Mazăre le-a pus gând rău șoferilor de la RATC

Mazăre le-a pus gând rău șoferilor de la RATC(1536)


Judecătorii de la Tribunalul Constanţa au admis cererea formulată de conducerea RATC în contradictoriu cu Sindicatul Liber Transport în Comun Constanţa şi Sindicatul Profesional al Transportatorilor şi Activităţilor Conexe Constanţa prin care se solicita constatarea caracterului ilegal al grevei declanșate în data de 16 septembrie.

În urma analizării probelor depuse la dosar, magistraţii au constatat caracterul ilegal al grevei declanșate spontan de șoferii de la RATC.
Totodată, judecătorii au respins cererea de încetare a grevei formulată de reclamanta RATC Constanţa în contradictoriu cu Sindicatul Liber Transport în Comun Constanţa şi Sindicatul Profesional al Transportatorilor şi Activităţilor Conexe Constanţa, constatând încetată greva.

De asemenea, magistrații au respins cererea pentru despăgubiri formulată de RATC Constanţa în contradictoriu cu Sindicatul Liber Transport în Comun Constanţa şi Sindicatul Profesional al Transportatorilor şi Activităţilor Conexe Constanţa.
Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.


La aflarea acestei vești, primarul Radu Mazăre s-a arătat vizibil iritat pe motiv că directorul RATC nu a formulat corect solicitarea către instanța de judecată.

“Greva nu a fost declanșată de sindicat, deci nu sindicatul este de vină. Vinovați sunt șoferii care au refuzat să iasă pe trasee, deci ei trebuie să plătească prejudiciul produs în timpul grevei ilegale. Nu trebuiau cerute despăgubiri sindicatului, ci direct șoferilor vinovați. Mă deranjează că
l-am și întrebat pe director dacă știe ce are de făcut și a spus că știe, că el este jurist”, a spus Mazăre, după ședința Consiliului Local Municipal Constanța.

În aceste împrejurări, Mazăre a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe directorul RATC, Ovidiu Cristian Tănase, certându-l că nu a solicitat în instanţă ceea ce trebuia.

“Ce faci, domnule director, ziceai că știi ce ai de făcut că ești jurist. Ce treabă are sindicatul în povestea asta, că nu el a declanșat greva. Vezi cum faci, șoferii care au refuzat să iasă pe teren sunt vinovați, ei trebuie să plătească. Nu știu cum faci, te duci în instanță, faci tabel cu numele lor, calculat prejudiciul și împărțit la câți au fost”, i-a spus Mazăre lui Tănase.

Așadar, cu alte cuvinte, primarul Radu Mazăre vrea ca pierderile să fie imputate direct şoferilor RATC care au făcut greva. În ceea ce privește soarta RATC-ului, Mazăre a spus că, în curând, va începe delegarea de gestiune a RATC.

„Urmează să fie organizată o licitaţie, dar pentru acest lucru se lucrează la un contract deştept. Vor fi scoase la pachet câte două, trei, patru linii. Trebuie să facem un contract deştept, să rămână gratuităţile, dar Primăria Constanţa să plătească mai puţin, să rămână preţul la fel”, a declarat Mazăre.
El a explicat că se gândește la privatizare pentru că nu vrea să se mai trezească în vreo zi și să afle că șoferii de la RATC refuză să iasă la muncă, pe trasee.

Faptul că Mazăre insistă ca șoferii să plătească daunele produse în urma grevei ilegale nu este o noutate. Primarul și-a arătat supărarea încă din prima zi a grevei. El a declarat atunci că nu acceptă un șantaj din partea șoferilor RATC.

„De data asta s-a umplut capacul sau altfel spus și-au dat foc la butelie pentru că nu accept eu, ca primar și ca reprezentant al constănțenilor, un șantaj. Ce s-a întâmplat astăzi a fost un șantaj, când oamenii mergeau la școală, domnii ne-au șantajat să le creștem lor salariile la 20 de milioane, că atâta voiau. În primul rând pe lege, Legea bugetului, nu este voie să le creștem salariile că sunt o societate cu pierderi. În al doilea rând, în contractul colectiv de muncă semnat de ei nu trebuie să se modifice salariul. În al treilea rând, legea, dacă ai contract colectiv de muncă, nu îți dă voie să faci grevă. În al patrulea rând, chiar dacă nu aveau contract colectiv de muncă și trebuiau să facă grevă sunt niște proceduri și niște pași de urmat. În al cincilea rând, dacă ar fi urmat acești pași trebuiau să asigure o treime din transport, nu au făcut absolut nimic“, spunea Mazăre în prima zi de grevă.

Tot atunci, Mazăre i-a acuzat pe șoferii de la RATC că iau bani de la călători fără să elibereze bilete, bani pe care îi bagă în propriul buzunar. Totodată, edilul a dat de înțeles că șoferii s-au supărat rău de când s-au pus site și nu mai pot lua motorina de la autobuze. Deși, practic, Mazăre i-a acuzat în mod direct de furt pe șoferi, părând că știe ce se întâmplă în curtea RATC, niciodată de când se află în fruntea administrației, edilul nu a formulat vreo plângere împotriva vreunui angajat de la RATC.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri