Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Dacii liberi se întorc acasă. Deocamdată doar unul singur și doar în București.

Dacii liberi se întorc acasă. Deocamdată doar unul singur și doar în București.(2289)


Din iunie 2019 avem un DAC la București.

O statuie din marmură copie a uneia de la Florența. Nu aveam niciuna! Altcumva îi iubim pe daci și ne fălim cu ei zor nevoie!

"Statuile de daci din Forumul lui Traian le-am descoperit din pură întâmplare, prin anii ’92-’93, când mă pregăteam pentru un examen. Profesorii mei de la Sorbona ne-au dat o biografie şi, la bibliotecă, răsfoind paginile unei cărţi franţuzeşti de urbanism, am dat de nişte statui care erau, cred, de la Muzeul Luvru din Paris. Corpurile erau din porfir roşu-vişiniu, iar capetele şi mâinile, din marmură albă. Nu erau ale unor personaje romane, nici franceze, ci erau statui care semănau cu dacii de pe Columnă. M-au intrigat, recunosc: nu ştiam absolut nimic despre ele, cu atât mai puţin de unde provin. Am aflat ulterior că au făcut parte din Forul lui Traian şi că au fost realizate după cucerirea Daciei, în 106. Am reuşit să contorizez peste 200 de statui de daci, însă numărătoarea continuă", declară domnul Leonard Velcescu, istoric, cercetător, doctor în artă și istorie veche la École de Pratique des Huates Études (Sorbona).

”Statuile de daci sunt considerate capodopere ale civilizației antice romane și sunt de o mare importanță pentru patrimoniul cultural european și românesc. Considerăm că este de datoria noastră, în contextul manifestării unei identități culturale și contemporane românești, să amplasăm într-un spațiu public adecvat din București copia statuii de nobil dac din Giardino di Boboli, Florența. Acest fapt ne va permite să înțelegem mai bine importanța unei moșteniri culturale de mare valoare artistică și iconografică pe care ne-au lăsat-o ca mărturie sculptorii romani”, a declarat Florin Pîrlea, președintele AICC România.
Cunoscând “Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică” de Leonard Velcescu, lucrare premiată de Academia Română, unde sunt descoperite statui de daci realizate de romani, AICC și academicianul Alexandru Vulpe, au ales să realizeze copia unui astfel de monument.

Au fost necesare trei tone de marmură, sculptura măsoară 2,5 metri înălțime, și are toate trăsăturile unui locuitor al Daciei, un tarabostes, nobil dac, care poartă o căciulă specifică și este îmbrăcat cu o manta lungă, prinsă pe umărul drept cu o fibulă. Are niște pantaloni largi și opinci în picioare.
Lucrarea a fost făcută la Galleria d’Arte Pietro Bazzanti e Figlio din Florența, acreditată de Ministerul italian al Bunurilor Culturale

În prezent statuia este expusă la Muzeul Național de Istorie a României și a fost realizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC România) având sprijinul a sute de donatori care au contribuit la finanțarea proiectului, realizat în totalitate din fonduri private.

Realizatorii acestui formidabil efort doresc amplasarea monumentului într-o zonă centrală a Bucureștiului, la intersecția bulevardului Dacia cu strada Nicolae Iorga.

Astfel vom avea în sfârșit și în peisajul urban al capitalei noastre prezența strămoșilor noștri daci.

Statuile dacilor (numai bărbați și fără lanțuri!) sunt în toată lumea, în muzee mari, importante, nu numai în Italia.

Pe Columna lui Traian sunt și femei și copii.

Putem să ne mândrim că avem acum și noi o statuie a unui dac la București.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri