Dacă vrem putem fi și noi în lumea bună

Dacă vrem putem fi și noi în lumea bună(987)


După 32 de spectacole cu casa închisă, ca de obicei, BAYREUTH FESTIVAL 2019 s-a încheiat și anul acesta pe 28 august cu un mare succes. Au fost prezenți peste 62 000 de spectatori din numeroase țări.

Bayreuth, un orășel cu 70.000 de locuitori, din regiunea administrativă Franconia Superioară, landul Bavaria, Germania, nu este o atracție turistică. Compozitorul Richard Wagner a ales acest loc pentru prezentarea în condiții optime a lucrărilor sale pentru că își doeat un public ascultător, care să vină la acest Festival doar pentru a savura punerea în scenă a dramelor sale muzicale.

Spectacolele cu operele lui Wagner încep la ora 16 și după fiecare act pauza este de o oră. Spectatorii au ocazia să se plimbe pe aleile parcului de pe Colina Verde. Interpreții sînt plătiți pentru fiecare rol nu pentru renumele lor. Pe ușile cabinelor sînt trecute numele personajelor și nu cele ale soliștilor. Aceste reguli au fost stabilite de Richard Wagner încă de la întemeierea Festivalului.

Sala, construită în totalitate din lemn, nu are sistem de aer condiționat, scaunele nu au cotiere, iar spătarele nu trec de jumătatea spatelui. Folosirea evantaielor este interzisă, vibrația aerului ar deteriora claritatea sunetului muzicii.
Rîndurile de scaune așezate sub forma unui amfiteatru sunt 30, fiecare avînd cîte cincizeci și patru de scaune. Orice mișcare în timpul spectacolului este imposibilă. Pe fiecare bilet, toate vîndute anticipat, este înscris numele spectatorului, iar accesul în sală se face doar pe baza unui act de identitate. Biletele se vând cu multă vreme înainte iar pentru a le obține se fac liste de așteptare, doritorii stând la rînd cam cinci ani.

Teatrul a fost inaugurat în anul 1876 cu tetralogia wagneriană: Aurul Rinului, Walkiria, Siegfried și Amurgul zeilor. Inelul Nibelungilor a fost un triumf artistic. Prima ediție a Festivalului s-a încheiat cu un deficit de cam un milion de euro în banii de astăzi. Teatrul a rămas închis timp de șase ani.

În prezent, Festivalul se află sub conducerea fiicei lui Wolfgang Wagner, Katharina Wagner.

Ediția de anul acesta, -28 august) comemorează împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Wolfgang Wagner (30 august 1919 - 21 martie 2010), un fost regizor de operă german. El este cel mai cunoscut director al Festivalului Bayreuth. A fost afectat mereu de conflicte și critici familiale. Era fiul lui Siegfried Wagner, nepotul lui Richard Wagner și strănepotul lui Franz Liszt.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Ioan Holender, renumitul român fost director la Opera din Viena, în prezența cancelarului Germaniei, Angela Merkel, în cadrul unui program muzical condus de marele dirijor wagnerian Christian Thielemann, directorul muzical al Festivalului.

Doamna Merkel a remarcat încă o dată talentul oratoric al românilor după cum mărturisește chiar Ioan Holender.

 

George Enescu a ales capodopera wagneriană Lohengrin, în 1921, ca spectacol inaugural al Operei Naționale din București. În perioada interbelică, Opera din Cluj a avut în repertoriul ei întreaga tetralogie wagneriană, interpretată în limba română.

Pentru inaugurarea OPEREI NAȚIONALE din București, în 1921, George Enescu a ales capodopera lui Wagner LOHENGRIN. La Cluj, la Operă, în perioada interbelică era în repertoriu și tetralogia lui Wagner în limba română.
La noi acum mai greu cu Wagner. Joi, 16 și vineri, 17 mai 2019, în Sala mare a Ateneului Român, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, a avut în program și Fragmente pentru orchestră şi pentru cor şi orchestră din operele Lohengrin, Parsifal şi Tannhäuser de Richard Wagner. 

Festivalul “Richard Wagner” de la Bayreuth, în direct la Radio România Cultural.
Seria transmisiunilor directe din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth s-a încheiat joi, 1 august 2019, cu spectacolul “Tristan şi Isolda”, dirijat de Christian Thielemann. Comentează Anca Ioana Andriescu. Ora de începere este 16:50.

Tot Radio România Cultural a fost prezent în transmisiune directă la deschiderea ediţiei 2019 a Festivalului „Richard Wagner” de la Bayreuth.

Aproape nu ne vine să credem. Noi avem mereu impresia că suntem rupți total de lumea bună. Iată că nu! De aceea și încerc acum să nu vă plictisesc prea mult.

Când vrei să faci lucruri bune nimeni nu te oprește. Îți trebuie efort, pricepere, dorință și plăcerea satisfacției împlinite. Ai noștri preferă să se tânguie și să ne explice de ce nu au putut face.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri