Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare  -Protejați păsările! Fiți soluția împotriva poluării cu plastic!-

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare -Protejați păsările! Fiți soluția împotriva poluării cu plastic!-(949)


Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) a dedicat perioada 11 - 12 octombrie marcării Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare prin organizarea de acțiuni educative pe teritoriul RBDD împreună cu elevii și cadrele didactice de la școlile din localitățile Sulina, Chilia Veche și Crișan, în coordonarea responsabililor centrelor de informare ale ARBDD. Programul acțiunilor a urmărit informarea și înțelegerea însemnătății evenimentului prin prezentarea unor specii de păsări, ateliere de lucru, activități interactive, realizarea de desene pe asfalt, vizionări.

Tema propusă în acest an ,,Protejați păsările! Fiți soluția împotriva poluării cu plastic!” pune în evidență impactul poluării cu deșeuri din plastic asupra păsărilor migratoare și asupra habitatelor acestora.

O soluție la nivelul RBDD este deja inițiată de domnul Cătălin Țibuleac, Guvernatorul ARBDD, care propune colaborarea și pregătirea unui proiect larg european care să implementeze un sistem de gestiune integrată a deșeurilor de-a lungul Dunării cu implicarea tuturor statelor riverane.

La propunerea Secretariatului Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) și a Secretariatului Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA) s-a luat hotărârea marcării “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, zi care este sărbătorită la nivel mondial, de două ori pe an, în a doua săptămână a lunilor mai și octombrie. Aderarea României la CMS s-a realizat prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat AEWA prin Legea nr. 89/2000.

Mai multe despre tema evenimentului: Plasticul și răul pe care îl aduce mediului. Deșeurile din plastic reprezintă o problemă majoră a mediului, doar eforturile concertate ale tuturor statelor lumii pot duce la soluționarea acesteia. Cu o producție anuală de peste 300 de milioane de tone, plasticul este unul dintre cele mai utilizate materiale din lume. Ceea ce scapă adesea din atenție este că plasticul este folosit în scopul său principal doar o clipă, comparativ cu ciclul său de viață de 20 până la 500 de ani. Plasticul purtat de vânt și descompus în particulele mici de către apă și lumina soarelui duce, adesea, prin ingerarea de către păsări și animale, la îmbolnăviri sau cazuri letale.

Cum afectează plasticul păsările? Plutind pe suprafața apei, acoperite cu alge, materialele plastice de unică folosință precum pungi, paie de băut și sticle pot fi ușor confundate cu prada, atât prin formă, cât și prin miros. În mod neadecvat, păsările își hrănesc cu plastic puii care sunt și mai vulnerabili din cauza organelor subdezvoltate. Cercetările au evidențiat faptul că aproximativ 1 milion de păsări marine mor anual din cauza ingerării unor obiecte din material plastic. Studiile subliniază și urgența problemei: nu numai că 90% din păsările marine sunt estimate să aibă plastic în intestin dar, în acest ritm, proporția de păsări de curte care ingerează plastic va ajunge la 99% până în 2050.

Cum putem acționa pentru a combate poluarea cu plastic? Reduceți, reutilizați și reciclați - Limitați utilizarea materialelor plastice și înlocuiți-le cu alternative ecologice, folosiți și aruncați materialele în mod responsabil. Alăturați-vă activităților de ecologizare din zona dvs., fie pe plaje sau de-a lungul râurilor. Răspândiți mesajul - Sprijiniți acțiunile locale și globale împotriva utilizării excesive a plasticului și a eliminării efectelor dăunătoare ale acestuia.

Informații suplimentare pot fi descărcate de cei interesați, de pe site-ul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, la adresa: https://www.worldmigratorybirdday.org.

Despre ARBDD Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și a refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior.
Email: arbdd@ddbra.ro, informare@ddbra.ro Telefon: 0240 518924
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri