Conferințele MLNR vor, în continuare, să atragă atenția tuturor, imediat și cât mai puternic. Astăzi despre ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL la Constanța

Conferințele MLNR vor, în continuare, să atragă atenția tuturor, imediat și cât mai puternic. Astăzi despre ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL la Constanța(2416)


La începutul anului 2019 s-a creat un nou cadru legal pentru organizarea celui de al treilea tip de învăţământ profesional: învăţământul profesional dual care se organizează după terminarea celor 10 clase obligatorii. Învăţământul profesional de doi sau trei ani, care se mai organizează pe la noi, cam puțin și doar pe ici pe colo, cam la întâmplare este tot la sfârşitul clasei a VIII-a, respectiv a IX-a.

Consilierul de stat pentru învăţământul dual, Stelian Victor Fedorca, prezent la conferința de luni, 18 februarie 2019, de la UMC, ne garantează că Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual, al cărei Președinte este în prezent, va fi un liant între agenţii economici, administraţia publică locală şi sistemul de învăţământ, în vederea formării absolvenţilor de clasa a VIII-a, cu vârsta de până la 23 de ani și că la noi va fi mai bine ca în Germania deși acolo dualitatea asta merge nemțește iar ai noștri au folosit-o ca model.

Învăţământul profesional dual este diferit de ce știam noi până acuma fiindcă se organizează numai la cererea agenţilor economici și are la bază un contract de muncă. Autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea teoretică tehnică din şcoală (1-2 zile de studiu pe săptămână), iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile săptămânal). Dacă există cadru legal pentru organizarea acestuia, agenţii economici pot să organizeze din toamnă clase de învăţământ dual după cerinţele lor. Forma şi conţinutul acestui contract de muncă sunt definite în metodologia de organizare. Învăţământul profesional cu durata de doi ani se adresează absolvenţilor clasei a IX-a, cel cu durata de trei ani se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, în timp ce învăţământul dual se organizează pentru absolvenţii învăţământului obligatoriu, deci pentru absolvenţii clasei a X-a. Învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare. Au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare. În prezent există o rată de angajare de peste 90% în rândul primei generaţii de absolvenţi ai şcolii profesionale în sistem dual de la Brașov de exemplu.  

Conferințele Viitorul României organizate de Marea Lojă Națională din România continuă iată cu succes și la noi la Constanța vrând să ne arate că viitorul unei țări poate fi clădit încă din școală chiar dacă pe căi noi și riscante.

Doi părinți aflați în sală reproșează tuturor că pe dânșii nu îi întreabă nimeni ce și cum, îngrijorați fiind ca așa ceva să nu cumva să se transforme într-o formă nouă de sclavagism. Doamna inspector general prof. Zoia Gabriela Bucovală spune că îi așteaptă la inspectorat deși eu cred că dânșii nu voiau decât să fie băgați în seamă. Rectorul de la UMC Cornel Panait uită politețele obligatorii ale unei gazde și nu crede că sistemul va funcționa la Constanța deoarece la Constanța nu e ca la Brașov. Domnul Alexandru Bobe nu scapă ocazia de a se mai lăuda încă o dată că ce bine e la Universitate Ovidius, unde dânsul e prorector, și unde dacă înțelegi cum merg astăzi lucrurile în lumea întreagă, și mai ales în IT, poți face multe fapte bune mai ales dacă ai bani. O tânără domnișoară absolventă de facultate de mediu și de masterat vrea neapărat să ne strice buna dispoziție plângându-se că nu găsește de lucru ca și cum altcineva e de vină nu dânsa. Cât de complicat este să fii dual!?

Urăm succes domnului președinte Fedorca, doamnei inspector general Bucovală, în acestă nouă străduință a dumnealor de a avea în România meseriași cu știință de carte deși trebuie să recunoaștem că la noi încă sună urât și nu e de bon ton să îți dai copilul la învățământul profesional.


  

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri