Economia circulară , subiect la modă sau necesitate?

Economia circulară , subiect la modă sau necesitate?(960)


Astazi economia circulară este un subiect important pe agenda cercurilor decizionale europene si mondiale. Momentan, acest concept aparent utopic, a revenit in atentia noastra din dorinta de a schimba ceva, de a gasi solutii pentru a ne salva pe noi de la un viitor cu resurse din ce in ce mai limitate.

Dar ce este economia circulară?

Economia circulara reprezinta un sistem prin care un circuit economic se proiecteaza in asa fel incat ceea ce intra intr-un produs sau proces tehnologic sa fie ori 100% biodegradabil, ori 100% reciclabil.

Pentru ca acum sistemul economic este de tip liniar, adica: achizitionam, folosim si aruncam; tindem sa consumam mereu din resurse, care nu sunt infinite. Daca nu implementam un sistem prin care sa putem recupera ceea ce producem, vom ajunge ca in 20, 30 de ani sa fim in imposibilitatea de a folosi la un pret accesibil produse sau servicii, pe care acum ni le permitem fara prea mari eforturi financiare.

Aproximativ 50% din populatia globului traieste in arii urbane si este de asteptat ca acest procent sa ajunga pana la 70% in 2050. Aceasta crestere spectaculoasa genereaza automat o nevoie mai mare de de locuri de munca, de spatii de locuit, transport, energie, apa si mancare, ceea ce va determina automat o crestere a consumului si a emisiilor de gaze poluante. Din acest motiv, platformele si proiectele care vor sa implementeze sistemul de economie circulara, propun solutii pentru orase, regiuni urbane si afaceri locale care trebuie sa gaseasca rezolvari cat mai sustenabile.

Principiile pe care se bazeaza economia circulară si anume : crearea de valoare, de locuri de munca, imbunatatirea calitatii aerului, reducerea emisiei de dioxid de carbon, reducerea utilizarii de resurse; nu sunt noi, suntem familiarizati cu ele. Ceea ce aduce in plus acest concept, este dorinta de a da oamenilor solutii concrete pentru respectarea lor, instrumente pentru a ajunge la rezultatele asteptate.

Astazi, cu ajutorul universitatilor si organizatiilor de cercetare, prin initierea a zeci de proiecte pilot pe diferite sectiuni de afaceri si zone urbane vom putea obtine produse si servicii in mod repetat, intr-un sistem de economie circulara, ce poate sustine o planeta cu rezerve limitate. 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri