De când Andrei Timaru a cucerit al doilea său titlu de campion național la tenis de câmp, încerc să îmi aduc aminte cum a apărut pe mapamond Simona Halep. Cum era? Cum arăta? Care era mimica ei după câștigarea primului său titlu mondial! La ce vârstă a jucat primul ei meci oficial în competițiile internaționale...Pe Andrei Timaru îl citesc de pe acum, ca să nu mai am probleme cu memoria când o fi și el campionul campionilor...
Născut într-o țară ca a noastră, eminamente agrară și cu puțină zăpadă în timpul anului, un tânăr român, purtând numele de legendă David, domină întrecerile mondiale de schi alpin pentru juniori! Când te gândești că nordicii se deplasează pe schiuri peste tot așa cum merg pinguinii pe propriile lor tălpi, fiind comparați cu niște lorzi! Este o minune? Este, dacă ținem cont de condițiile de antrenament de care dispun adversarii săi din țările în care sporturile de iarnă sunt pe primul loc în topul preocupărilor și preferințelor oamenilor zăpezilor. Și e bine că România, în ciuda dificultăților cu care se confruntă, nu se dezminte! Continuă să scoată mari campioni pe bandă rulantă la diverse discipline sportive! Au ajuns unii campioni la înot fără să aibe un bazin omologat în orașul lor! Este o minune? Este. Într-o țară în care tinerii sunt lăsați să se descurce singuri, punându-le la dispoziție doar condiții rudimentare de pregătire în învățământul superior sau în sport, talentul este susținut și de alte calități. Și, în mod special, de părinți!
Dacă tot vorbim despre minuni, să vorbim la concret despre noua minune a tenisului de câmp, Andrei Timaru. Ce preocupări credeți că poate avea realmente un copil la vârta de 9 ani? În cazul Andrei Timaru,vă răspund eu. Preocupări de mare campion. La vărsta lui, încă fragedă, a câștigat două titluri de campion național la tenis de câmp. O performanță de excepție! E vorba, totuși, de tenis de câmp și nu de o disciplină sportivă oarecare...E vorba de o disciplină individuală și nu de una colectivă, unde mai poți să tragi chiulul în anumite momente statice de joc. Unde există premiza să îți furi singur căciula…
Ca disciplină sportivă și chiar ca probă de viață, tenisul de câmp nu are termeni de comparație. Cum s-ar spune, îți faci totul cu mâna ta, pe serviciul tău, pe mișcarea ta în teren, pe forța returului...Ca să ajungă deja aici, ca un om mare, ca un performer, Andrei Timaru a acceptat să-și sacrifice copilăria și să se dăruiască antrenamentelor, care nu sunt întotdeauna distractive. Chiar dacă dincolo de fileu se află tatăl său pe post de antrenor...Un antrenor care nu este dispus să facă concesii, care nu acceptă jumătăți de măsură și care nu este dispus să mimeze pregărirea fizică, un element de bază în concepția de joc a campionului. Sunt zile când tatăl rămâne pe tușă și intră în teren doar antrenorul.
Andrei a întors spatele tuturor tentațiilor vârstei și s-a dedicat total tenisului. Terenul lui de joacă este bine dimensionat și trasat corespunzător. Terenul de tenis. Așa cum au procedat toți marii campioni ai lumii, a renunțat la plăcerile copilăriei, a jocurilor electronice sau la alte tentații inerente vârstei și a trecut dincolo de fileu, unde îl are ca antrenor pe tatăl său. Un mare avantaj, o șansă mai mult decât benefică.
Am în față două entități care se îmbină perfect. Andrei Timaru și tenisul de câmp. Ca și în cazul altor mari campioni, Simona Halep etc., le-a fost dat să se întâlnească. Prin Andrei, tenisul a devenit mai tânăr, iar Andrei Timaru a obținut deja, la o vârstsă fragedă, la nici 9 ani, două titluri de campion național! Tenisul de câmp, cel de astăzi, este un sport complex și chiar dur în anumite momente. Pe vremea lui Ion Țiriac și Ilie Năstase, se juca tenis după valsul vienez. Este o mare diferență între tenisul romantic de atunci și cel matematic de astăzi practicat de Andrei Timaru.
O altă apreciere. Din punct de vedere profesional, copiii nu își urmează întotdeauna părinții. Andrei Timaru este o excepție. Nu numai că a luat-o vârtos pe urmele tatălui, dar l-a și întrecut! Desigur, cu mari sacrificii! De fapt, asta este regula de bază într-o familie de campioni...Și mama? Ea trage greul în timpul competițiilor, ea trăiește emoțiile cele mai mari...Dacă o ține în ritmul în care a început, Andrei are toate șansele de a ajunge un tenisman de valoare, așa cum s-a întâmplat cu cei cu care România se mândrește. Și nu numai România, ci întreaga familie a sportului mondial. David schiorul, românul David, al cărui bunic este din Medgidia, este nelipsit de pe marile tablouri ale concursurilor internaționale de schi.
Sunt convins că, în curând, Andrei Timaru va face același lucru la tenis de câmp! Andrei, succes! Sunt sigur că, dacă ai fost alesul lui Dumnezeu pentru un sport nobil, o să te ajute să ajungi și în lumea bună a tenisului de câmp!