Hidrogenul chinezesc

Hidrogenul chinezesc(1703)


În iarna lui 2000 însoțeam Baletul lui Danovschi în turneul, de acum tradițional, prin Germania cea plină de săli de spectacole și de spectatori. Succesul Teatrului Fantasio din Constanța îmi umplea inima de bucurie. Sălile erau arhipline iar la sfârșitul fiecărei reprezentației foarte mulți așteptau autografe de la stelele baletului constănțean. Eu eram pe acolo pe post de băgător de seamă, activist cultura fiind probabil singurul merit personal, directori erau alții. Eu eram șeful comisiei de cultură la Consiliul județean, ales politic. Landgraf, evreul neamț de la Konzertdirektion Landgraf GmbH Tournee-Theater EURO-STUDIO din Titisee-Neustadt, care organiza turneul invita mereu pe câte cineva de prin preajma teatrelor pentru a avea astfel și girul autorităților și pentru a se asigura că vede cine trebuie că se muncește mult și bine iar rezultatele sunt meritorii.

Vă povestesc așa ceva nu pentru a mă lăuda, îmi amintesc doar că atunci făcea mare vâlvă în Germania declarația domnului Cancelar Gerhard SCHRODER despre faptul că în 2006 vom putea lua Hidrogen de la pompă și vom circula fără benzină și celelalte. Tot atunci citeam în presa mondială că în SUA două mari companii constructoare de mașini sunt pregătite să scoată la vânzare mașini care merg cu marele Hidrogen. Ieftin și bun. Inepuizabil.

Totul a intrat în ceața uitării, acoperit bine de fumul prea profitabil, pentru mulț,i al arderii benzinei noastre cea de toate zilele. Domnul Schroder a devenit ulterior Președinte la Gazprom și a uitat de hidrogenul promis lumii întregi. Iată cum pot fi evitate unele dezastre economice. Cu bani! În 2018 s-a căsătorit cu Kim So-yeon, din Coreea de sud, a cincea nevastă!

 

Gazprom est cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, controlată de statul rus, fiind a treia din lume, după ExxonMobil și General Electric și prima din Europa.
Este și un important producător de petrol la nivel național (în Rusia) și internațional (a doua companie din lume, după compania de stat din Arabia Saudită. Gazprom controlează 17% din rezervele mondiale de gaze naturale și 20% din producția mondială de gaze naturale, acoperind aproximativ un sfert din consumul Europei. Grupul Gazprom deține monopolul extracției și producției rusești de gaze naturale, unde deține 60% din rezerve și 85% din producție.
Nu de mult, prin 2015, o coaliție de companii inovatoare din domeniul transportului, care promovează folosirea hidrogenului pe post de combustibil, se lăuda că pune pe piața europeană 200 de mașini electrice de tip fuel cell, 125 de camioane electrice care funcționează cu hidrogen și 29 de stații de reîncărcare cu hidrogen. Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia și Marea Britanie erau țările care beneficiau până în 2019 de acest proiect cu o valoare de 32 de milioane de dolari.


În acest moment, sătulă probabil de minciunile altora, China investeşte masiv în acest combustibil al viitorului. Hidrogenul, noul vis al industriei auto din Asia. Politicile publice ale Chinei din zona auto par să se concentreze pe motoarele propulsate de hidrogen. Cine mai poate să încurce acum China și să îi spună că nu e bine ce face că ar putea să lase hidrogenul în apă acolo unde l-a pus Dumnezeu. Interesele economice și financiare ale lumii întregi vor fi bine zguduite dacă hidrogenul va fi înlocuitorul produselor petroliere. Mulți nu vor nici să audă de așa ceva. China își face rost de încă un mare motiv de negocieri substanțiale cu toți puternicii lumii.
 
Astăzi fiind încă cea mai mare piaţă auto din lume China trece de la motoare electrice la motoare cu celule de hidrogen, chinezii propunându-şi să aibă un milion de astfel de vehicule în circulaţie în următorii 10 ani.
 
Wan Gang, "părintele electromibilităţii din China", a declarat celor de la Bloomberg că statul ar trebui să instaureze o "societate a hidrogenului".

Hidrogenul are numărul atomic 1. Este un gaz ușor inflamabil, incolor, insipid, inodor, iar în natură are formă de moleculă diatomică, H2, fiind cel mai ușor element chimic. Cuvântul este o combinație din două cuvinte grecești, cu semnificația de „a face apă”.
Hidrogenul elementar este principala componentă a Universului, având o pondere de 75% din masa acestuia fiind însă foarte puțin răspândit pe Pământ.

 
Bloomberg agenţia de ştiri americană, preciza, mai demult, că investiţiile Chinei în această în industrie  vor atinge 17 miliarde de dolari până în 2013. China National Heavy Duty Truck anunța că vor investi, pentru început, 7,6 miliarde de dolari în construirea vechiculelor cu motoare cu celule de hidrogen în provincia Shandong, din estul Chinei.
 
În motoarele propulsate de noul combustibil, celulele de hidrogen folosesc unele reacţii chimice pentru a produce energie, eliminând doar aburi cu zero emisii toxice. Dificultatea tehnică uriașă a hidrogenului, că nu poate exista în stare liberă, se pare că a fost rezolvată de multă vreme peste tot. Lupta dintre cei care vor să folosim hidrogenul și cei care îl urăsc a trezit interesul chinezilor. Ar cam trebui să ne aducem aminte că am fost buni prieteni cu China. Marea Neagră e plină cu hidrogen care deocamdată se bălăcește hârjonindu-se cu oxigenul cel prietenos pe plajele de pe Litoral.

Trăiască Hidrogenul chinezesc , viitorul luminos al omenirii!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri