DIN CICLUL -NOI MUNCIM!- FABRICA LUI VRABIE

DIN CICLUL -NOI MUNCIM!- FABRICA LUI VRABIE(1445)


L-am sunat, deunăzi, pe primarul orașului Medgidia, pe care nu l-am mai văzut de aproximativ trei luni de zile…

“Ce mai faceți?” Răspunsul a venit sec: “Muncim!”

Munca nu înobilează pe toată lumea, dovadă că cei care muncesc cu adevărat, cum e și cazul primarului, nu se bucură peste tot de popularitate. Mai ales din partea celor care nu vor un primar capabil în fruntea orașului! Dintr-un singur motiv. Nu mai au pe cine înjura la nivel înalt și ei doar în acest spectru al mârșăviei sunt adepții lucrului bine făcut... Invocând, desigur, dreptul la exprimare liberă!

Dacă ați reținut, răspunsul primarului la întrebarea mea a fost la plural. Citez: “Muncim!”... Înțeleg că primarul Vrabie și echipa sa de la Primăria Medgidia. Echipă din care, cu siguranță, face parte, nu mă îndoiesc, și doamna viceprimar, rezerva de cadre a lui Felix Stroe, care continuă politica de feminizare a PSD, începută de Livache.

Deși PSD este de multă vreme cu un picior în groapă, “generalul” o vede deja pe feblețea sa politică pe scaunul de primar al orașului Medgidia! Chiar dacă prestația sa în calitate de viceprimar nu a avut, până acum, darul de a aduce prea multe beneficii cetățenilor acestui oraș! Luminița, tu ce faci ca viceprimar? Muncești, nu-i așa? Vezi că scaunul tău de la Primărie s-a înțepenit în pânze de păianjen! Măcar fă-i rodajul pe funcția de viceprimar, că te prind alegerile fără foaie de parcurs și cetățenii o să-ți pună aceleași întrebări ca și mine!

Primarul muncește și Butnaru lâncezește! Mi-a trântit telefonul în nas pe motiv că dumnealui nu poate fi deranjat când este în concediu! Și când arde Medgidia? Dar dacă se convoca, în regim de urgență, ședința Consiliului Local pentru ca ciorba de la restaurantul său să devină literă de lege în meniul pentru sportivi? Închiria o cămilă care se balegă ecologic și venea săgeată la Medgidia! Ce concediu, geniule! Când orașul tău este în suferiță, de pe poziția pe care o ocupi, îți mai arde de concediu!?

Numele și renumele unui primar sunt strâns legate de faptele și realizările lui. Mai devreme sau mai târziu, primarul, indiferent de partidul pe care îl reprezintă sau cu atât mai mult dacă este independent, e luat la bani mărunți de către cei care l-au ales. Depinde doar de el cum este pomenit. De bine sau de rău. Munca primarului este personificată.

Acum, de pildă, la Medgidia, se vorbește despre “Fabrica lui Vrabie”, nimeni altul decât primarul orașului! Orice discuție care se poartă în aceste zile începe sau se termină cu subiectul “Fabrica”. În urmă cu câteva zile, s-a obținut autorizația de construcție pentru obiectivul “Fabrica de amidon din Medgidia”, cea mai mare unitate de acest fel din sud-estul Europei!

Așa departe am ajuns din start? Medgidia - reper în această parte a Europei, în condițiile în care, chiar în sud-estul Europei, investitorii nu știu prea multe despre Constanța! E drept, din vina autorităților noastre. Practic, de când am pierdut flota și portul Constanța a intrat într-un dureros anonimat…

La Medgidia, primarul Vrabie, cu posibilități limitate la îndemână, se străduiește să țină în viață economia orașului. Se străduiește și chiar reușește! Depinde doar de el cum este pomenit. De bine sau de rău. Primarul tot intră în istorie, dar depinde de el cum o face…

În cazul de față, avem în față o investiție foarte importantă. Cel puțin, cei care vor lucra aici în condiții dintre cele mai moderne vor vorbi despre locul lor de muncă, presupun, ca despre fabrica lui Vrabie…

Ce a promis, a comis! Campania electorală prezidențială l-a determinat pe Valentin Vrabie să-și revizuiască agenda de lucru, fiind mai puțin vizibil, deși formalitățile pentru “facerea” fabricii erau deja puse la punct. Premiera de la Medgidia a picat bine și pentru PNL, deși, spre lauda sa, primarul nu a politizat acest moment unic în felul său! Pentru că, spun, cu excepția industriei constructoare de automobile, nu îmi amintesc ca în România ultimilor ani să se fi construit prea multe fabrici și uzine!

Poate că de acum încolo fabrica lui Vrabie va atrage în jurul său noi obiective economice și industriale! “Muncim!”, spune primarul Vrabie, evitând, deocandată, discuțiile despre proiectele sale politice și electorale… Ele exisă. Să treacă prezidențialele. De aceea, declarația primarului se rezumă doar la construcția fabricii. Citez:

"Am semnat autorizația de construire pentru cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei. SC OMNIA EUROPE SA dezvoltă în municipiul Medgidia o investiție care schimbă radical destinul economic al județului Constanța, resuscitând atât sectorul economic cât și piața forței de muncă.
Iată că după multă muncă și eforturi susținute, unul dintre punctele esențiale ale Angajamentului meu pentru Medgidia - „Crearea unui climat administrativ adecvat atragerii investițiilor private pentru crearea locurilor de muncă și sprijinirea mediului de afaceri local” a devenit realitate!"


George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri