PNL Constanța solicită demiterea conducerii RADET și a Consiliului de Administrație

PNL Constanța solicită demiterea conducerii RADET și a Consiliului de Administrație(2096)


Este clar pentru toată lumea că problema asigurării apei calde pentru constănțeni depășește cu mult priceperea și competența primarului Decebal Făgădău. Situația este mult mai complexă și implică factori aproape imposibil de gestionat cu resurse locale și de către o administrație fără viziune. De aceea, această problemă trebuie să aducă la masa discuțiilor atât autoritățile locale, prin primar și Consiliul Local Municipal, RADET și Electrocentrale Constanța, cât și Ministerul Energiei și Guvernul României.

Sistemul de distribuire al agentului termic învechit, costuri și cheltuieli tot mai mari de producție și mentenanță în timp ce încasările sunt tot mai mici, explozia debranșărilor de la sistemul centralizat, existența datoriilor istorice, numeroasele procese de executare silită pierdute în instanță, toate acestea conturau de mult timp tabloul dezastrului.
Din păcate, Primăria Constanța și RADET au abordat complet greșit această problemă, ascunzând de constănțeni și consilieri locali gravitatea acestei situații. Au ținut totul sub capac, sperând ca mămăliga să explodeze cât mai târziu și, probabil, nu pe mandatul lor.

Dar deznodământul nu s-a mai putut lăsa așteptat.
Schimbul de replici și ping-pongul cu facturi dintre primar, RADET și CET nu rezolvă problema celor 60.000 de familii constănțene care de o săptămână nu beneficiază de apă caldă, ci din contră, adâncește criza într-un dialog al surzilor.

Primul pas, însă, spre normalizarea relației între instituțiile implicate este demisia sau demiterea întregii conduceri RADET, de la directorul Regiei până la întreg Consiliul de Administrație. Este clar pentru toată lumea că cei din conducerea RADET cunoșteau gravitatea situației, fiind lesne de anticipat faptul că se va ajunge la sistarea apei calde către constănțeni din cauza datoriilor. Cu toate acestea, RADET nu a venit niciodată în Consiliul Local să expună situația falimentară în care se regăsește Regia. În luna iunie a acestui an, conducerea RADET a prezentat consilierilor locali un plan de reorganizare a activității, însă nu a pomenit nicio clipă că Regia este în pragul insolvenței, că datoriile ei pot lăsa peste 150.000 de constănțeni fără apă caldă și căldură. Aceste probleme trebuiau discutate în fiecare ședință de Consiliu Local până la găsirea unor soluții, însă, până acum, nici RADET, nici primarul Făgădău nu au deschis gura. Abia acum, când Constanța a rămas de o săptămână fără apă caldă, au început, timid, să spună câte ceva, însă mult prea târziu și complet inutil.

De aceea, considerăm că demiterea întregii conduceri a RADET este un gest de normalitate și de bun simț față de un management dezastruos, care aduce uriașe deservicii constănțenilor.

De asemenea, Electrocentrale Constanța a somat Primăria și RADET încă de acum două săptămâni că va sista furnizarea apei calde dacă cele două instituții nu își plătesc măcar o parte din datorie și nu vin cu soluții pentru stingerea litigiului, înaintând și un termen limită până pe 27 septembrie. Ce au făcut oare, în acest interval, Primăria Constanța și RADET? Domnul primar Făgădău, cu siguranță, nu a alocat atunci nici măcar o frază acestei probleme delicate. De ce nu a mers atunci în audiență la premierul Dăncilă, la ministrul Energiei și s-a trezit să caute soluții aproape la o săptămână după ce orașul a rămas fără apă caldă?

Sunt multe întrebări la care atât primarul Decebal Făgădău, cât și conducerea RADET ar trebui să răspundă, în fața Consiliului Local Constanța, dar mai ales în fața constănțenilor.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri