Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
CLOȘCA CU PUII DE AUR DE LA TULCEA

CLOȘCA CU PUII DE AUR DE LA TULCEA(3082)


“Vrem să arătăm ceea ce înseamnă Dobrogea și produsele dobrogene într-o astfel de manieră, integrată. Eu nu îmi aduc aminte să fi avut loc o astfel de manifestare în ultimii ani. Tulcea vine în acest an cu o parte din ceea ce are mai bun. Noi, prin stanturile județului Tulcea am venit cu tot ceea ce înseamnă meșteșuguri, gastronomie și vinuri. Tradițiile aduse din Mahmudia, Luncavița, Sfântu Gheorghe sunt doar câteva din frumusețile pe care județul Tulcea le oferă” ( Cătălin Țibuleac, Președintele A.M.D.T.T.)

S-a tot vorbit, de “Zilele Dobrogei”, despre comoara din lacul de argint a culturii tulcene.

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a onorat manifestarea organizată la Pavilionul Expozițional din Constanța cu un program artistic de excepție, care a cuprins doar câteva dintre nestematele muzicii și dansurilor specifice națiunilor conlocuitoare din județul Tulcea și din Delta Dunării.

Deși am avut privilegiul de a viziona un program asemănător la ei acasă, la complexul turistic “Cormoran”, am trăit cu aceeași emoție, și uneori cu lacrimi în ochi, spectacolul prezentat la Constanța. Cei care au fost prezenți sâmbătă la Pavilionul Expozițional au fost norocoși și, după aceea, fericiți...

Județul Tulcea a avut onoarea de a închide într-o manieră spectaculoasă “Zilele Dobrogei”.

Doamna Corina Davidov spune că A.M.D.T.D.D. a adus o parte din “tezaurul” multicultural al județului Tulcea, ceea ce o onorează.

Asta înseamnă valoare, originalitate, respect față de tezaurul nostru cultural și folcloric. Domnia sa le-a prezentat ca și cum i s-ar fi derulat imaginea cloștii cu puii de aur: “Dorulețul” din Tulcea, “Katiușa” din Mahmudia, “Sfitilina” din Vișina-Jurilovca, “Altona” din Cerna.

În sunetul muzicii ruso-lipovenești și sub sclipirea costumelor populare, care îți luau ochii, ne-a apărut în față Delta Dunării ca o mireasă. Doamne, cât era de frumoasă! Și Delta, și Corina, dar și Claudia, care și-a câștigat pe merit basmaua, fiind comparată cu o celebră dansatoare rusoaică.

Într-o atmosferă atât de caldă dominată de cântecele și dansurile specifice județului Tulcea, care parcă tânjește după Dobrogea unită de altădată, se țes atât de ușor poveștile de dragoste, legendele care fac și mai atractive locurile destinate turismului din Delta Dunării.

Turismul însuși este prin natura lui, dar și prin efortul unor oameni deosebiți precum Cătălin Țibuleac, cea mai frumoasă poveste din Delta Dunării.

Și ca să nu se creadă că exagerăm sau spunem povești, au venit la sărbătoarea de la Constanța și alți oameni cu har care susțin turismul din umbră. E vorba de cei mai buni meșteșugari tulceni.

Aceștia au organizat o șezătoare, unde vizitatorii au fost invitați să asiste la o demonstrație de maiestrie: cusături dobrogene, împletitură de papură deltaică, cioplitul în lemn, obiecte cioplite și pictate cu motive tradiționale tătărești, împletituri ucrainene, obiecte confecționate din sfoară.

Tot în standul Județului Tulcea, au fost prezentările produselor reprezentative pentru gastronomia județului Tulcea: Angelo, Deltaica, Alcovin Vinuri de Măcin, Carniprod.

Zestrea artistică a județului Tulcea cuprinde multe nume sonore, cu repertoriul și particularităților lor specifice zonei. Vă prezentăm doar câteva dintre ele, lista fiind mult mai bogată.

- Ansamblul de dansuri pentru copii și tineret “Dorulețul” Tulcea fac parte din marea familie “Baladele Deltei” din Tulcea. Ansamblul are în repertoriu peste 250 de jocuri populare, montări coregrafice de excepţie și susţine peste 150 de spectacole anual, în săli de spectacole din județul Tulcea, în Delta Dunării, în țară și peste hotare. De asemenea, participă la proiecte şi schimburi culturale interjudeţene, naţionale şi internaţionale fiind și principalul organizator al mai multor festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale din județul Tulcea.  Ansamblul este coordonat de Maestrul Coregraf – Ştefan Coman.

- Ansamblul de dansuri “KATIUȘA”, vine din Mahmudia și a fost înființat în anul 2013, în cadrul Căminului cultural, participând la multe evenimente culturale județene, naționale și internaționale.
Ansamblul este coordonat de Matfei Domnița, instructor maestrul coregraf Roman Jora.

- Ansamblul de dansuri tradiționale bulgărești- SFITILINA. Format din copii din satul Vișina, comuna Jurilovca, este un ansamblu tânar, care dincolo de dans își propune promovarea localității, tradițiilor, meștesugurilor și formarea unui tineret cu rădăcini etnice solide. Ansamblul este coordonat de Bianca Folescu.

- Ansamblul de dansuri meglenoromane și aromâne ALTONA s-a înființat în anul 1997. Promovează tradiția meglenilor din Cerna. Ansamblul este coordonat de Andreea Tanur.

- NARCIS GHERGHIȘAN are doar 16 ani și vine din Turcoaia. Tânărul interpret de muzică populară a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale de unde s-a întors, cu multe premii.


Cloșca cu puii de aur de la Tulcea și-a mărit efectivul...
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri