MAJESTATEA SA PRIMARUL!

MAJESTATEA SA PRIMARUL!(1510)


Există o categorie restrînsă de cetățeni care, cu un tupeu ieșit din comun, își arogă drepturi nemăsurate și se plasează singuri deasupra tuturor! Și-au agățat tot felul dr zorzoane de gât ca să pozeze în șarpele cu clopoței! Își confecționează biografii. Regizează la “SAHIA” fapte personale de vitejie. Fac pe milostivii, dar, în realitate, nu te ajută cu nimic! Sunt și dintre cei care își ridică statuie cât sunt încă în viață,cu toate că nimic nu mai este sigur. Nici pe lumea asta, nici pe cealaltă! Deși le miroase gura de la o poștă, susțin că au mestecat doar levănțică! Vorbesc de cei care au acces în lumea așa-zis bună și care și-au cumpărat diverse titluri nobiliare. La nevoie, chiar și imobiliare. O aiureală. În realitate, sau le-au inventat ei sau slugoii lor. Poate nu știți, dar sunt categorii de oameni care au în sânge pupincurismul deșănțat și sunt gata să ofere “stima și mândria”lor în orice împrejurare! Îmi vine să completez după o veche lozincă: “la munte și la mare”.

Dar să concretizăm. După apariția materialului cu epava, am primit din Costinești mai multe mesaje de toate culorile, ca să zic așa. Dar unul dintre ele m-a fascinat...Zice localnicul că, în anumite momente ale existenței sale, primarul Traian Cristea are pretenția să i te adresezi cu…”Majestate”!! Nu are gusturi rele domnul primar, dar parcă “Majestate” e prea mult, în condițiile în care nu s-a manifestat niciodată ca un regalist! Și, vorba aia, îl știu pe domnul primar din anii puterii populare...Pe atunci, îl cunoștea și dumnealui pe Mircea Diaconu. Prietenul nostru comun, nu actorul-candidat. Mircea Diaconu a ocupat funcții importante în Poliția Română și evident că domnul Cristea avea un comportament adecvat. Acum, însă, primarul este “Majestate” și dă cu flit celor care au ieșit la pensie! Deși, invers, ar fi trebuit să aibe o cu totul altă atitudine față de pensionari și oamenii bolnavi care vin în audiență la domnia sa. Din foarte multe puncte de vedere. Mircea Diaconu nu se simțea prea bine...Dar “Majestatea sa” abia dacă i-a răspuns la salut, lăsându-l de izbeliște pe hol! Mircea, și el locuitor al Costineștiului, a venit aproape plângând acasă! După 40 de ani de prietenie, Cristea l-a tratat ca pe o zdreanță pe Mircea Diaconu!

Acum pricep ce s-a întâmplat. Costineștiul nu mai arată precum cel de altădată! Nici edilul șef nu mai este omul de altădată! În locul lui s-a instalat Majestatea Sa! Trăiască și înflorească! Se pare că între Majestatea sa și Florin Mitroi, primarul din Valu lui Traian, există unele legături regale. Și aici, tot un localnic ne-a mărturisit că primarului i se spune “Regele”...Majestatea sa și Regele se împacă de minune în gruparea din care fac parte, cunoscută ca fiind un factor decizional atunci când se iau diverse hotărâri politice. Oamenii Majestății sale sunt cei care au întârziat cu câțiva ani venirea lui Valentin Vrabie în PNL…

La mare căutare este titlul onorific de “prințișor”. S-a umplut țara de “prințișori” și “prințișoare”! Desigur, mă refer doar la prințișorii care își trag seva din tulpinile lui Goe, roșiorul. Avem o lume pestriță în care se mișcă dezinvolt o nouă generație de colecționari. Locul filateliștilor a fost luat de poftitorii de însemne ale Puterii…

Ce însemne? Ei vor Puterea de-a dreptul! Nu înțeleg, de pildă, de ce lui Comănescu Gabriel i se spune “Regele petrolului”? Dacă nu câștiga nu știu ce licitație, ajungea cămila lui Cârstocea! Și mai știu din cele “1001 de nopți” că regele își onora obligațiile față de supuși, cât era deșertul de mare...Dacă avem un rege al petrolului, de ce să nu avem și un “Rege al asfaltului”? Cine nu a auzit de Grigore Comănescu, războinicul?! Printre altele, dușmanul de moarte al fostului primar al orașului Năvodari. Care, culmea, a ajuns să nu se mai plângă de regele Grigore, ci de “supușii” acestuia, Cârlescu, Hapurnea, Hagi etc. Șmecher mare și regele asfaltului! Și-a făcut gazetă cu oamenii primarului și acum acesta nu mai știe pe cine a plătit!

“Regele asfaltului” are și el un fix. Nu suportă ...vrăbiile! În materie de regi, există unele discrepanțe. De ce lui Felix Stroe i se spune doar “Generalul” și nu “Regele apei”? , care îi întrece pe toți? Un alt paradox. Regii sunt la vedere, dar generalii, din păcate, NU!

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri