LENT ȘI EDUCAT, AȘA ESTE TURISMUL DIN DELTA DUNĂRII...(2798)
Înainte să ajung la Complexul Cormoran, din Uzlina, unde am fost invitat de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, am văzut pe facebook un filmuleț care mi-a mers la suflet.
Pe scurt, un lipovean, aflat la pescuit, avea în barcă un acordeon. La rugămintea unor turiști străini, aflați într-o șalupă rapidă, a cântat câteva melodii din repertoriul ruso-lipovenesc. Cât timp s-a produs, atingând ritmic clapele acordeonului, unul de dimensiuni mai mici, omul era fericit, se citea patima pe fața lui, ceea ce m-a impresionat foarte mult.
Un lipovean și acordeonul său, pe un canal, în Delta Dunării, uimind un grup de turiști străini! Imaginea avea să se repete multiplicată peste câteva ore la deschiderea evenimentului. Aici, am fost copleșit de frumusețea și autenticitatea dansurilor locale, de cântecele lipovenești și rusești, a dansurilor meglenoromâne, atât de expresive și de adevărate. De la Katiușa, la Oi mama, mama, până la Kalinka încoace...
Două seri la rând, am ascultat și vizionat, când dansatoarele intrau în scenă, amintiri despre Delta Dunării și oamenii săi apropiați. Îmbrăcate în veșminte populare specifice zonei, frumoasele lipovence au continuat să ne încânte cu noi dansuri, cu altele și altele, ca și cum ne-am fi aflat la un festival maraton. Așteptam din clipă în clipă să apară cazacii și să încingă dansul lor specific de luptă, să sară prin foc, etc. S-a încins o horă plină de pasiune și încantare, a apărut și cazacul din poveste și a dansat cu fiecare din frumoasele fete...Înveștmântate ca niște prințese, într-o feerie de culori, te fac sa trăiești clipa, cu patimă și visare...
Și, pentru că a doua zi am vizitat minunatul sătuc Sfântul Gheorghe, mi-am adus aminte și de Cornel Ivanov, la o serbare a pescarilor, când a dansat, mimând suferința lipoveanului mult încercat de relele vieții, pentru ca, într-un final dramatic, să-și sfâșie cămașa de pe el! Nu fac nici un fel de comparații. Dar, spun și eu, copleșit de oferta turistică a gazdelor mele, trăirea mea, atât de copleșitoare...
În definitiv, de ce nu ar avea și lipovenii sirtaki-ul lor! Lipoveanul care nu pleacă fără acordeonul său la pescuit. O imagine care poate fi tratată ca un simbol.
Un alt simbol ar putea fi pasiunea echipei lui Cătălin Țibuleac de a face turism de calitate în Delta Dunării. "Cormoranul" și sateliții săi.
Cu ritmurile transferate de la magicul acordeon, trecut prin mâinile mai multor generații de "artiști voluntari", repet, cu ritmurile în minte și în suflet, am trecut peste teama care mă bântuie ori de câte ori traversez Dunărea cu ambarcațiuni mici.
Revin la subiect. Resortul "Cormoran" este doar pilonul central al unui sistem întreg de pensiuni, obiective turistice, destinații, după cum sunt catalogate, din Delta Dunării. Aici sunt evaluate și implementate noile strategii. Adică, zic, la locul faptei.
În general, despre turismul din Delta Dunării se vorbește ocazional și la întîmplare în diverse saloane de la București, fără o aplicație credibilă. Pentru lucrătorii autentici de turism, Delta Dunării reprezintă un veritabil amfiteatru, locul unde se testează absolut tot.
Mă refer, în primul rând, la implementarea programelor artistice, diversificarea ofertei de agrement, organizarea unor programe atractive, sport, satisfacerea tuturor din perspectiva ofertei culinare cu produse proprii, socializarea între diverse grupuri de turiști etc.
În acest context, este de apreciat faptul că domnul Țibuleac și colaboratorii săi au redat presei rolul și respectul de altădată, cooptând-o în cercul de colaboratori. Pentru că ziariștii, cu televiziuni cu tot, nu au venit întâmplător aici și acum. Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a demarat, în urmă cu un an de zile, o promovare agresivă. Ne aflăm, cu alte cuvinte, în graficele lor. Și atunci, aduci ziariștii la tine.
În curând, ei, gazetarii, vor deveni, prin tot ceea ce scriu, ghizii Deltei Dunării. La sosirea noastră, existau doar 4 ghizi specializați pe zonă. Unul dintre ei semăna cu ultimul mohican.
În turism, nu s-a ajuns la ultimul mohican. Acum suntem și noi de partea optimistă și încrezătoare în forțele ei. Punem, într-un fel, și noi umărul la trecerea într-o nouă etapă. AMDTDD nu este o asociație statică precum cele care dorm în cizme cu apa până la genunchi. Ea îi promovează și pe alții.
"Turismul nu se face din aer. Se construiește cu oameni pentru oameni" spunea Cătălin Țibuleac, președintele asociației, una dintre cele mai puternice din țară. Principalul obiectiv: valorificarea potențialului turistic al județului Tulcea, care nu stă deloc rău la acest capitol!
Litera de lege rămâne sfântă și de neclintit: TURISM DE CALITATE.
Îmi permit, ca vechi turist al patriei ce sunt, să vă dau o sugestie. Înainte de a fi cooptat, fiecare nou membru să treacă, în vizită de documentare și chiar să fie băgat în ședință. Sincer vorbind, le-ar prinde și altora câteva lecții dintre cele susținute aici.
De cele mai multe ori, problemele turismului sunt tratate cu o oarecare nepăsare sau în condițiile hilare generate de necunoașterea realităților din teren de către domnii miniștri. De ani de zile, pentru unii dintre ei, turismul de pe litoral și din Delta Dunării reprezintă un subiect interzis!
Am avut, în persoana lui Mircea Dobre, un ministru constănțean la Turism. Dar, din păcate, nici litoralul și nici Delta Dunării nu s-au ales cu nimic, nici măcar cu praful de pe tobă! Corina Martin, care se afla în grațiile Elenei Udrea, nu ierta nici un festival al borșului din județul Tulcea, dar nu s-a implicat în susaținerea celor care caută noi destinații turistice. În schimb, Ivan Patzaichin, cu care ne-am întâlnit la eveniment, este nelipsit, prezent peste tot, fiind recunoscut ca fiind un brand al Deltei Dunării.
Asociația și-a întărit poziția în spațiul destinat turismului de calitate. Implementează strategii. Unele noi. Altele abandonate. Turismul din Delta Dunării prezintă caracteristicele sale care nu au nimic în comun cu alte activități.
Turismul din Delta Dunării este lent și educat și trebuie luat și respectat ca atare.
Fără cuvinte!