Având în vedere că, în ultimii ani, în perioada septembrie – octombrie, la nivelul județului au existat situaţii în care cantitățile de precipitații au depășit cu mult mediile normale, la nivelul SC RAJA SA s-au luat toate măsurile necesare pentru a se putea interveni cu promptitudine în rezolvarea situațiilor cauzate de ploile torențiale. Pe lângă verificarea și pregătirea utilajelor specifice și dotarea echipelor de intervenție, s-a demarat un amplu program de curățare și verificare a sistemului centralizat de preluarea a apelor pluviale și de canalizare. Astfel, începând de săptămâna trecută, zilnic, zeci de echipe verifică și, unde este necesar, intervin în curățarea și degrevarea sistemului de canalizare.
Deși pare greu de crezut, în timp, la nivelul sistemului de canalizare, în special pe rețelele cu diametre mari – ovoide, echipele de intervenție au descoperit, aruncate, de la resturi menajere, diverse bucăți de materiale plastice și resturi de componente metalice destul de mari, până la triciclete, televizoare și chiar un frigider tip Polar. Dar, în cele mai multe situații, sistemele de canalizare, în special la nivelul gurilor de preluare stradale sunt blocate/obturate cu diverse resturi de la materialele de contrucții, de la cărămizi, dale si bucăți de beton, până la saci de ciment, pietriș sau diverse bucăți de faianță și gresie. Toate acestea împiedică scurgerea apelor și implicit sunt responsabile de nefuncționarea sistemelor la capacitate maximă. În aceste condiții, zonele unde cetățenii au transformat sistemul de canalizare într-o groapă de gunoi, riscă să fie inundate chiar și la cea mai mică aversă de ploaie.
În această perioadă, echipele de intervenție RAJA vor face tot ce este necesar pentru rezolvarea acestor situații, dar totodată rugăm toți abonații care și-au făcut un obicei din a transforma canalizarea în coș de gunoi, să se găndească că orice rest menajer aruncat din comoditate în sistemul de preluare a apelor pluviale poate duce la inundarea proprietăților.
Condiția esențială în funcționarea sistemului de canalizare și preluarea a apelor pluviale este funcționarea stațiilor de pompare. Investițiile financiare imense făcute în modernizarea și automatizarea acestor sisteme sunt nule de fapt, în condițiile în care, din cauza suprasolicitărilor sau a rafalelor de vânt, liniile de alimentare cu tensiune sunt avariate. În lipsa energiei electrice, stațiile și implicit sistemul de canalizare nu pot funcționa. ”În această situație, societatea noastră nu poate decât să anunțe avaria apărută imediat și să spere că furnizorul de energie va reuși să remedieze situația în cel mai scurt timp”, a declarat Irina Oprea.