Deputatul PNL Bogdan Huțucă (PNL): Hoție tipic pesedistă: OUG 114 crește taxele și impozitele locale cu încălcarea Constituției

Deputatul PNL Bogdan Huțucă (PNL): Hoție tipic pesedistă: OUG 114 crește taxele și impozitele locale cu încălcarea Constituției(1305)


Guvernul încălcă mai multe principii constituționale deoarece OUG 114 obligă autoritățile locale să crească taxele și impozitele locale la maximul acceptat de lege, ignorând principiul autonomiei locale”, arată deputatul liberal Bogdan Huțucă.

Conform legii, fiecare autoritate locală are posibilitatea de a indexa impozitele și taxele locale cu indicele de inflație. Majoritatea orașelor și comunelor din țară nu fac acest lucru pentru a proteja cetățenii, cu atât mai mult cu cât nu exista nicio repercusiune. OUG 114 a schimbat însă acest lucru și stabilește că dacă consiliile locale nu cresc taxele și impozitele locale cu indicele inflației, atunci pentru acestea se aplică nivelurile maximale din lege.

Codul fiscal oferă autorităților locale o marjă între care pot stabili aumite impozite locale, de exemplu în cazul clădirilor pot fi între 0.08% și 0.2% din valoarea impozabilă. Ordonanța pesedistă îi obligă acum pe toți să se ducă la 0.2 chiar dacă impozitele pe care le votaseră erau mult mai mici. Astfel, românii ar putea plăti mai mult de dublu față de cât plăteau.

“Pesediștii au apelat la o golănie, căci au venit cu OUG 114 pe 29 decembrie, iar până la sfârșitul anului nu mai era nicio singură zi lucrătoare. Ei bine, în OUG 114 se spune că dacă consiliile locale nu cresc taxele și impozitele în maxim trei zile, atunci se aplică nivelurile maximale. Chiar dacă ar fi vrut să facă acest lucru, consiliile locale nu au avut timpul necesar pentru a se întruni și vota înainte de încheierea exercițiului financiar, deoarece termenul era deja expirat. În mod evident, PSD-ALDE a urmărit să le crească taxele și impozitele românilor fără să își asume însă acest lucru”, mai spune deputatul liberal.

Liderul PNL Constanța arată că OUG 114 încalcă mai multe principii constituționale.

“În concluzie, OUG 114 încalcă principiile constituționale privind accesibilitatea și previzibilitatea legii deoarece nu oferă autorităților locale timpul legal pentru a-și regla conduita printr-un vot în consiliul local”, spune Huțucă.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri