SPORT, FĂRĂ REFERENDUM...(2010)
Îi mulțumesc foarte mult tinerei din Medgidia care a apreciat un articol de al meu despre importanța sportului în orașul în care locuiește.
E un fapt îmbucurător că tinerii acestui oraș iubesc sportul și că își pun mari speranțe în el, că au astfel de preocupări nobile și educative.
Că nu se implică în certurile de pe plan local și își văd de treaba lor.
Cultura și sportul dau consistență inițiativelor celor care se străduiesc să ofere alternative de viitor tinerilor.
Când eram tânăr, tatăl meu mă sfătuia să mă înscriu la un club de tenis de câmp, fiind influențat de gloria în care se scăldau Ilie Năstase și Ion Țiriac.
Pe atunci, nu avea oricine posibilitatea de a merge în străinătate. Tenis de câmp performant și două limbi străine, cât să poți comunica cu restul lumii, acestea erau condițiile de bază pentru a evada din lagărul socialist.
Și astăzi, sportul de performanță, indiferent de disciplină, reprezintă un pașaport sigur pentru cei care vor să cunoască lumea de dincolo de România și să-și asigure un viitor trainic și luminos.
Dar pentru asta trebuie să ai șansa de a nimeri la un club sportiv serios, cu profesori și antrenori de excepție.
CS Medgidia este o adresă sigură pentru tinerii care vor să își construiască un viitor în sport.
În postura unui ghid autentic, Nicolae Tutungiu, directorul acestei instituții, ne-a prezentat câteva din obiectivele clubului amintit, precizând, cu mult realism, că, până la bilanțul final, este cale lungă.
Ce observ eu?
La Medgidia, cel puțin, deocamdată, sportul nu este politizat, ceea ce este un semn bun.
Performanțele obținute nu sunt folosite, cum se procedează pe la case sportive mai mari, în scopuri electorale.
Sportul nu are nici o legătură cu referendumul sau cu alte mișcări politice. La ultimele meciuri de fotbal, găzduite de Medgidia, am văzut în tribune și susținători și contestatari ai primarului Vrabie și ai doamnei viceprimar Luminița Vlădescu.
Promovarea echipei de fotbal CS Medgidia într-o ligă superioară reprezintă un succes care se datorează strict fotbaliștilor care au fost trecuți pe foile de arbitraj.
În felul acesta, sportul continuă să rămână independent la Medgidia. Asta înseamnă că mândria lui Nicu Tutungiu afișată, după ce o tânără a orașului a obținut titlul de campioană la înot, nu are nici o legătură cu politicul, ci doar cu cei care au antrenat-o și, desigur, cu campioana.
Pe mine, ca jurnalist, m-ar interesa cum a fost răsplătită tânăra performeră. Și, aici, da, mă aștept ca primarul și viceprimarul să ridice problema în Consiliul Local.
Pentru a răsplăti mai mult o campioană, nu e nevoie de referendum. Procedura este valabilă pentru toți cei care încununează Medgidia cu noi performanțe sportive și titluri de campion.
Important, la timonă cu Nicolae Tutungiu, Medgidia a devenit activă în sport. Dovadă competițiile organizate, de curând, la fotbal, volei și alte jocuri sportive.
Poate că, în curând, clubul va organiza diverse întreceri și pentru politicienii orașului…
Pe când un cross al consilierilor?