Nimeni din Primăria Constanța nu are habar câți câini fără stăpân sunt pe străzile orașului. Acum doi ani primarul Radu Mazăre vorbea despre circa 20.000.
Autoritățile nu au fost în stare să reducă numărul acestora, nici chiar după moartea Valentinei Țigănuș, fetița mutilată și ucisă de câini pe un câmp viran, între Constanța și Agigea. Moarte pentru care nimeni nu a fost găsit vinovat.
Ce știe primăria este numărul de câini pe care îi adună lunar de pe străzi. Circa 10 pe zi, deci 300 pe lună. Majoritatea ajung însă înapoi în stradă. În municipiu acţionează opt hingheri cu două maşini, aceştia intervenind atât la solicitările populaţiei, cât şi la acţiuni punctuale în diferite zone ale Constanţei.
Numărul mașinilor destinate hingherilor, numai două, pălește în fața numărului mult mai mare de zece care alegorice care au defilat în Mamaia, pe timpul verii.
Efectele neputinței primăriei de a strânge câinii de pe străzi se văd la morgă, după cum aminteam mai sus, sau la spital. Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, Claudia Cambrea, în perioada ianuarie - iunie, 1.293 de persoane, între care 214 copii, au ajuns la unitatea medicală, după ce au fost muşcate de câini. De asemenea, în lunile iulie şi august, alte 549 de persoane muşcate de maidanezi s-au prezentat la spital. Astfel, numărul total al celor muşcaţi de câini, de la începutul anului şi până acum, a ajuns la 1.842 de oameni.
Oamenii vin însă degeaba la spital. Deși Spitalul Clinic de Boli Infecţioase este singurul din judeţul Constanţa unde poate fi făcut vaccinul antirabic, de câteva zile aici nu mai există doze de vaccin antirabic, pacienţii fiind nevoiţi să le achiziţioneze din farmacii. De altfel, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, Stela Halichidis, a spus, săptămâna trecută, la Constanţa, în cadrul unei dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, că au crescut costurile privind achiziţionarea vaccinului antirabic după ce acesta nu a mai fost produs de Institutul Cantacuzino, valoarea acestuia reprezintând 10 la sută din bugetul unităţii medicale.
"În ultimul timp cea mai mare problemă cu care ne confruntăm ar fi problema profilaxiei antirabice. Până acum profilaxia antirabică şi antitetanică le procuram din Institutul Cantacuzino, erau preţuri mai mici la vaccinuri, acum datorită creşterii costurilor şi datorită diminuării bugetului suntem puşi în imposibilitatea de a face faţă valului de pacienţi care vin pentru acest serviciu, mai ales că pentru perioada estivală sunt turiştii care solicită profilaxia antirabică. Zece la sută din bugetul spitalului îl consumăm pentru acest serviciu. Toate spitalele infecţioase se confruntă cu această problemă", spunea atunci managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a avut de-a lungul timpului atitudini diferite față de câinii maidanezi. La un moment dat a anunțat că va realiza un sondaj de opinie și va face ceea ce doresc locuitorii orașului. În noiembrie 2011, spune că în opinia sa trebuie eutanasiaţi câinii comunitari, în condiţiile în care muscă oamenii, dar că municipalitatea va decide ce măsură să ia în acest sens după ce va consulta cetăţenii.
"Sunt pentru nouă lege privind câinii comunitari şi o să decidă lumea ce o să facem. O să facem sondaj, oamenii îşi vor spune opţiunea şi pe site-ul primăriei şi telefonic. (...) Eu cred că trebuie omorâţi câinii în condiţiile în care muscă oamenii. (...) Decât să mă muşte pe mine şi să mă îmbolnăvesc şi să fac injecţii în burtă în nişte condiţii groaznice, mai bine îl omor pe câine, că asta-i viaţă. Eu sunt mai puternic decât câinele. Că, dacă ar fi după el, m-ar muscă şi m-ar mânca până la urmă. Câinele se gândeşte că mă doare când mă muscă pe mine?", a spus, într-o conferinţă de presă, Radu Mazăre.
Acesta a menţionat că, indiferent de ceea ce vrea populaţia, "în niciun caz" câinii comunitari nu vor fi prinşi şi ''întreţinuţi'' toţi din banii primăriei, fiind vorba de peste 20.000 de patrupede, în condiţiile în care în 2011 administraţia locală a cheltuit 800.000 de lei cu funcţionarea biobazei.
Primarul Constanţei susţine că occidentalii ne învaţă să nu eutanasiem câinii comunitari, dar în ţările lor aceste animale nu există pe străzi.
"Îi văd pe occidentalii care vin şi ne învaţă pe noi că ar trebui să păstrăm câinii, dar la ei nu am văzut niciodată un câine. Asta este ca şi cu poluarea. După ce au rupt-o şi au construit fel şi fel de industrii, vin şi ne spun nouă că nu, noi nu avem voie să facem aşa ceva", a afirmat Mazăre.
Edilul a spus că este iubitor de animale şi că se gândeşte "cu sufletul" şi la câinii comunitari, dar şi la porci, miei sau animale care sunt sacrificate pentru a fi consumate de populaţie.
"V-aţi gândit prin ce chinuri trece porcul că să-l mănânci? Puiul, vacă sau viţelul? Când mâncaţi carnea de viţel va gândiţi prin ce chinuri trece bietul animal? (...) Plângem că de ce vânăm animale, dar nu plângem de ce le tăiem în abator. De ce nu se ridică aceeaşi problema că în cazul câinilor?", a afirmat atunci primarul Constanţei.