educarea adultului.


Colega de departament a agentului – instructor Bringuel, Dr. Jean G. Larned, Ph.D., este “Criminal Investigations Instructor”, în cadrul aceleaşi divizie de psihologie şi comportament uman, “Behavioral Science Unit” (numit „Tăcerea mieilor”), de la Cartierul General (“Headquarter”) şi Academia Biroului Federal de Investigaţii („Federal Bureau of Investigation” / FBI), din Quantico, State of Virginia, 22135, USA. Are 27 de ani de carieră, inclusiv ca medic psihiatru şi psiholog militar, în Armata SUA („US Military Forces”, ca membru al „US Army Medical Services”, inclusiv în unităţile de elită ale „Marine Corps”, alături de care a perticipat şi la misiuni în afara graniţelor americane, cum ar fi a doua intervenţie în Irak, operaţiunea „Enduring Freedom”, în 2003) şi Poliţie, atât cea locală (Fort Worth şi San Antonio / Texas Police Department), cât şi cea Federală (FBI, dar a fost şi agent special al celebrului DEA, la San Diego, în California!).

Domeniul său de cercetare şi predare este într-un fel, cel... opus celui al colegului său Bringuel. Dacă acesta din urmă studiază şi descrie comportamentul infractorului, Dr. Larned se ocupă de psihologia şi managementul stresului la… “omul legii”, la poliţist adică! (În acest fel, echipa – duet trimisă la Bucureşti acoperă tot arealul psihologic al unui caz poliţienesc!). Pentru a arăta care sunt preocupările de specialitate profesională ale doamnei doctor, nimic nu este mai edificator decât a cita titlurile unor cărţi, tratate de specialitate şi cursuri, pe care le-a publicat (traducerea este inutilă, credem…): “Critical Incident Stress Management”, “Deployment Issues for Law Enforcement”, “Building Resilience”, “Police Suicide”, “Suicide By Cop”, “Physiology and Psychology of Stress”.
Biografia acestei femei, extrem de active, dar şi extrem de studioase şi ambiţioase, este aproape… năucitoare! Te şi întrebi când a avut timp, din 1983 încoace, să le facă pe toate! “Academic background”-ul său este impresionant: Trinity University, 1985; California State University Long Beach, B.A., 1993; Our Lady of the Lake University, M.A., 1998; Yale University (!), 1998; University of Southern Mississippi, Ph.D. (2011) !!!
Şi făcea toate aceste studii universitare (inclusiv la superprestigioasa şi selectiva Yale, din New Haven, Connecticut!), în timp ce… ba mai trăgea o fugă, până-n Irak, cu durii de la “Marine Corps”, ba mai patrula, chiar şi pedestru ori pe… bicicletă!, prin Texas, ori era agent DEA sub acoperire în California! Asta, desigur, când nu comanda o… (“F” Battery) “Task Force Charlie”, a US Army! Iată cartea sa de muncă, de fapt livretul militar şi poliţienesc: U.S. Army, Fort Sill, Oklahoma (1984); U.S. Army, Fort Dix, New Jersey, (1984); Frost National Bank, San Antonio, Texas (1987); USMC 1st Marine Division, School of Infantry (1989); USMC, 2nd Marine Division, Camp Lejeune, North Caroline (1989); USMC 1st Marine Division, Camp Pendleton, California (1990); Fort Worth Police Department (1993-94), Texas; San Antonio Police Department (1994), Texas; San Antonio Police Department Patrol Sector East, West, Prue, Downtown Foot/Bicycle (1995), Texas; San Antonio Police Training Academy Instructor (1999), Texas; University of Texas at San Antonio, Adjunct Professor (1999-2000); DEA Special Agent / Field Agent, San Diego Field Division (2001), California; DEA Group 1, Electronic Wire Intercept / TIII (2002); DEA, HIDTA / Undercover, Group 3, Imperial County, California (2004); DEA Border Task Force, “Operation Alliance,” (FTA), San Diego Division (2006), California; U.S. Army, 1/355th FA, 95 Division, “D” Executive Officer (1998-00); U.S. Army, 1/355th FA, 95 Division, “A” Battery Commander (2002); U.S. Army, 1/79th FA, “F” Battery, “Task Force Charlie” Commander (OEF) (2003-2004); U.S. Army, Fort Sam Houston, BAMC, TRP CMD, Warrior Transition Battalion (2005-2010); U.S. Army, 3-318th MP, Battalion Commander, Fortt Meade, Maryland.
Iar “printre picături”, a mai avut timp să se şi mărite (în 1991), să… rămână căsătorită!, şi să nască şi să crească... cinci copii (astăzi în vârstă de 20,19,18,16 şi12 ani)!!! Tipic americană, şi chestia asta!...


După maimuţărelile unui Mazăre-Deghizatu-Botezatu, a întâlni reale personaje de film este o cură de revenire la normalitate...

 


Chiar că ne bate, foarte serios, gândul să tragem o fugă până-n Capitală, măcar pentru a cunoaşte aceste două adevărate personaje de film, care au trăit şi profesat, în realitate!, ceea ce alţii mimează doar în spatele camerelor. Nu de alta, dar de maimuţoi penibili, care se dau, prin îmbrăcăminte şi scălămăieli, ceea ce nu sunt şi n-ar fi putut ajunge nicicând, ne-am săturat, aici la Constanţa şi Mamaia, ca de mere pădureţe. Ar fi ca un tratament să vedem, şi noi, doi eroi adevăraţi, după o vară de suportat bufoneriile concepute de mintea, puţină şi afectată serios de fel de fel de fumuri şi inspiraţii (se înţelege ce vrem să spunem şi unde batem, nu-i aşa?...) a unui primar – arlechin, “Gustav – cel – Prost” al circotecii constănţene...

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri