Marea Neagră devine marea velierelor. Se pregătește a treia ediție a Cupei Dobrogei(1748)


Cea de-a III-a ediţie a Regatei Internaţionale „CUPA DOBROGEI”, pentru veliere sportive, se va desfăşura anul acesta în perioada 12 – 15 septembrie, la Eforie Nord, fiind găzduită de Marina Eforie.
Regata este organizată în baza asocierii dintre Morski Klub Balchik şi Clubul Nautic Român, în parteneriat cu Statul Major al Forțelor Navale Române, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Marina Eforie, Primăria Eforie, Muncipiul Balcik şi Consiliul Judeţean Constanţa.
Cursele pe apă se vor desfăşura efectiv în intervalul 13-15 septembrie, în largul Mării Negre în dreptul portului turistic din Eforie (Marina Eforie).


Clasele competiţionale sunt: „470”, „420”, „Laser Standard”, „Laser Radial”, „Laser 4,7”, „Cadet” şi „Optimist”.


Ziua de joi, 12 septembrie, este dedicată primirii participanţilor, şedinţei tehnice şi antrenamentelor. Cazarea delegaţiilor sportive, oficialior de cursă şi echipelor tehinice este oferită gratuită de Autoritatea Organizatoare la Complexul turistic pentru tineret “New Paradise”, din Eforie Sud. Tot aici, la cantina din incintă este asigurată şi masa sportivilor, echipelor tehnice, arbitrilor şi însoţitorilor delegaţiilor.
Zielele de 13 – 14 şi 15 septembrie sunt dedicate exclusiv competiţiilor, primul start fiind planificat pentru ora 12, 00 – şi ora va fi respectată în funcţie de condiţiile meteo iar în zilele următoare startul va putea fi dat de la ora 11, 00. În total pentru cele trei zile de concurs sunt programate a se desfăşura nouă regate.


Competiţia este dotată cu Trofeul transmisibil “CUPA DOBROGEI”, o cupă înaltă de 98 de centimetri şi cântărind 5 kg, fabricată de artizanii italieni din metal galben, cu o figurină înaripată intitulată “Victoria”, ce decorează capacul. Trofeul se acordă anual clubului cu cele mai bune performanţe înregistrate în competiţie. De asemenea, la finalul competiţiei, Autoritatea Organizatoare îi va răsplăti pe navigatorii clasaţi pe primele locuri la toate clasele şi categoriile competiţionale, cu un total de 15 cupe, 45 de medalii şi 75 de diplome, ce vor atesta performanţele.
Co-preşedinţii Autorităţii Organizatoare a Regatei sunt Dan Mihăescu şi Atanas Atanasov, din partea Clubul Nautic Român şi Morski Klub Balcik.


Comitetul de cursă este condus de Judecătorul naţional din cadrul Federaţiei Române de Yachting (FRY), Robert Băraru, în calitate deOfiţer principal al Cursei iar Preşedintele Comitetului de Protest este Judecătorul naţional Todor Ivanaov, din partea Federaţiei Bulgare de Yachting (BULSAF). Comitetul de cursă şi Comitetul de Protest, sunt alcătuite din oficiali de cursă (arbitri) români şi bulgari.


“Regata internaţională „Cupa Dobrogei”, este înregistrată atât în calendarul competiţional al Federaţiei Bulgare de Yachting (BULSAF)cât şi al Federaţiei Române de Yachting (FRY), fiind singura competiţie regulată transfrontalieră de yachting, din Europa, rezultată din colaborarea a două cluburi din două ţări vecine. Conform protocolului de asociere Regata Internaţională “Cupa Dobrogei” este organizată anual, alternativ, în România şi Bulgaria, de către cele două cluburi iniţiatoare” – a precizat Andreea Mihăescu, director executiv al Clubului Nautic Român.
Anul acesta, la competiţia găzduită de orașul Eforie, organizatorii se aşteptă ca la start să se alinieze cel puţin 100 de veliere fiind invitaţi să particpe sportivii tuturor cluburilor de yachting din Româna şi Bulgaria, invitaţii fiind transmise şi către cluburi din, Turcia, Republica Moldova, Grecia, Ucraina şi către federaţiile de yachting din ţările balcanice.


La ediţia din anul 2011, ce s-a desfăşurat la Balcik, Trofeul “Cupa Dobrogei” a fost adjudecat de veliştii de la C. S. Electrica Constanța.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri