38 de epave odihnesc în Marea Neagră

38 de epave odihnesc în Marea Neagră(1604)


 ”Evangelia” de la Costinești e cunoscută de toți. ”Paris” și ”You Xio” și-au legat ancorele între ele. 54 de morți. ”Știuca 213” a ucis, cu o torpilă, 765 de oameni, mulți dintre ei copii. ”Akra Aktion” se rupe, ușor, la fiecare val mai puternic. ”Sadu” a luat cu el viețile a 15 marinari... Sunt epavele navelor scufundate în Marea Neagră, care s+a supărat pe oameni î

Încă din cele mai vechi timpuri. Poseidon, zeul apelor, a dat poruncă ca valurile să-şi ia prinosul. SINOP D s-a scufundat rapid, prin 420 d.Hr. Plină cu amfore, păstrate intact până azi, CHERSONESOS ‘’doarme’’ la 135 metri de Sevastopol. Resturile de cocă sunt perfect conservate după două milenii. În vremurile moderne, specialiştii au întocmit chiar o hartă cu cele 38 de nave scufundate, fiecare cu povestea ei tragică. Cronologic vorbind, MOSCOVA s-a dus printre primele. Era un distrugător din clasa ‘’Leningrad’’, lansat la apă în 1934, botezat pentru operaţiuni patru ani mai târziu. Nava s-a scufundat la 12 mile de ţărm, undeva la o adâncime de 42 m. A urmat ŞTIUCA 213, un submarin sovietic de tip 10. Povestea EVANGHELIEI de la Costineşti încă atrage privirile. La 15 octombrie 1958 nava a eşuat la 1,5 mile de plaja nordică de la Costineşti, pe un banc de nisip. A cerut ajutor şi a primit. Nava salvator ALBATROS, apoi VOINICUL, au repus nava pe linia de plutire, dar peste câteva ore era din nou eşuată. Grecii au încercat degeaba să obţină asigurarea şi au părăsit vaporul. Conform reglementărilor aceasta a devenit proprietatea statului român. FUCSIA a eşuat pe 4 februarie 1977 în dana 60 a Portului Constanţa, între o zonă necirculată. AKRA AKTION a fost surprinsă de furtună aproape de plaja Vama Veche pe 19 februarie 1981, dar oamenii au fost salvaţi, nu şi încărcătura.

În decembrie 1988, cargoul SADU, cu ceva probleme la motor, iar ancora lansată n-a prins fundul mării din timp şi a fost dus de curenţi către digul de protecţie din nordul portului Constanţa, de care s-a lovit şi s-a scufundat. Pe 2 decembrie, 15 din cei 22 de membri ai echipajului decedau sub ochii autorităţilor, iar trupurile a patru dintre ei n-au mai fost găsite niciodată.

Pe 5 ianuarie 1995 avea să se producă cel mai mare dezastru pe timp de pace din istoria navigaţiei la mare. PARIS şi YOU XIU, încărcate cu uree, aşteptau de două luni să intre în port.Când s-a pornit urgia, PARIS a anunţat că are o defecţiune la ancoră. Deja la 19,50 se lovise în plin de digul de Nord. Şi celeilalte nave i-a cedat motorul. Au fost 54 de morţi şi doar 17 cadavre recuperate. Comandantul navei VITEAZUL, care nu a putut ajunge la faţa locului, în aceea noapte i-a paralizat mâna dreaptă. În fine, MEDY, sub pavilion turcesc, s-a scufundat pe 1 septembrie 2010, vasul reprezentând şi acum un pericol deoarece în tancurile sale se află 22 tone de motorină.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri