Județul Constanța dispune de o infrastructură sanitară precară, cu spitale vechi, slab echipate și, de cele mai multe ori, neîncăpătoare pentru numărul mare de pacienți, mai ales pe perioada sezonului estival. De aceea, necesitatea construirii unui spital regional la Constanța este o prioritate pentru județul nostru, mai ales în condițiile în care vedem cu toții că Spitalul Județean este depășit și neperformant din punct de vedere medical, iar nemulțumirile constănțenilor legate de serviciile medicale publice sunt uriașe și justificate.
În acest sens, în calitate de deputatat PNL de Constanța, am adresat un set de întrebări premierului Viorica Dăncilă, în speranța că astfel Guvernul nu va mai tăia Constanța de pe harta investițiilor în sănătate și va debloca într-un final consturirea spitalului regional.
I-am solicitat pe această cale premierului să precizeze când urmează a fi construit Spitalul Regional de Urgență Constanța și cu ce fonduri, ce loc ocupă această investiție pe lista priorităților guvernamentale, ce secții și ce capacitate va avea etc. În total, au fost 35 de întrebări legate de subiect pentru a mă asigura că Executivul ia în serios acest proiect.
Din păcate, răspunsul Guvernului mi-a confirmat bănuielile că proiectul este la nivel de vorbe, iar Memorandumul semnat privind identificarea alternativelor necesare pentru construcția spitalului regional de urgență Constanța a rămas la nivel de hârtie. Singura precizare a Executivului a fost că „s-a considerat necesară organizarea unui grup tehnic de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătății pentru stabilirea pașilor necesari în vederea realizării obiectivului”.
Ne așteptăm, însă, ca măcar în Bugetul pe anul 2019 statul să asigure sursele de finanțare pentru partea care revine Guvernului român, ca o ultimă speranță pentru constănțeni că într-o bună zi ar putea beneficia și ei de servicii medicale de calitate.