COMĂNESCU, PETROLUL ȘI POLITICA

COMĂNESCU, PETROLUL ȘI POLITICA(3191)


Cândva, Gabriel Comănescu și Florin Cârstocea, doi cunoscuți oameni de afaceri, erau nedespărțiți. Ani de-a rândul, relația dintre ei a constituit un model în materie de prietenie. Au pus împreună bazele unor afaceri de succes și s-au completat unul pe celălalt. Au luat-o, cum se spune, de la lingură...Au amenajat primul lor birou într-un apartament modest, dar petrolul le-a stricat armonia. Tot petrolul a declanșat, ca în Dallas, ruptura definitivă dintre cei doi afaceriști. Într-o dimineață, pe vremea când aveau birourile în portul Constanța, Florin Cârstocea s-a trezit înconjurat de sârmă ghimpată, ceea ce, ca mesaj, însemna că fiecare cu intrarea lui! În timp, petrolul i-a modelat după chipul și asemănarea sa.

De când se știe omenirea asta pe pământ, petrolul a semănat doar vrajbă în jurul său...Vrajbă, ambiții, vendete și foarte rar povești despre prietenie. Cum am spus? Prietenie? Cred că Traian Băsescu s-ar amuza copios dacă ar citi aceste rânduri și mi-ar spune ca fost prieten: “Ce mult îmi plac glumele tale!” Gabriel Comănescu și Florin Cârstocea se mai întâlnesc din când în când pe mapamomd la câte o licitație pentru...petrol! Ultima oară a câștigat Comănescu.

De la petrol la politică e doar un pas. Între petrol și politică există numeroase asemănări. Sunt un rău necesar. Uneori, petrolul și politica se îmbină într-un rău total. Cum s-ar spune, nici petrol fără politică și nici politică fără petrol! Petrolul și politica împreună înseamnă PUTERE!

Domnului Comănescu îi place PUTEREA, ceea ce nu reprezintă un păcat prea mare. Comănescu are tot ceea ce îi trebuie ca să aspire la putere. Are petrol, are parte și de politică după concepția sa. Mai mult decât atât, are chiar politicieni! Nu-i are la mână, cum spunea cineva glumind, ci la rever. Un vechi liberal îmi mărturisea că tot ceea ce înseamnă politică de calitate trece pe la Gabi Comănescu! De asemenea,că se are bine cu aproape toți liderii din teritoriu și cu unii din București. Cu unul, sigur, îi spun sigur că NU! Personal nu văd nimic rău în asta.

Poate că e timpul să renunțăm la populismele ieftine care au promovat până acum doar politicieni cu pantalonii rupți în fund… Prea mulți flămânzi și hapsâni sub cupola Parlamentului României! Prea mulți aleși ai poporului s-au abonat la “Cutia milei”!

“Cine are petrol dictează!” Dacă vrem capitalism autentic și de clasă, este normal să gândim așa. Sigur, contează foarte mult și direcția în care este mânată Puterea. Spun unii că domnul Comănescu ar avea anumite interese personale ca să-și pună primar la Constanța! Care sunt acelea, mă rog?

Venim iarăși cu vechea lozincă “Noi nu ne vindem țara?” Nu ne vindem orașul, doar îl punem la saramură! Ca să redevină ceea ce a fost cândva, Constanța are nevoie de o mână forte și de soluții tehnice concrete. Și, mai ales, de bani!

Cine este dispus să investească într-un Trabant? Nici măcar nu este o mașină de epocă sau de colecție! Poate doar când o împlini 100 de ani Pazvante Chiorul! Vor unii ca Făgădău să rămânâ în fruntea Primăriei Constanța! Ca să asigure, zic dumnealor, continuitatea! La ce? Continuitatea dezastrului pe care și-a pus dumnealui amprenta?

Destul cu aventurile! Destul cu improvizațiile de tot felul, absolut toate distructive! Prea mulți poeți mediocri în administrația locală! Miros cu toții a parfum ieftin de la o poștă ca niște cocote masculine!

Mirosul de petrol este mai sănătos și de viitor. Dacă domnul Gabi Comănescu ne scapă de ruine și tot este ceva! Să fiu bine înțeles, domnia sa nu intenționează să candideze pentru nici o funcție politică sau administrativă! Nici nu știu dacă i-ar sta prea bine ca primar, deși este nevoie de o mână de fier în toate cele ce sunt...

De la ruine la politicieni este un pas uriaș de făcut, dar astea sunt câteva, doar câteva, dintre “obiectele” care fac parte din colecțiile personale ale omului de afaceri Gabriel Comănescu, zis și GSP.

Fac o paranteză. Am fost avertizat că domnului Comănescu nu îi plac articolele mele, mai ales cele în care fac referiri la domnia sa! Chiar și pozitive! Sincer, fără glumă, îmi pare rău! Dar sunt conștient că nu pot fi pe placul tuturor! Pentru mine, este o mare pierdere! Apreciez însă atitudinea sa demnă, chiar și atunci când l-am mai criticat! Alții, incapabili să se controleze, au trecut direct la represalii! De pildă, Horia Constantinescu, așa-zisul Cattani de la Protecția Consumatorului! care m-a sunat la ora 22.00 să scot din ziar un pamflet scris de mine! Sărmanul Cattani, a confundat cerneala cu petrolul! Iar, recent, a confundat o intersecție din Constanța cu un frigider populat cu rațe cu portocale și a produs un carambol de zile mari!

Mă întorc la “regele petrolului”. La prima vedere, am fi tentați să credem că avem de-a face cu un colecționar excentric, dar nu este cazul...Excentric, poate, în privința șicanelor pe care i le mai face din când în când fostului său prieten, Florin Cârstocea, în cadrul aceluiași obiect de activitate! Deși, la un moment dat, relația dintre cei doi a fost arbitrată de Traian Băsescu, pe atunci, președintele României, după cum comentau unele surse.

S-ar putea să fiu admonestat de unii pentru faptul că am pus semnul egalității între obiect și politician! Nu am făcut-o din răutate și nu am băgat pe toată lumea în aceeași oală. Mai mult de atât, ca să nu fiu subiectiv, m-am inspirat chiar din viața și activitatea managerială, era să zic revoluționară, a domnului Comănescu. Un personaj ancorat în esența concretului capabil să scoată bani, nu numai din zăcămintele de petrol, ci și din piatră seacă! Ca atare, a cumpărat ruinele unui restaurant. E drept, nu a intrat încă în programul de exploatare, dovadă absența platformelor de foraj din piatră seacă din zonă!

Petrolul, Comănescu și Constanța. Sună bine, nu-i așa?

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri