RELUAREA STAGIULUI MILITAR OBLIGATORIU?

RELUAREA STAGIULUI MILITAR OBLIGATORIU?(1495)


Ministrul Apărării, Mihai Fifor, conform nationalisti.ro, a trimis un mesaj despre reluarea stagiului militar obligatoriu:

”În România e suspendat, nu anulat”.

Ministrul a afirmat că: ”Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu este anulat. Este o discuţie care apare tot mai des în spaţiul public şi sunt câteva state care au în continuare serviciul militar obligatoriu, unele care l-au reintrodus, de exemplu Suedia, după informaţiile mele, reintroduce stagiul militar obligatoriu. Şi noi am discutat de multe ori lucrul acesta, există, n-aş zice nostalgie, ci o analiză pragmatică vizavi de acest subiect. Deocamdată nu am dus în Guvern o asemenea iniţiativă şi nici nu cred că foarte curând vom putea discuta despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România. De aceea căutam variante alternative, aşa cum este programul acesta dedicat rezerviştilor militari. Nevoia este foarte mare de încadrare în Armata României”, a precizat Mihai Fifor, în conferinţa de presă susţinută cu prilejul prezentării bilanţului activităţii în primele şase luni ale anului. Mihai Fifor a subliniat că "nu s-a discutat la nivelul guvernului, la nivel politic. Nu ne-am propus să reluăm stagiul militar obligatoriu". "Este normal ca atunci când discuţi de ideea de a crea o bază pentru Armata României să abordezi şi astfel de subiecte, cu atât mai mult cu cât în context, în jurul nostru, sunt state care au reluat serviciul militar obligatoriu. Cel mai recent exemplu este cel al Suediei, care tocmai a reintrodus stagiul militar obligatoriu.", a adăugat Mihai Fifor.

"Dimpotrivă, continuăm programul rezervistului voluntar, ne gândim la modificarea legii, ne gândim la a găsi soluţii pentru ca acest program să fie unul mult mai atractiv decât a fost până acum, astfel încât să devină cu adevărat de succes. Nu suntem fericiţi că nu am reuşit din prima, sunt lucru pe care le reglăm şi sperăm ca acest program să fie unul care să furnizeze personal Armatei Române. Modificările sunt în primul rând financiare, iar pe de altă parte să vedem cum putem să facem mai atractiv. Este evident că nu se va înghesui nimeni niciodată să devină rezervist voluntar, dacă nu există şi nişte stimulente de natură financiară, care cu adevărat să facă să merite lucrul acesta. Este un sistem pe care îl gândim pentru a putea să creştem atractivitatea ideii de a veni în armată”, a mai declarat Mihai Fifor.

Serviciul militar obligatoriu a fost desfiinţat în România prin legea 395 din 2005. Ultima încorporare a recruţilor a fost în octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în iunie 2006. La vremea respectivă, Armata Română număra în jur de 300.000 de soldaţi, potrivit capital.ro.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri