RECONCILIEREA LIBERALĂ

RECONCILIEREA LIBERALĂ(1803)


Demersul nostru publicistic, privind reconstrucția PNL Constanța, a dat naștere la numeroase comentarii. De regulă, astfel de transformări rapide sunt privite și analizate cu mari rețineri și îndoieli, foarte mulți analiști fiind rezervați în privința reușitei. Ca să introduci noul, trebuie să elimini vechiul din rădăcini. E ca și cum ai curăța un câmp plin de coceni ca să semeni altă cultură pe un covor curat.

Cum poți face asta în politică?
Printr-o reconciliere autentică. Și PNL, ca și alte partide, a fost erodat de diverse dispute și lupte interne inutile. S-a vorbit despre reglări de conturi, dar, de fapt, era vorba de veșnicile polemici între generații.

Din păcate, în PNL, bătrânii și tinerii nu au ajuns la un consens. Bătrânii, fiind mult mai înțelepți, au făcut un pas înapoi, dar nu a fost suficient. Ca să-i fie bine partidului, unii dinozauri au renunțat la politică. S-a blocat accesul unor intruși, precum diverși miliardari, pentru care PNL era un fel de poligon de teste și aplicații electorale. Exercițiile gen “Mantaua militară” au fost deja clasificate. Erorile de acest gen au fost îndreptate din mers. Aș putea să dau numeroase exemple, dar nu vreau să influențez sau să tulbur cumva procesul de reconcliere.

Un alt pas spre reconcilierea internă l-a reprezentat gestul făcut de noua conducere a filialei județene față de cei care o vreme au fost izolați sau s-au izolat singuri în partid. Acestora le-au fost recunoscute meritele personale în menținerea PNL Constanța pe o linie competitivă. Mai mult decât atât, președintele organizației le-a solicitat sprijinul pentru reușita operațiunii de reconstrucție a PNL.

Un gest care merită a fi apreciat la justa sa valoare. Calea cea mai scurtă pentru consolidarea reconcilierii o reprezintă comunicarea. Acum, personajele cele mai importante din partid comunică foarte bine, nu se mai ocolesc, nu se mai evită și chiar fac teren împreună.

Apropo, că tot veni vorba, parlamentarii liberali erau de foarte multe ori criticați că nu fac teren, că nu se întâlnesc cu alegătorii, că nu comunică deloc cu ei, că s-au văzut cu sacii în căruță etc. O imagine cum nu se poate mai proastă pentru liberali, care prin definiție ar fi trebuit să aibe o cu totul altă atitudine.

Ei, bine, din acest punct de vedere, lucrurile s-au îndreptat substanțial, dar este de dorit să nu fie vorba de o reacție autocritică de moment și atât.

Acum, este adevărat, liberalii au regăsit plăcerea și curiozitatea fascinantă de a sta de vorbă cu cetățenii simpli. Dar, trebuie să recunosc, foarte buni observatori și analiști ai fenomenelor de orice natură care se petrec lângă ei. Munca pe teren.
Și acesta este un semn al reconcilierii.

Punând cap la cap concluziile tuturor, doar așa poți avea o imagine de ansamblu a tuturor priorităților care trebuie să se afle pe agenda PNL.

Dar drumul de la reconciliere la produsul finit, noua față a PNL Constanța, e lung și anevoios. Muncă de ceasornicar elvețian.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri