În ochii opiniei publice constănțene, sătulă de kitsch-urile care îi sunt servite frecvent de administrația județeană, catargul de la Pavilionul Expozițional din Constanța s-a micșorat!
S-a micșorat în ochii săi!
Nu mai este la fel de înalt precum se laudă "nașul" său, Horia Țuțuianu. Arată mai degrabă ca un țăruș bătut aiurea.
Se pare că, în aceste condiții, cel mai înalt catarg din România sau de pe glob, nu am reținut bine, riscă să își piardă celebritatea.
Precizare.
Mă refer la celebritatea sugerată de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, și Claudiu Palaz, vicele instituției amintite.
După ce s-a aflat cât a costat aiureala asta (peste 80.000 de euro!!!), catargul a început să dea dureri de cap constănțenilor, care și-ar fi dorit altceva. De pildă, un parc de joacă pentru copii...
Măcar unul din cele cinci promise de marele investitor Mohammad Murad!
Cinci parcuri și un catarg!
Noul mercurial al promisiunilor electorale.
Ăsta este, deocamdată, tributul oferit de cei care s-au înfierbântat deja pe tema alegerilor! Poate că i-ar fi stat mai bine catargului Țuțuianu în parcul lui Mohammad. Pe care, sigur, l-a luat gura pe dinainte!
Pentru a reda catargului gloria de altădată, Țuțuianu a inițiat un proiect de lege prin care cetățenii aflați în preajma catargului sunt obligați să circule cu capul sus și cu privirea la cer până îi apucă amețeala.
Scopul este unul: convingerea până la lacrimi a cetățeanului că e cel mai înalt catarg.
Efecte colaterale: vomă, care scoate în evidență lipsa pungilor TAROM, iluzia unora că au în fața lor turnul Eiffel din Paris, dar, de fapt, este turnul Eiffel din Slobozia, lăsat moștenire de un J.R. local. Există pericolul ca persoanele cu rău de înălțime să se coalizeze într-un partid etc.
Catargul cu pricina continuă să fie un subiect de actualitate la tocat. Păi, merge catargul cel mai înalt fără flotă?
Adevărul este că, în materie de catarge, stăm foarte bine la proba orală. Dintre sute de catarge, nu am mai găsit o navă întreagă!
Ca să fie întreaga poveste la unison, ne-ar fi prins bine o combinație între cel mai înalt catarg și un cimitir de nave, măcar ca simbol sau chiar ca dovadă că am avut flotă...
Dar cu ce să probezi?
Ăștia au golit până și cimitirele de nave! Am rămas doar cu epava de la Costinești, nici aia românească! Să le alăturăm cumva ca să facem o troiță închinată flotei care nu mai e!
Altfel, nu-i înțeleg rostul.
În postura în care se află în prezent, catargul cel înalt nu exprimă nimic și nu se adresează nimănui. Luminile roșii din vârful catargului ajută ciorile să se orienteze noaptea spre tomberoanele Pavilionului Expozițional, care a suferit importante transformări...
Poate că într-o altă conjunctură și-ar fi găsit un loc mai călduț în istorie. S-ar potrivi, de pildă, mesajul cu influențe băsciene: "Aici e flota României!", cu o anexă mică și pentru pescadoarele înghițite pesemne de vulcanii noroioși de la Tulcea.
Știu, când a dispărut flota, Traian Băsescu era șef de gară la un nod de cale ferată pe unde nu trecea nici un tren de ani de zile, fiind nodul dezafectat. Cu toate acestea, a fost uns, după modelul Acarului Păun de la CFR, în funcția de Acarul Băsescu al flotei.
Ce facem cu catargul pe timp de furtună? E prea timorat, depășit de situație etc. Ca și conducerea CJC, care crede că ia ochii electoratului cu tot felul de jucărele zgomotoase, trompețele și sirene marca Vasile Roaită.