Când ești bun arată că ești bun. Câteva lecții de bună purtare.  Folositoare pentru fiecare.

Când ești bun arată că ești bun. Câteva lecții de bună purtare. Folositoare pentru fiecare.(1591)


Câteva reguli de comportament civilizat putem să le folosim oriunde cu oricine și vom lăsa o impresie bună, necesară într-un mediu bun care ne acceptă tocmai pentru că știm cum să ne purtăm printre oameni. E mai bine așa decât altfel. Lumea se uită la tine și e foarte important dacă măcar lăsăm impresia că ne pasă când vrem să lăsăm o impresie bună.

 

Dacă ne întâlnim cu cineva nu vom rămâne în mijlocul străzii sau într-un loc nepotrivit din dorința de a ne vedea lumea împreună. Când interlocutorul discută cu mai mulți nu îl vom întrerupe ca să zicem și noi ceva ca să vadă ceilalți ce deștept suntem. Putem să ne autoprezentăm, însă, dacă nu a făcut-o nimeni până atunci din o mie de motive. Nu trebuie să scăpăm ocazia și așa e mai bine decât să își dea unii coate, cine e ăla dragă că parcă seamănă cu domnul Haleț.

 

Niciodată la masă, oricât de grăbiți am fi, nu suflăm în ciorbă sau în cafea sau în nimic altceva. Putem aștepta că așa e mai frumos. Nu știu de ce dar cică asta se cheamă regula gheișei. Oricât de mult s-au emancipat femeile continuă să fie apreciată regula că într-un bar sau într-un restaurant bărbatul intră primul. Nu mă întrebați de ce, fiecare suntem pregătiți să găsim tot felul de explicații. Un motiv important ar putea fi că o doamnă nu se duce acolo singură niciodată.

Dacă o doamnă se ridică de la masă toți de acolo ar trebui să ne ridicăm, aceasta este opinia unora mai pretenţioşi. Știu asta de mult dar nu am văzut așa ceva niciodată. Probabil că nu merg eu pe unde trebuie.

Când se fac prezentările cel mai tânăr este prezentat celui mai în vârstă cel mic celui mai mare în funcție și evident, deși eu aici mă încurc mereu, bărbatul este prezentat unei femei. Ne vom strădui să mergem îmbrăcați elegant, decent, la Teatru, la Operă, la expoziții, la vernisaje. E bine să arătăm lumii, nu doar la nuntă, că avem cu ce și știm să ne îmbrăcăm elegant.

În mijloacele de transport în comun un bărbat va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam unei doamne. Dacă există doar un singur loc liber el va fi oferit doamnei iar domnul va rămâne lângă ea, în picioare. Niciodată nu va pleaca de acolo pentru că a mai găsit un loc liber.

Dacă cineva vrea să ne salute și ne întinde mâna nu avem niciodată niciun motiv să nu îi răspundem la salut. A nu răspunde la acest gest este o ofensă gravă, impardonabilă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.

Întotdeauna, salutul trebuie însoţit și de un zâmbet. Când salutăm e bine să-l privim în ochi pe celălalt. Nu vom saluta pe nimeni stând cu spatele către persoana respectivă sau privind în altă parte, spre cer sau spre pământ. Nu salutăm ţinând mâinile în buzunare sau având gura plină. Nu salutăm făcând gesturi ample, nefireşti, chiar dacă noi credem că așa suntem mai simpatic.

Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă, iar cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, e foarte politicos să salutăm primii, chiar dacă uneori regula zice că trebuie să fim salutaţi. Când salutăm dăm o mare dovadă de politeţe. Când aşteptăm să fim salutați dăm dovadă de impoliteţe.

 

În graba zilei de astăzi uităm că, atunci când suntem invitați la masă, este deosebit de importantă punctualitatea. Nu avem niciun motiv să întârziem și să îi deranjăm pe ceilalți. Unii fac intenționat așa ceva, impresia fiind ulterior deplorabilă.

Nu vorbiți cu gura plină nici când luați masa în familie! Mestecați cu gura închisă! Mulțumiți chelnerului când are grijă de dumneavoastră!

Nu vorbiți la telefon în timpul mesei oricât de important ar fi mesajul. Puteți să vă scuzați și să vă ridicați de la masă.

 

Vă salut cu toată politețea de care sunt eu în stare. Și vă zâmbesc la fiecare.

Cât încă TIMPUL ne mai permite.

Și bunul simț. Care este ca un deodorant folosit mereu mai puțin tocmai de către cei care au mai multă nevoie.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA



jooble.org ziare, stiri