Nu vă speriați!  Meduzele apărute pe plajă sunt o specie comună !

Nu vă speriați! Meduzele apărute pe plajă sunt o specie comună !(4620)


Având în vedere materialele apărute în presa audio-vizuală și scrisă, precum și pe canalele de social media privind apariția pe litoralul românesc al Mării Negre a unei specii noi de meduză, vă comunicăm următoarele:

- Exemplarele prelevate de pe plajă au fost studiate de specialiștii noștri și s-a ajuns la concluzia că este vorba de o specie comună, și anume Rhizostoma pulmo (Macri, 1778), așa numita meduză de apă caldă, distribuită pe scară largă în Oceanul Atlantic, estul Mediteranei și Marea Neagră, și nu Rhizostoma octopus, specie caracteristică zonelor mai reci (Marea Nordului).

- Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm și 16 lobi marginali, respectiv 8 organe de simț complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel încât un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru.

- Prezenţa meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei, curenţilor marini şi furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor și astfel se explică eșuările masive din ultimele zile.

- Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații, care dispar într-un timp scurt.

 

Persoană contact: Dr. Adrian Filimon, tel. 0767.522.953,
e-mail: afilimon@alpha.rmri.ro
DIRECTOR GENERAL,
Dr. Ing. SIMION NICOLAEV 

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri