Grevă la RATC. Vor prelua firmele apropiate lui Mazăre transportul în comun din Constanța?

Grevă la RATC. Vor prelua firmele apropiate lui Mazăre transportul în comun din Constanța?(2429)


Constănțenii au așteptat în stații și s-au enervat la maxim după ce mijloacele de transport în comun ale RATC nu au mai ieșit pe traseu în prima zi de școală. Și asta pentru că, șoferii RATC au intrat într-o grevă spontană nemulțumiți de salariile pe care le iau.

Degeaba s-a rugat directorul Ovidiu Cristian Tănase de ei să revină la sentimente mai bune și să iasă pe trasee, pentru că angajații au fost de neclintit. Mai mult, ei au spus că nu mai au ce negocia cu cei din conducerea RATC și că vor neapărat să discute direct cu primarul Radu Mazăre, pe care îl așteaptă la ei.

La rândul lui, edilul le-a întors spatele și le-a transmis că nu va accepta dorința lor pe care o consideră un șantaj.
În timp ce șoferii cereau majorarea salariilor de la 1.200 de lei la 2.000 de lei, primarul a convocat în ședință extraordinară consilierii locali pentru a lua o decizie care să deblocheze situația din oraș.

În tot acest timp, constănțenii stateau prin stații, mulți dintre ei neștiind de greva șoferilor.
“Este o mizerie ceea ce se întâmplă. Stau cu doi copii pe care trebuie să-i duc la grădiniță și la școală, iar apoi trebuie să ajung la serviciu. Am o oră de când aștept și de-abia acum am aflat că șoferii de la RATC au intrat în grevă. O sa iau un microbuz că nu am bani de taxi. Aveam abonament și consider că este o bătaie de joc că nu s-a anunțat greva din timp să știm și noi ce avem de făcut, mai ales că se știa că este prima zi de școală”, a spus una dintre constănțencele care aștepta în stația autobuzului 40.

 

La ora 14.00, primarul Radu Mazăre a convocat în ședință aleșii locali pentru a dezbate situația de la RATC.
„Este intolerabil ce se întâmplă. Să faci grevă și să blochezi un oraș în prima zi de școală. Greva este totalmente ilegală deoarece încalcă Legea 62 a conflictelor de muncă. Angajații RATC trebuiau să asigure o treime din efective chiar și pe timp de grevă”, a spus Mazăre.


În opinia lui Radu Mazăre, soluția ar fi privatizarea RATC.


„Am discutat cu privații să introducă același număr de mașini pe traseele cele mai aglomerate”, a spus el.
Tot primarul a mai adăugat că directorul de la RATC a introdus o acțiune în instanță împotriva greviștilor.

„Până când se va pronunța Tribunalul asupra acestei greve total ilegale, operatorii de maxi-taxi, i-am adunat, am vorbit cu ei, vor suplimenta numărul de mașini pe traseele pe care funcționează acum. În plus, pe cinci trasee, cele mai aglomerate ale RATC-ului le-am eliberat acum avize de traseu, vor intra suplimentar firmele private ca să preia călătorii. Astfel, pe linia 102 vor fi 14 mașini, pe linia 5 - zece mașini, pe linia 42 - șapte mașini, pe linia 42 - șapte mașini și pe linia 40 - șase mașini. Dacă aceste mașini nu se vor dovedi a fi suficiente, este exact numărul de mașini pe care îl avea și RATC pe aceste linii, atunci suplimentăm, că mai avem de unde”, a declarat Mazăre, la finalul ședinței Consiliului Local.

El a spus că vor fi afectați de această măsură cei care au abonamente pe liniile RATC deoarece nu le pot folosi la maxi-taxi.
„E adevărat că va fi un disconfort pentru cei care au abonamente. Persoanele în vârstă și cei cu venituri de sub 900 de lei, îmi pare rău, dar vor pierde aceste zile, practic vor trebui să circule cu bilet la operatorii privați, eu sper că discutăm de una, două, trei zile maximum, iar cei care și-au plătit abonamentele le vor fi reportate aceste trei zile în abonamentele ulterioare. Când își va cumpăra luna viitoare va avea cu trei zile mai mult”, a menționat primarul Radu Mazăre.

El a declarat că nu acceptă un șantaj din partea angajaților RATC și că greva lor nu este legală.


„De data asta s-a umplut capacul sau altfel spus și-au dat foc la butelie pentru că nu accept eu, ca primar și ca reprezentant al constănțenilor, un șantaj. Ce s-a întâmplat astăzi a fost un șantaj, când oamenii mergeau la școală, domnii ne-au șantajat să le creștem lor salariile la 20 de milioane, că atâta voiau. În primul rând pe lege, Legea bugetului, nu este voie să le creștem salariile că sunt o societate cu pierderi. În al doilea rând, în contractul colectiv de muncă semnat de ei nu trebuie să se modifice salariul. În al treilea rând, legea, dacă ai contract colectiv de muncă, nu îți dă voie să faci grevă. În al patrulea rând, chiar dacă nu aveau contract colectiv de muncă și trebuiau să facă grevă sunt niște proceduri și niște pași de urmat. În al cincilea rând, dacă ar fi urmat acești pași trebuiau să asigure o treime din transport, nu au făcut absolut nimic“, a explicat Mazăre.

În altă ordine de idei, Mazăre i-a acuzat pe șoferii de la RATC că iau bani de la călători fără să elibereze bilete, bani pe care îi bagă în propriul buzunar. Totodată, edilul a dat de înțeles că șoferii s-au supărat rău de când s-au pus site și nu mai pot lua motorina de la autobuze.

De partea cealaltă, gurile rele susțin că ceea ce s-a întâmplat a fost doar o simplă instigare la o grevă spontană, privatizarea traseelor pe mijloacele de transport în comun urmând să fie preluată de firme apropiate edilului.


Deoarece șoferii de la RATC nu au renunțat la grevă, microbuze ale firmelor private au ieșit pe teren înlocuind mai multe trasee. Particularii vor ieși pe trasee și mâine dimineață, începând cu ora 6.30, iar biletele vor costa 1,5 lei.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri