GUVERNUL ORBAN A TRECUT CU BINE TESTUL EDIFICATOR AL PRIMEI ETAPE DE GUVERNARE

GUVERNUL ORBAN A TRECUT CU BINE TESTUL EDIFICATOR AL PRIMEI ETAPE DE GUVERNARE(1008)


Când a preluat țara pe inventar, Guvernul Orban și-a pus realmente mâinile în cap! A găsit totul vraiște ca după o chermeză prelungită în bătaie de joc. Debandadă în toată regula! Jaf. Praf și pulbere. Greu de descris în cuvinte. Dar și mai greu de înțeles la rece lipsa de discernământ a guvernelor pesediste care și-au făcut de cap în ultimii ani. În astfel de condiții, ca nou guvern, pleci din start cu un handicap. În loc să construiești, mai întâi, trebuie să rânești, cum se spune la țară! Adică, să cureți mizeria lăsată de alții în urma lor, să astupi găurile risipei, măcar temporar. Ca să poți consolida ceea ce construiești.

În prima lună de guvernare, liberarii au acționat responsabil și eficient pentru a remedia cât mai mult din problemele economice, sociale, din domeniile justiție și politică externă, lăsate moștenire de fosta guvernare PSD. Până la urmă, s-a dovedit, greaua moștenire lăsată de PSD nu este o poveste inventată de PNL! .

În acest context, obiectivul Guvernului Orban este să readucă normalitatea în activitatea guvernamentală, atât prin ritmul de lucru, cât și printr-un alt tip de atitudine în rezolvarea problemelor. Este o realitate de care nu poți să faci abstracție...

Se cunoaște nivelul de așteptare al românilor și întreaga echipă guvernamentală a PNL este preocupată să livreze cel mai performant act de guvernare pe care l-a avut România după Revoluție.

S-a lucrat pe mai multe planuri și s-au luat măsuri în toate domeniile de activitate. În primul rând, pentru corectarea unor probleme presante, care nu suportau amânare, cum ar fi plata pensiilor, asigurarea fondurilor necesare pentru plata lucrărilor realizate prin PNDL, stabilirea salariului minim pe criterii obiective și în urma consultărilor , dar și bazele unor procese complexe de eficientizare a activității guvernamentale.

În plan economic, consecințele guvernării dezastruoase a PSD din ultimii 3 ani se văd în cele mai recente date economice: rata anuală a inflației a urcat la 3,8% în luna noiembrie, deficit de peste 4% pentru anul 2019, iar pentru 2020 va ajunge la 3,6%. Inclusiv Agenția Standard & Poor’s susține, într-un comunicat de presă: „Cheltuielile publice deviaționiste făcute de fostul Guvern l-a forțat pe cel actual să-și revizuiască ținta de deficit bugetar pentru 2019 și 2020”.

PNL a asumat guvernarea ca să oprească dezastrele PSD și să repare cât mai multe situațiile generate iresponsabil de fosta guvernare. PSD nu are căderea să conteste vreo decizie/măsură a guvernului Orban, în condițiile în care și-a bătut joc de șansa de dezvoltare a României.

Printre măsurile cuprinse în programul de guvernare debirocratizarea, eliminarea efectelor nocive din justiție,
demersurile de modernizare a capabilităților de apărare sunt în prim plan. 

Guvernul Orban respectă drepturile și libertățile cetățenilor, consolidează statul de drept și readuce credibilitate României în plan extern, susține mediul de afaceri competitiv prin măsuri sustenabile, asigură drepturile sociale ale românilor, dar și respectarea banilor publici.

Dar cel mai important demers îl reprezintă Angajarea răspunderii Guvernului, un instrument rar folosit de guvernele precedente, pentru că este mai riscant politic.  PNL nu este un partid care să se ascundă, precum PSD, în spatele Ordonanțelor de Urgență atunci când propune modificări importante ale legislației.

Guvernul condus de Ludovic Orban și-a angajat răspunderea pe trei proiecte de lege:

1. Proiectul de modificare a legilor justiției în sensul prorogării pensionării anticipate a magistraților, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020; prorogării prevederilor privind creșterea vechimii pentru accederea la Institutul Național de Magistratură a magistraților, de la doi la patru ani; prorogării prevederii privind trecerea de la completele de 2 judecători la completele de 3 judecatori în instanțele inferioare. Urmare a deciziei ferme a Guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pe modificările de mai sus pe Legile Justiției, PNL a reușit, deja, în Senat, să determine adoptarea modificărilor privind pensionarea anticipată a magistraților, respectiv trecerea de la completele de 2 judecători la completele de 3 judecatori. În mod similar cu situația Recursului Compensatoriu, celelalte partide parlamentare au accelerat procesul legislativ pe care îl țineau blocat, în mod deliberat, de foarte multă vreme.

2. Proiectul de lege privind plafoanele bugetare pentru anul 2020: Adoptarea acestui proiect de lege prin angajarea răspunderii este absolut necesară pentru ca până la finalul anului să avem proiectul de buget pentru 2020.  Este un proiect de act normativ în baza căruia urmează ca autoritățile locale să-și elaboreze propriile bugete și să dea drumul proiectelor de investiții la nivel local. Este esențial ca beneficiarii politicii bugetare să cunoască termenii în care va avea loc execuția bugetară pentru anul viitor și condițiile în care vor fi asigurate resursele financiare pentru asigurarea serviciilor publice. 

3. Proiect de lege pentru modificarea OUG 51/20199. Ordonanța de Urgență a scos transportul intra-județean din sfera serviciilor publice, ceea ce a blocat posibilitatea și dreptul elevilor de a folosi, conform facilităților la care au dreptul prin lege, serviciile acestor operatori, pentru a merge la școală. Soluția adoptată de Guvernul Orban este aceea de a obliga actualii operatori de transport care dețin licențe de transport în vigoare să preia copiii școlari, persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice, conform unui ordin comun al Ministerului administrației și dezvoltării și Ministerul Educației.

 



 

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri