Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
TURISMUL, ÎNTRE DOUĂ PUCIURI

TURISMUL, ÎNTRE DOUĂ PUCIURI(2614)


Nu discut necesitatea prezenței domnului Horia Țuțuianu, președintele CJC, la un mare târg de turism organizat în Spania, ci oportunitatea prezenței domniei sale la acea manifestare. Din păcate, embargoul impus de domnul președinte ziarului nostru nu-mi permite să aflu și alte amănunte.

Care este, cu excepția cărții sale de identitate, legătura cu turismul? Și care este ponderea turismului în preocupările Consiliului Județean?
Dar în preocupările domniei sale? Are o experiență vastă în acest domeniu? Dacă da, fie primit.

Întreb pentru că, în ultima perioadă, am observat că unii au transformat turismul în subiect de beletristică… Alții își scriu memoriile sau scriu memorii adresate conducerii de partid și de stat! Dacă nu sunt citiți la adevărata lor valoare, amenință că își iau investițiile și pleacă din România!

Bine ar fi să procedeze așa și cei care au construit haotic adevărați mastodonți direct pe plajă…
Au construit blocuri turn convinși fiind că le vor umple până la refuz cu sindicaliști! Altfel, nu le înțeleg raționamentul.

Președintele Țuțuianu se mișcă repede. A ajuns de la Bilbao direct la Vama Veche, unde intenționează să facă importante schimbări în beneficiul celor care preferă această stațiune.

Bravo, bună mișcare.
Vama Veche rămâne mirajul tinerilor…

După aceea, a ajuns la o întâlnire de taină, care, conform unor surse, nu are nicio legătură cu turismul. Dacă luăm de bune informațiile furnizate de ziarul Replica, activitatea de turism se desfășoară între două puciuri de partid!

Surprinzător, după cum am mai consemnat, Țuțuianu a ajuns persoana cea mai importantă în jocurile politice!
Mai ales de când au apărut tot felul de comentarii în legătură cu posibile schimbări în conducerea RAJA! Mai ales că se apropie sfârșitul de mandat la regia amintită și decizia finală se găsește în pixul președintelui Țuțuianu.

Atunci, dacă este o chestiune normală și legală, de ce trebuie să o numim puci? Doar pentru faptul că finul a sărit la jugulara nașului Felix?

Ce să mai spunem de atacul lansat de Mohammad împotriva comisarului Cattani! de la Tot puci se cheamă? Mai ales că i s-a imputat și dumnealui că vrea să candideze la șefia Primăriei Constanța!

După deschiderea festivistă de 1 Mai, hotelurile de pe litoral, majoritatea, nu toate, au fost puse din nou sub cheie! Domnul Mohammad Murad a declanșat un tărăboi, cum zice domnia sa, în turismul de pe litoral! A început sezonul estival,după care, vorba poetului, a stat.

Noțiunea de tărăboi cu specific turistic a fost lansată de Mohammad în timpul războiului mediatic declanșat de premierul Tudose împotriva comisarului Horia Constantinescu, de la Protecția Consumatorului. Spunea, atunci, domnul investitor că Horia, zis Cattani,a făcut prea mare tărăboi pe litoral cu controalele sale, care, chipurile, au băgat lumea în sperieți!

Acum, surprinzător, patronul Pheniciei este cel care face tărăboi pe seama nemulțumirilor sale, pentru că Mohammad este un veșnic critic al turismului românesc, ceea ce, până la un punct, nu este chiar rău...

În loc să răsufle ușurat că a scăpat de Corina Martin, care îi făcea o concurență serioasă în materie de promovare turistică, Mohammad Murad s-a supărat din nou pe sat!

Pentru domnia sa, satul fără câini este România, unde, totuși s-a realizat ca om de afaceri. Acum, ne amenință că, dacă nu i se satisface nu știu care doleanță, își ia investițiile și pleacă din România! Ca să vezi și să nu crezi!

Ziceam de Corina Martin. Prin vocea ei stridentă, bine înfiptă în miezul problemei, la care se adaugă experiența în carnavaluri dobândită de la madagascarianul Radu Mazăre, doamna Corina Martin îl jena adeseori, cu intervențiile sale publice pe investitorul nostru străin! Mai mult decât atât, la un moment dat, Corina era confundată cu Luminița de la capătul tunelului în care s-a pierdut turismul de pe litoral.

Ca atare, lipsit de o minimă eleganță, domnul Mohammad a atacat-o verbal în câteva rânduri...Făcând pe doctorul, i-a stabilit și un diagnostic: otita.

Nici Horia Constantinescu, după cum spuneam, nu și-a găsit un loc în inima sa! Prea multe controale la vedere, prea multe restricții care, chipurile, au pus turiștii pe fugă, prea mult tărăboi cu prilejul controalelor efectuate în stațiuni! Și prea multă presă în urma sa. Asta-i reproșa patronul de la Phoenicia celui care i se spune Cattani!

După tărăboiul din presă, cum îi place domniei sale să se exprime, am crezut că asistăm la un nou schimb de replici pe o temă absurdă. Am citit, însă, scrisoarea plină de năduf a domnului Mohammad, “un om de afaceri necăjit”!

Dacă nu știați, mai nou, domnul Mohammad scrie epistole sub forma unor reclamații fără adresă. Domnia sa aduce critici de-a valma tuturor și, practic nimănui. De fapt, deși vorbește despre cei care pun piedici turismului, nu nominalizează nici o instituție, nici o persoană cu răspunderi clare în acest domeniu de activitate atât de sensibil…

Mohammad Murad nu spune nimic nou. Când domnia sa era oarecum privilegiat în demersurile sale, alții, lipsiți de sprijin și de noroc, reclamau exact aceleași aspecte. Și, pentru că nu au avut puterea lui Mohammad de a rezista, și-au luat lumea în cap și au părăsit România. Nu știu dacă și-au luat sau nu și investițiile..

Nu mi s-a întâmplat să cunosc un om de afaceri atât de necăjit, precum Mohammad Murad, unul dintre bogații săraci ai României, român get-beget în cuget și-n simțire de pe care curg zdrențele!

Asta se înțelege din epistola dată publicității de domnia sa. Episodul respectiv îmi amintește de o scenetă în care un cetățean, în principiu, un amărăștean, se plânge patronului său că o duce rău, că e șomer și curg zdrențele de pe el! Comicul de situație constă în faptul că șomerul, jucat magistral de Ștefan Bănică senior, e echipat cu blănuri scumpe și încălțăminte de lux, stropit din abundență cu parfum autentic de firmă și bine hrănit.

Dar și bine înfipt în România, țară pe care domnul Mohammad se supără, în ultima vreme, din ce în ce mai des! Oare de ce i-a cășunat din nou pe România? Furat de mirajul rimei, pentru că tot românul este poet, era să zic “căpușat”.

Nu știu câți dintre cetățenii străini veniți cu treabă în țara noastră s-au bucurat de atenția specială a unui ministru al Turismului și de sprijinul acestuia! Nu știu câți români ajunși în țara domnului Mohammad au avut vreodată parte de asemenea onoruri!

Pe Mohammad l-am cunoscut, cu foarte mulți ani în urmă, la ultimul etaj al hotelului “Perla Majestic” din Mamaia. Era o iarnă grea la Constanța și domnul ministru Dan Matei Agathon m-a invitat la o țuică fiartă. Vreau să fac o completare suplimentară. După toate turmele de miniștri trecute prin fața mea, în ultimii ani, rămân la părerea că Dan Matei Agathon este singurul care are o legătură serioasă și profesionistă cu turismul. Drept dovadă, a lăsat ceva în urma lui, în timp ce miniștrii care au fost investiți după domnia sa nu au făcut nimic deosebit! Nici măcar guraliva Elena Udrea din Costa Rica... În anii în care s-a aflat în fruntea Ministerului Turismului, Agathon i-a încurajat pe investitorii străini, printre beneficiari numărându-se și Mohammad Murad, pe care mi l-a prezentat, spunându-mi: “Îți fac cunoștință cu fratele meu”.

Când l-am cunoscut, era un... necunoscut! Astăzi, mai are puțin și pune stăpânire pe întreg litoralul românesc! Cu toate că, în comparație cu cele sesizate de domnia sa, nu s-a schimbat nimic în România!

Indiferența factorilor de răspundere nu seamănă cu un puci la adresa turismului?

 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri