PREGĂTIRILE PENTRU NOUL SEZON ESTIVAL AU DEBUTAT CU NUMIREA ȚAPULUI ISPĂȘITOR !

PREGĂTIRILE PENTRU NOUL SEZON ESTIVAL AU DEBUTAT CU NUMIREA ȚAPULUI ISPĂȘITOR !(1686)


Nu știu de ce, în fiecare an, până la debutul sezonului estival, cu doar câteva zile înainte de acest moment, se fac eforturi supraomenești pentru îngrășarea porcului!

De ce e musai ca Horia Țuțuianu, ditamai președintele CJC, să-și umple pantofii cu nisip, pentru a ne prezenta, la spartul târgului, noile strategii în domeniu!

Care strategii? Strategia bătutului apei în piuă? Timp de un an de zile, nu l-am auzit niciodată pe domnul Țuțuianu abordând în extenso problemele turismului de pe litoral, probleme care nu se sting imediat după plecarea ultimului turist de pe plajă. 

Cui îi folosește festivismul exagerat de la debutul sezonului estival? Să înțeleg că abordarea unui asemenea subiect este o chestiune conjuncturală unde lipsește doar panglica inaugurală?

Practic, în prezența unui ministru al turismului, care nu are habar de subiect, se bate apa în piuă. Lui Decebal Făgădău îi convine de minune toată această zarvă pentru nimic, pentru că își mai aduce lumea aminte de domnia sa.

Anul acesta, pregătirile pentru un nou sezon estival au un prelungit caracter preventiv, după tiparul jocurilor cu focul, dacă tot au fost invitați la ședințele de lucru și cei de la ISU.

Discuțiile pe această temă s-au desfășurat sub genericul: “Să nu spună careva că nu i-am spus!” Un lucru este cert. S-a stabilit cu certitudine cine este “țapul ispășitor”: Horia Constantinescu, de la OPC.

Pregătirile pentru debutul sezonului estival, dacă putem numi așa foiala fără rost a unor agenți economici și vizitele de lucru efectuate de noul ministru al Turismului, servit cu zăhărelul din rația de protocol a lui Dobre, au același efect ca în anii trecuți.

Frecția cu spirt la picioarele de lemn ale turismului românesc. În fapt, asistăm la clasica noastră bălăcăreală pe teme care nu au nici o legătură cu subiectul pus în discuție! Ca și anul trecut, avem de-a face cu o dispută surdă de orgolii, ceea ce înseamnă o nouă pierdere de timp.

Practic, nu s-a schimbat nimic! Motivul antipatiei reciproce a rămas același: Horia Constantinescu, de la Protecția Consumatorului.

Principalul contestatar: Mohammad Murad, marele și nemuritorul investitor, care a extins conflictul, solicitând demisia lui Cattani, care devine dintr-un foc cel mic!

Firesc, la dreapta și la stânga lui Mohammad, în ordinea sosirii și a interesului local, se află Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, și Decebal Făgădău, primarul Constanței, două piese grele, care funcționează de la o vreme (doar) împreună.

Horia Țuțuianu rămâne un diplomat desăvârșit, chiar în situația dată. Nici nu îl apără, nici nu îl contestă pe cel care a devenit de amar de vreme mărul atâtor discordii…

Decebal Făgădău nu pierde însă ocazia de a se răfui cu Horia Constantinescu, după care, urmând modelul lansat de Mohammad, devine romantic. Și ne spune domnia sa ce bine arată litoralul nostru la această oră, ce de investiții s-au făcut, cum vor crește calitativ serviciile, cum au ajuns Constanța și Mamaia modele de curățenie și cât de bun este dumnealui ca primar, care merită, cum s-ar spune, să fie reales! Ăsta este de fapt mesajul zilei! Credeți că are vreo legătură cu politica?

Mult mai pragmatici decât înaintașii lor, factorii de răspundere locali, în frunte cu singurul Horia adulat de oamenii muncii din stațiunile de pe litoral, mă refer la Țuțuianu de la CJC, se scuză de pe acum în eventualitatea în care sezonul estival va fi ratat din nou.

Cel mai pesimist dintre toți pare a fi Mohammad Murad, care vorbește deja despre un cutremur de proporții la nivelul turismului de pe litoral, de pe urma căruia o să se aleagă praful de tot!

De câteva săptămâni încoace, ca să parafrazez balada “Miorița” în limba arabă sau pe aproape, plaja din România nu-i mai place și, în consecință, gura nu-i mai tace! Domnia sa s-a supărat pe toată lumea!

Pe conducerea de partid și de stat, pe partidul de guvernământ, dar nu-i spune răspicat numele, pe toți cei care îi bagă bețe în roate, dar nu nominalizează pe nimeni, pe cei care îl sabotează, dar nu bănuie pe nimeni, pe ANAF, pe OPC etc.

Dacă nu va fi cutremur, cu siguranță, va fi complot. Ca să nu ne pierdem în detaliile unei simple ghiceli, Mohammad ne indică principala sursă a dezastrului estival. Nimeni altul decât Horia Constantinescu, de la Protecția Consumatorului, căruia i se reproșează că a pus turiștii pe fugă cu controalele sale!

Războiul dintre patronul Phoeniciei și reprezentantul OPC durează de mai bine de un an de zile. Acum s-a ajuns în faza demisiei, un veritabil moment al adevărului.

Care pe care. Cine are sânge în instalație.Pe ce parte e PSD… Are vreo legătură cu politica? Nuuuuuuuu.

Sezonul estival debutează sub cerul încărcat de trăznete al luptei surde dintre Mohammad și Horia Constantinescu. Fuste în cap, îmbrânceli și replici ca la ușa cortului, asta ne trebuie acum!
Dacă avem parte și de o vreme proastă...


Chiar credeți că domnii cu funcții importante mor de grija turismului de pe litoral? Chiar credeți că se perpelește vreunul pe tema calității serviciilor? Sunteți convinși că litoralul va fi salvat de indicațiile noului ministru al Turismului?

Mai nou, vor servicii de calitate, dar cu bani puțini. Ca atare, se plâng că lucrătorii din turism cer salarii mult prea mari! Chiar așa? Dacă sunt profesioniști, nici un salariu nu este prea mare, ținând cont de faptul că cei mai mulți dintre ei sunt sezoniști. Până când nu vor fi angajați permanent în turism cei care merită, să nu avem prea multe pretenții de la angajați!

Sunt patroni care folosesc zi de zi același personal în toate sectoarele unității, inclusiv la curățenia toaletei! Spală toaleta, și, dacă îl chemi, vine la masă și îți ia comanda!

La un revelion în Bucovina, personalul dormea în picioare, în loc să meargă pe la mese! Motivul? Aceiași ospătari serviseră, timp de trei zile, un grup care sărbătorise Crăciunul! Erau toți praf și pulbere de oboseală, cu hainele șifonate și cearcăne la ochi! Pe salarii de toată jena!
Patronul? S-a dus la culcare!

În luna martie, anul acesta, am petrecut un sfârșit de săptămână la Balcic, în Bulgaria. La ora aia se muncea de zor în contul noului sezon estival! Era duminică și muncitorii își făceau treaba. Am revenit cu prilejul sărbătorilor pascale. Totul era pus la punct. Fără să vină ministrul turismului să le spună ce au de făcut...

În luna martie, ai noștri încă hibernau!
O altă meteahnă românească. Schimbăm miniștrii doar pe considerente și criterii politice. Nu contează, ca în cazul Dobre, decât apartenența sa la o organizație a PSD.

Și încă ceva.
Patriotismul local, o ieftineală de genul: “E constănțean de-al nostru!”

Ei și? Dacă nu se pricepe la turism, ce faci cu el?

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri