OPERA DE TREI PARALE DE DECEBAL FĂGĂDĂU

OPERA DE TREI PARALE DE DECEBAL FĂGĂDĂU(2511)


CET și RADET continuă să se bălăcărească.
CET spune că RADET minte!
RADET răspunde: “Ba pe-a mamei dumneavoastră!”

Primarul ține partea lui Dorel de la RADET. A auzit el că tăcerea e din aur, dar nu poate să facă pe mortul în păpușoi la infinit...

Alții spun ceva legat de competență…
Cine minte ăla este! Ei plimbă măgarul de la unul la altul și constănțeanul rabdă.

În timp, conflictul a fost luat adâncit și individualizat la nivelul mai multor categorii de Doreli.
Dorel poate fi ușor de identificat după ușa pe care o poartă în permanență în spate. Alte ipostaze. Individul care își bagă degetele în priză ca să prindă posturi străine la TV, repară aragazul cu joagărul sau verifică benzina din rezervor, introducând înăuntru un băț de chibrit aprins sau artificii, dacă suntem în preajma sărbătorilor de iarnă. Și suntem, după unii.

Dar avem și noi Dorelul nostru autohton, slăbiciunea tandră a primarului Făgădău. Omul care a pus în scenă epopeea pălăriei sub forma unor datorii neachitate, zic unii.

Redăm pe scurt întreagul scenariu care a generat un balamuc fără precedent în orașul Constanța. Se ridică, scârțâind la greu, cortina. Pe scenă, în așteptarea Filarmonicii, care nu mai este, și de stat, față în față, CET și RADET, de care depinde apa noastră caldă sau călâie. Se aud primele note încordate ale fragmentului muzical consacrat. Apare CET în locul personajului fără pălărie. Privit din sală, prin “benoclu”, seamănă cu un cal troian fără dinții de dar în gură, cu șaua într-o parte. Zice CET, ca un tenor și cu Dorel în DO minor: “RADET, dă-mi pălăria. Pardon, dă-mi datoria…” Voce puternică, impunătoare, ca atunci când pe Dorel ceva îl doare...RADET, cu replica sa bine țintită: “Nu ți-o dau…” CET: “Ba mi-o dai, că ți-o tai…” RADET: “Ce să-mi tai?” CET: “Apa caldă, asta-ți tai…” RADET: “Nu am datorii,ce să-mi tai?” CET: “Ba ai să-mi dai...Nu-i bai, apă caldă nu o să ai…”

Sub bagheta dirijorului Dorel, schimbul de replici poate continua la infinit sau în prostie, alt infinit. Inițial, s-a spus ca replicile să fie schimbate: “Dă-mi pălăria” cu “Dă-mi datoria”, “Nu ți-o dau”,cu “Nu îți dau apă caldă…” În timpul dialogului absurd, regizorul are obligația să pună luminile pe primarul Decebal Făgădău și calul său, ultimul alb ca varul la față după atâtea gafe ale stăpânului. Întrebare: “Calule, mănânci ovăz?” La un moment dat, se ridică cineva din sală și strigă tare către personajele principale: “Băi, fratele meu, dă-i dracului datoria, ca să pot să fac și eu o baie ca lumea, că nu am apă caldă!”

Ați sesizat, desigur, că replica veche “Dă-i pălăria” a fost schimbată cu “datoria”. Cetățeanul din sală este un constănțean obidit din cartietele mărginașe și nu numai, care s-a trezit târât într-un conflict cu care dumnealui nu are nici o legătură. El și-a achitat conștiincios facturile față de stat, față de furnizori etc. Și, culmea idioțeniei, tot el este sancționat! Made în Constanța lui Făgădău.

Și mai este o chestie. Cât s-au jucat ăștia pe scenă cu pălăria, chiar nu s-a găsit unul mai breaz decât toți Dorelii să clarifice povestea cu datoria? Are sau nu are RADET datorii către CET, că doar nu vorbim de doi lei!

Cineva minte un oraș întreg și se joacă dezinvolt cu răbdarea cetățenilor sau la mijloc e vorba de o diversiune menită să-l scoată pe Făgădău eroul care ne dă nouă lapte, carne, pene, ouă! Și apă caldă, desigur...Mai ales că, dacă “tătuca” Felix ia din nou drumul Guvernului, Decebal are toate șansele să rămână nemuritor și rece în funcția de președinte al organizației județene Constanța a PSD. Nu contează că pălăria de primar este mult prea mare pentru domnia sa și nu vede pe unde calcă...

Și constănțeanul care nu l-a votat ce vină are?
El este tot timpul obligat să accepte rolul lui Stan Pățitul! Data trecută, când mai marii Primăriei își schimbau pălăriile între ei, a pierdut autobuzul, deși i-a avertizat din timp “Băi, n-auzi, dă-i dracului pălăria că pierd autobuzul!”

Acum situația sa e mult mai gravă. A rămas fără apă caldă! Și, dacă se umflă tărîța în ei, nu o să aibe nici căldură la iarnă!
Opera de trei parale a lui Făgădău...

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri