MÂRȚOAGA REȘAPATĂ A LUI DON QUIJOTE

MÂRȚOAGA REȘAPATĂ A LUI DON QUIJOTE(1005)


Alb ca varul, Don QUIJOTE și-a închis moara și s-a lăsat de morărit. S-a plictisit să tot separe de capul lui grâul de neghină, în condițiile în care nimeni nu-i suflă în pumni...Să alerge după fluturi cu mâinile goale! Pe urmă, tot scobind aiurea cu bățul în pământ, a ajuns la arabi, unde a dat peste un puț cu petrol! Și noi avem puțuri, dar ale gândirii unor politicieni. Apă de ploaie! Ca să nu fie acuzat că a penetrat rezervele de petrol arabe, și-a schimbat vestimentația, ticurile și trabucul cubanez, dar năravul, ba! În schimb, și-a cumpărat turban ca să fie vizibil de la distanță. Totuși, acolo se trage din când în când...Și dacă, într-o zi, nu se trage, te trage curentul!

De când cu afacerile cu petrol pe picior mare de platformă marină, se visează stăpânul lumii! Recunosc cinstit că nu știu câte picioare are o platformă marină și nici cum a câștigat ea o licitație stând într-un picior! Dar îi știu pe de rost apucăturile. Stăpânul lumii? Desigur, în circumscripția din care face parte. Iar de câțiva ani încoace, stăpânul Constanței! Gura nu-i mai tace! Trebuie să recunoaștem că Don Quijote este un visător! Toată starea asta de euforie îi este generată de consumul exagerat de petrol boabe. Tot de la boabe, pe care Goe și le băga în nări când era un copil drăcos, i se trage și obiceiul de a-și vârî nasul în politică.
Cel mai mult și cel mai mult îi place să tragă sforile!

Din patru în patru ani, Don Quijote se dezbracă de cearceaful obligatoriu de “rege al petrolului”, cu autorizație de intrare în port, și se azvârle în mocirla politichiei. Am remarcat un paradox. Cât timp se bagă în petrol până la gât, e curat ca lacrima! Pe haine, chiar atunci când se îmbracă cu costumul lui cel alb. Cât timp se bălăcește în mocirla politichiei, este murdar din cap până în picioare! Pe haine.Și dacă te bagi în politică, pătat rămâi! Chiar dacă ești cuminte și devreme acasă, au grijă alții! Ca atare, este obligatoriu să schimbe cearceaful arăbesc cu costumul său tradițional și inconfundabil pentru Don Quijote. După care, la garderobă, urmează montarea celelorlalte piese din dotarea personală: pălăria, scutul, sulița și calul.

Dar cu calul ce a avut, că nu l-am mai văzut! Am auzit că în intervalul din 4 ani în 4 ani, Don QUIJOTE își ține calul într-un garaj săltat pe un cric. Acum, după atâta amar de vreme, lăsat de izbeliște, fără antrenamente, toată ziua cu frapiera în brațe, calul arată ca o mârțoagă! Curge șaua de pe el! Îi plângi de milă, nu alta! S-au dus vremurile alea când, înzorzonat din cap până în picioare și cu pletele în vânt, participa din oficiu la parada militară...Doamne, cum mai bătea țanțaoș din copite scoțând flăcări pe nas!

Ce a fost și ce a ajuns calul electoral al lui Don Quijote! O biată mârțoagă! La dinți nu l-am căutat că e de dar. La trap nu l-am testat că e în zadar! Dar, în rest, mobilă și durere! Gălbejit, cu copitele descleiate, slăbănog, cu buzele ca și cum ar fi siliconate, spatele încovoiat de pe vremea când căra ulei la platformă...L-a scos stăpânul la un mic dejun cu jăratec…

Scoasă din nou din abataje la lumină, mârțoaga lui Don Qijote urmează să fie supusă unui amplu proces de recondiționare și frecții cu urzică la un picior ca de lemn. Deși nu mai arată cum arăta, Don Quijote se ambiționează să își trimită mârțoaga din nou în prima linie a alegerilor pentru Primăria Constanța! Ce să-i faci, dacă are omul jăratec și nu știe ce să facă cu el! Îl aruncă în contrapartidă cu copite de cai morți! Cu alte cuvinte, dă orzul pe gâște și jăratecul pe mârțoagă!

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri