POLITICIANUL CU INIȚIALE

POLITICIANUL CU INIȚIALE(1908)


Profund afectat de povestea tragică a fetiței cu chibrituri, un domn politician în retragere a vrut să- mi testeze bășica udului, dacă fac în pat din sperietură și dacă dau în bâlbâială din strigătură, chiar amenințare! Nu a apelat la măști hidoase și nici la pocnitori șutite de la un muzeu al groazei. M-a sunat pur și simplu și a început să urle la mine...Atât de tare încât soția mea s-a speriat! În primele 2-3 minute, nu am înțeles nimic. Decât, repet, un urlet prelungit și faptul că i-am recunoscut numărul de telefon, ceea ce m-a temperat oarecum. Bine că nu este King Kong, mi-am zis. Inițial, am crezut că domnul politician s-a jucat cu o teslă și s-a accidentat într-o zonă periferică...Dar, nu, domnia sa mi se adresa printr-o formă brutală, amenințătoare și oarecum dictatorială, nu vreau să spun golănească! O formulă bine exersată pesemne cu subalternii săi. Am totuși 62 de ani! M-a avertizat să nu-i mai folosesc numele în articolele mele și să nu mai fac trimiteri la domnia sa, pentru că dumnealui nu este subiect de cancanuri! Când scriam de bine despre el, cum să spun, eram cel mai bun! Sau poate nu i se urcase încă la cap că este cel mai tare din parcarea subterană! Nu primise statutul de intangibil pe viață cu grad înalt de “monument al naturii”. Nici acum, când i-a cășunat pe mine, nu am scris de rău despre domnia sa! Mai mult, am stat de vorbă înainte de a publica materialul care l-a scos din minți! E drept, despre un fin al domniei sale...În loc să îmi mulțumească pașnic că l-am scos din anonimat, cataloghează, cu o obrăznicie țaristă, materialele mele drept cancanuri! Ca fost lider al unui partid mare și istoric, agonia în care se zbate este de-a dreptul stânjenitoare.

Marii politicieni nu sunt dați niciodată la o parte. Nu sunt ignorați. Schimbul de ștafetă se face discret între generații. Nu fură nimeni startul. Nu transformă nimeni retragerea veteranilor, pentru a face loc tinerilor, în opera de trei parale! Nimeni nu se face că pleacă, dar, în realitate, își arogă de unul singur o poziție de “înțelept al partidului”. Important este ceea ce rămâne în urma lui! Dacă ai intrat în politică, porți povara în spate până la moarte! Cu nume sau fără nume! Revin la convorbirea telefonică Țipa atât de tare...că m-a făcut să zâmbesc, cu gândul că poate omul știe că nu aud bine în telefon și, cunoscând, de la servicii, faptul că e defect telefonul, țipă ca să îmi bage bine mințile în cap! Metoda poate fi aplicată în cazul celor slabi de înger. De asemenea, a dat rezultate bune în cazul fetiței cu chibrituri, care a făcut noaptea în pat după ce un politruc s-a răstit la ea prin intermediul unei portavoce recuperată de la mineri pe motiv că se juca cu focul... Pe urmă, e posibil, ca fost șef de partid, să-i fi rămas în reflexe tonul ridicat și plăcerea de a da ordine! E greu să-i vezi pe cei tineri cum se strecoară pe lângă tine și nu te bagă în seamă! Nu scriu acest material ca să pozez în victima unui oarecare politician,care imită foarte bine urletul Carpaților! Domnul fără nume, dar cu glas de tenor bolnav de pojar, m-a făcut să fiu un pic nostalgic. Înfuriat de faptul că nu am renunțat la presă pentru o funcție importantă în aparatul de propagandă al CJ al PCR, Mihai Marina, fostul prim secretar, m-a sunat și a urlat la mine. Exact ca domnul politician! “Cât voi fi eu prim secretar, dumneata nu mai ai ce căuta în presă! Dumneata să mă critici când o să ai ziarul dumitale !” Primul secretar nu a reușit să mă sperie, pentru că eram un tânăr rebel, deși îi băgase pe alții în spital cu stilul său dictatorial! Astăzi, retrăiesc, în plină democrație, o secvență din viața mea, dar la cotele unui incredibil tupeu!

Recapitulez. Politicianul fără nume mă sună acasă, bagă frica în familie, încearcă să mă timoreze, mă jignește, afirmând că scriu materiale de cancan, folosindu-mă de numele domniei sale. Păi, dacă stai de vorbă cu un cetățean și treci în revistă spusele lui, nu trebuie să precizezi din care puț al gândirii sale te-ai adăpat? Și, acum, vine punctul culminant! Mă amenință că, dacă se enervează domnia sa, o să văd eu ce pățesc! Frază aproape copiată la indigo după o tentativă similară a lui Horia Constantinescu, de la OPC, care intenționa și dânsul să mă pună cu botul pe labe...O vom păți cu toții! Adică cei care nu văd în domnia sa înțeleptul care se crede! Eu și cei care, altă mârșăvie!, mă plătesc ca să lovesc în domnia sa! Fiind băiat educat, mi-a fost jenă să spun că nu cred că cineva este dispus să plătească un gazetar cu bani grei ca acesta să tragă în ceea ce a mai rămas dintr-un politician. În opinia mea, domnia sa nu mai reprezintă nici măcar un subiect de cancan, ca să-i răspund în aceiași termeni...E doar în închipuirea personală că cineva se mai sperie de umbra domniei sale! Dar cui și la ce ar folosi un politician fără nume ciuruit? Sunt și așa destule strecurători în politică, la ce bun încă una! Știu că, la un moment dat, a fost lăudat de presă pe motiv că a susținut ca vechea gardă a partidului său să facă un pas înapoi ca să lase loc tineretului...Bună inițiativa! Am scris și eu laudativ despre ea...Am sentimentul, însă, că politicianul fără nume a uitat să facă pasul promis în același timp cu ceilalți!

În finalul discuției telefonice purtate cu mine, a concluzionat că e timpul să se retragă definitiv din politică! Păi, nu a făcut pasul înapoi cu toți ceilalți veterani?  Deși a țipat la mine, ca și cum aș fi argatul lui, l-am sfătuit să renunțe la politică și să se dedice afacerilor personale. Cât timp se bălăcește în politică, fiind cunoscut ca apropiat al unuia dintre factorii perturbatori din partid, nu îmi poate impune să-mi construiesc editorialele după cum vrea domnia sa, protejându-i numele! Sau am revenit la vechiul șlagăr “Scrii negativ despre mine, dai în fabrici și uzine!” Nu e deloc bine, domnule G.D.!

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri