CE VRĂJI MAI PUN LA CALE PRIMARUL FĂGĂDĂU, VICELE BABU ȘI ARHITECTUL VÂNTURACHE ?

CE VRĂJI MAI PUN LA CALE PRIMARUL FĂGĂDĂU, VICELE BABU ȘI ARHITECTUL VÂNTURACHE ?(1968)


De când a fost înscăunat în funcția de primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău a lucrat doar cu năsucul lui pus pe șotii. Ceea ce face și acum. Când îl mișcă a pagubă, când îl șterge cu barista, care înseamnă despărțire. Precum Samantha, dacă vă mai amintiți de ea, dar cu multe erori.

Ne-a dus de nas cu năsucul lui mobil, amăgindu-ne cu vrăjitoriile pe care, chipurile, poate el să le facă în timp util. Vicele Babu a încercat și el să-l imite pe primar. Dar, abia după ce a lăsat Constanța în beznă, a realizat că este “rău conducător”!

Aiurea.
Făgădău ne-a mințit în permanență în legătură cu tot ce mișcă în Constanța… Cu marile lui proiecte. Cu cincinalul în patru ani și jumătate. Da “pi buni’. Ne-a aburit că îl cheamă și Decebal! Promisiuni potop, în loc să-i fi aruncat un prosop! Transformate toate în baloane de săpun marca “DURU”.

Tot ce mișcă.
Vine vorba, pentru că, în realitate, nu s-a mișcat nimic! Fiind cam stângaci, Decebal Făgădău s-a temut să nu spargă vreun vas arheologic, să nu facă deranj, simțind că nu are aptitudini de “fată în casă”. A zis el, în mintea lui, că, dacă doar șterge praful peste ce au construit alții, e suficient ca să ne dea pe spate!

Ca să nu se spună că freacă menta ca primar, s-a pus părtaș la betonizarea orașului! În cele din urmă, a realizat în intimitatea lui că nu e bun ca edil șef...

Și, atunci, preventiv, a hotărât să nu mai miște nimic în front. Sau poate vrea ca, în amintirea lui Radu Mazăre, orașul Constanța să rămână neschimbat, neatins… Ca un muzeu al fostului primar, că doar de la el a moștenit Constanța! Ca un oraș închis. Un soi de pușculiță personală gen “Porcușorul’.

Încă din perioada de interimat , Făgădău vinde în draci castraveți la grădinar! PUG 2019. E o specie nouă de castraveți bazată pe promisiunea că domnia sa se va concentra asupra problemelor metropolitane...Când nu se înfierbântă prea mult,domnul primar pare a fi un om normal. Continui. A contractat in 2015 realizarea temei de proiectare pentru un nou Plan Urbanistic General.

Toți constănțenii au fost convinși că datorită lui Decebal l-au apucat pe Dumnezeu de un picior! Da, așa a fost, dar l-au apucat pe ăla fără sanda… La vremea respectivă, toată lumea era fericită! Aproape toti investitorii serioși si susținătorii urbani s-au grăbit să salute această inițiativă. În sfârșit, comentau ei, are și Constanța o viziune de dezvoltare sănătoasă, actuală si predictibilă! Suna frumos, nu-i așa? Dar finalul a fost unul ca la noi: cu multe parole, parole...La gargară și promisiuni fără nici o legătură cu realitatea, specialitatea casei, nu ne întrece nimeni!

Apoi, a facut nenumărate consultări ale pieței cu ajutorul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), fie pentru un Sistem Informatic Geografic (SIG), fie pentru noul Plan Urbanistic General (PUG), ca și cum ar fi vrut să aprofundeze, în fiecare semestru, aspectele creșterii economice inteligente sau să deprindă cea mai bună metodă de planificare a utilizării terenurilor.

După doi ani de tatonări ale pieței, Făgădău reușește să păzească, mai încăpățânat, decât până acum, granița de nedeslușit a avizării urbanistice, a autorizării construcțiilor, a avantajelor directe și indirecte obținute din poziția de unic simbol și mai ales satisfăcut decident în domeniul imobiliar.

Prin urmare, constănțenii nu au de ce să spere prea curând ca vor avea parte de mai multa transparență sau acces la datele urbane. Suntem noi un popor construit pe iluzii, dar, scuzați, vă rog, nici chiar așa! Sigur, ar mai fi de studiat stilul de lucru șovăelnic al domnului Vânturache.

Sunt muritori de rând,ca mine, dar și reprezentanți ai unor partide, precum PNL, care, ar vrea să știe cum acordă Vânturache derogări de la Planul Urbanistic General? Cum aprobă Planuri Urbanistice Zonale? Dacă aprobă. Cum eliberează autorizații de construcție cu condiția să respecți anumite regulile nescrise. Dacă eliberează.

Până deunăzi, eram tentați să credem că Făgădău, Babu și Vânturache nu știu ce înseamnă administrația, aruncând orașul în haos! Suntem nevoiți să admitem că am judecat strâmb. Toți trei știu foarte bine ce fac, aplicând un singur principiu, cel învățat de la antemergători. La fel cum o făceau Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, abuzând orice solicitant al unei documentații de urbanism.

Când nu ești capabil să ai o viziune de dezvoltare economică serioasă și credibilă pentru investitori, când pariul tău ca primar nu este transparența orientată spre cetățeni, când ești manager public și nu vrei să funcționezi cum o cere anul 2019, încerci să inveți câteva cuvinte cheie la modă cum ar fi Smart City, cu care să maschezi schema prin care fraudezi.

Presat de Partidul Național Liberal și de Campania “ORAȘUL POARTĂ SEMNĂTURA TA” organizată pe final de an 2018 de către Septimiu Bourceanu, Decebal Făgădău nu a mai avut ce face și a demarat procedura de achiziție pentru un nou Plan Urbanistic General.

Una dintre coordonatele temei de proiectare ale PUG, făcută publică încă din 2016, privește aspecte legate de guvernare, cu alte cuvinte, informatizarea activității de urbanism. Ca să ne convingă de bunele intenții, în 2018 a consultat piața cu privire la structura Bazelor de Date Urbane, la aplicații informatice specializate. Însă, mare surpriză, documentația de atribuire recent publicată a fost cel mai limpede indiciu că, Municipiul silește economia locală să funcționeze la fel ca până astăzi pentru înca cel puțin cinci ani.

Colectivul format din Făgădău, Babu și Vânturache cer în documentația de atribuire a noului PUG ca implementarea unui sistem GIS și transpunerea Regulamentului Local de Urbanism să se facă la final de cincinal (citam din Caietul de Sarcini) : “predarea și integrarea P.U.G. digital în GIS, în scopul integrării cu sistemul GIS existent și în scopul creării Băncii de Date Urbane, astfel încât să permită beneficiarului consultarea documentațiilor de urbanism (PUG, PUZ, PUD) și elaborarea actelor administrative/de informare (certificate de urbanism, autorizații de construcție, autorizații de demolare) prin extragerea informațiilor necesare, existente în baza de date sunt prevazute ca ultima etapă a contractului, după 4 ani de la semnarea acestuia”.

Ca să fim ințeleși, documentația de atribuire prevede, ad litteram, că Primăria Constanța va încărca în baza sa de date doar Planul Urbanistic General. Ori acest PUG ce se va elabora dupa 48 de luni, așa cum prevede contractul ce se va semna. După cum funcționează atribuirile la Municipiu, dacă Făgădău semnează un contract în 2020, abia după 2024 vom vizualiza un sistem geografic online unde să analizăm indicatorii urbanistici.

Ceea ce este însă și mai interesant este faptul că toate documentațiile de urbanism (PUG, PUZ, PUD) în vigoare în prezent, aprobate din 1999 și până astăzi, vor rămâne ascunse în arhive, fără a fi procesate prin acest contract. E de domeniul evidenței că, deși așteptăm un PUG actual , bazat pe mijloace tehnologice adecvate, exprimarea regulilor care se aplică în urbanismul local nu va fi publică. Nu va utiliza Sistemul Informatic Geografic și nu va avea în spate o Bază de Date Urbane mai devreme de 5 ani.

Nu înțelegem însă de ce Banca Mondială, prin Acordul de asistență tehnică, în urma căruia încasează un million de euro, pentru a participa la „dezvoltarea urbană durabilă și competitivă a municipiului Constanța”, participă la ascunderea istoricului lui Radu Mazăre în privința derogărilor urbanistice atât de îndoielnice în sensul legalității lor. Fiindcă, această licitație este organizată cu sprijinul Băncii Mondiale care e platită din bani publici pentru servicii de consultanță.

Acestea sunt fapte cu subiect și predicat, pe care oricine le poate vedea în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, citind și analizând Caietul de Sarcini al procedurii. Iar cine are curiozitatea de a arunca o privire spre această licitație va vedea cum, deunăzi, Făgădău a anulat procedura de achiziție, fără nicio explicație.

Iată de ce PNL susține că Decebal Făgădău, cel care mimează interesul față de viitorul economic al orașului, mimează politicianul responsabil, a ajuns sa mimeze că organizează proceduri de achiziții. În plus, ca să fie credibil, achită și facturi de consultanță către instituții financiare internaționale, dispuse sa acopere un infractor fugit în Madagascar.

Mă întorc la campania lansată de Septimiu Bourceanu,  “ORAȘUL POARTĂ SEMNĂTURA TA” și constat un lucru. Miile de constănțeni care s-au alăturat acestei campanii l-au forțat pe edilul ascuns al orașului să simuleze că l-ar interesa să demareze constituirea unui Plan Urbanistic General.

Dar semnătura lui Făgădău pentru Constanța?

Semnătura lui Făgădău s-a pierdut!
Găsitorului bună recompensă.

Cu o condiție.
Dacă tot a pierdut-o, demonstrând că nu dă doi bani pe soarta Constanței, să-i fie returnată la sediul partidului care l-a promovat...
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri