Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DANSULUI, CÂND CĂLUȘARII SE VOR ÎNTÂLNI CU ZORBA

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DANSULUI, CÂND CĂLUȘARII SE VOR ÎNTÂLNI CU ZORBA(1810)


Menționam într-un articol că grecii nu au nevoie de cuvinte și că ei se pot exprima liber prin muzică și dans. Prin firea lor, prin chimia sufletelor, grecii trăiesc totul prin aceste două componente vitale ale existenței lor pe pământ. Fără a intra în detalii, e suficient să reamintim de dansul lui Zorba, al cărui mesaj rămâne valabil și expresiv după un munte de ani.

În tot acest timp, dansul a devenit o permanență în viața mai multor popoare, un mijloc real și fidel de exprimare a unor sentimente deosebite. Marea acțiune “Sirtaki” a culminat cu mobilizarea a peste 6.000 de iubitori ai dansului, urmând ca, anul viitor, ștacheta ridicată pentru “Cartea recordurilor” să fie depășită.

Chiar dacă tentativa de la Constanța a eșuat din motive tehnice și meteo, tot ne-am ales cu un beneficiu. Prin seriozitatea de care dă întotdeauna dovadă, cu plusul său de tenacitate și ambiție, Anton Antoniadis a făcut ca dansul să devină o manifestare stabilă și valoroasă la Constanța.

Pot spune că, datorită eforturilor sale personale și a Comunității Elpis, dansul a intrat definitiv în conștiința constănțenilor, care adoră această formă de manifestare culturală. În fapt, Antoniadis rămâne, deocamdată, singura sursă de reprezentare a actului cultural de mare valoare la nivelul județului Constanța.

După spectacolul magnific dedicat “Zilei Greciei”, continuă și în săptămâna următoare maratonul dansului de la Constanța. Duminică, 29 aprilie, ora 18, este sărbătorită Ziua Internațională a Dansului.

Unde? La locul știut: “Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța”.
Evenimentul este organizat de Uniunea Elenă din România și de Ansamblul ELPIS din Constanța.

Dansul înfrățește. În acest sens, vom avea parte de o demonstrație unică, însumând reprezentații din mai multe țări. Fiecare cu Zorba lui! Fiecare cu specificul său: dansuri grecești, aromâne, germane, populare românești, turcești, armenești, sportive, balet, contemporane, latino etc.

Un adevărat regal de dans, însumând stiluri și obiceiuri diferite. Vor evolua pe scenă ansamblurile și școlile de dans dobrogene. Suntem siguri că ne vor încânta, ca și până acum, cu prestațiile lor ridicate la rang de artă.” (Anton-Traian Antoniadis)

Ziua Internațională a Dansului, în care a pus mult suflet și pasiune și Anton Antoniadis, reprezintă un dar unicat pentru constănțeni. Mergeți și vizionați acest mega spectacol dăruit din inimă de organizatori, dovadă că intrarea este liberă.

Dacă Zorba se va întâlni cu “Călușarii”, e ca un eveniment astral pe care nu trebuie să-l ratați...
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri