TURISM CU OBLOANELE TRASE

TURISM CU OBLOANELE TRASE(3090)


Am revenit la Balcic, în Bulgaria, ca să petrec sărbătorile pascale. Eu, tocmai eu, cel care nu voiam să aud de turismul din țara vecină și prietenă! Eu care eram convins că bulgarii îi ademenesc pe români cu mâncare multă, proastă și ieftină…

Argumentul unui bun prieten de-al meu, pentru a mă convinge: “rechin la castron!” Și, în rest, nimic. Așa îmi suna oferta acum câțiva ani. După prima vacanță petrecută la Balcic, mi-am schimbat total părerea. Și despre români, și despre bulgari...

Mă întreabă unii de ce mă întorc la Balcic și nu pun umărul, prin boicotarea turismului bulgar, la redresarea turismului din țara mea! Vechea poveste cu capra vecinului. Ce idee! Măcar, atunci când ne înjură, Mohammad Murad e coerent, dar diversioniștii sunt uneori de-a dreptul penibili!

Le răspund că nu sunt dator cu nimic celor care au îngropat turismul românesc de la rădăcină în sus, prin incompetența lor, și acum fac pe victimele birocrației în fața opiniei publice! Adică, zic ei, de ce nu boicotez și eu turismul din Bulgaria, ocolind sistematic această țară până la falimentul său total! Credeți că, dacă aș accepta acest compromis, boicotul meu ar conta prea mult în această ecuație?

Păi, poate că nu aveți habar, stimați diversioniști, câți români sunt, în aceste zile, prezenți la Balcic și pe întregul litoral bulgăresc!
Culmea ironiei, ca să ajungă la Balcic, românii trec exact prin stațiunile noastre de renume mondial, care, din păcate, de Paște, au fost aproape goale!

Ca român, credeți că nu mă doare inima? E ca și cum m-aș duce în vizită la rude, dar aș dormi, invocând lipsa de confort, prin vecini...

Cum ar putea ei să fie convinși să le dea o țeapă celor care fac turism de calitate în Bulgaria și să plece acasă? Știți unde mă întâlnesc eu cu cei mai mulți dintre constănțeni? La Balcic, Kranevo, Nisipuri, Varna…. Și nicidecum ca să boicotăm pe cineva anume. Dacă ne-am apuca să comitem un gest urât, ar însemna, în primul rând, să boicotăm propria noastră vacanță!

Credeți că se merită un asemenea sacrificiu? Prietenii mei sunt martori că nici nu vroiam să aud de bulgari! Acum, suntem foarte mulți români care ne dăm periodic întâlnire la Balcic! Constanța este indiscutabil un oraș mult mai frumos decât Balcic, un oraș într-adevăr de piatră, un port în miniatură, cu foarte multe clădiri vechi. Dar ce folos. Degeaba îți dă Dumnezeu în traistă, dacă nu știi ce să faci cu darurile primite de la el!

Ne-am obișnuit să ne lăudăm cu ospitalitatea noastră românească reprezentată de pâinea și sarea risipite la sosire! Aiurea. Sare, da, în ochi! Ospitalitate? De unde atâta ospitalitate? Pentru că de fapt bulgarii ne bat net la calitatea serviciilor și, da, exact, ați ghicit, la ospitalitate și simț gospodăresc, pe scurt. Bulgarii muncesc de rup de dimineața până seara! Rar mi-a fost dat, în ultimii ani, să văd o macara mișcându-se în Portul Constanța! Nici măcar de decor. La Balcic, mi-am satisfăcut și această curiozitate.

Și ne mai bat ei la un capitol. La chestia aia, halucinantă în materie de prostie, cu nu ne vindem țara! Bun, să-i învățăm pe români să nu mai meargă în Bulgaria. Și ce le oferă mai marii turismului de pe litoralul românesc? O viață palpitantă cu produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat?

Câți de-alde Horia Constantinescu ar trebui clonați ca să dispară de pe piață toți acei indivizi care intră pe o ușă și ies pe alta pentru a otrăvi tot Litoralul? Constat cu îngrijorare că, în ciuda acțiunilor întreprinse de Protecția Consumatorului, mafioții continuă să-și facă de cap! Nu-i mai sperie nici amenzile, nici figura sobră a comisarului Cattani, în fața căruia intrau în pământ! Nu-i sperie nici măcar Dumnezeu, pentru că acțiunile unor comercianți sunt premeditate!

Până când acești criminali nu vor fi scoși definitiv din circuitul comercial, nu vom ajunge la nici un rezultat concret. Acum, mai nou, se zvonește că mafioții din branșă se roagă să ajungă Horia primar, ca să scape de el!

M-am întors la Balcic din foarte multe motive. În primul rând, simțeam nevoia să-mi petrec vacanța de Paște într-un loc civilizat în care să fiu bine primit și respectat. Maniera în care am fost primiți de directorul hotelului “Helios” l-a lăsat mut de uimire pe nepotul meu, un tânăr uns cu toate alifiile, care dezvoltă o afacere bazată în principal pe relația cu clienții.

Ne-am simțit pur și simplu copleșiți de modul în care am fost tratați! Chiar directorul în persoană ne-a prezentat câteva camere, situație în care am avut posibilitatea să optăm pentru confortul dorit, serviciile pe care le poate oferi unitatea etc. Totul, absolut totul, cu răbdare și mult respect, chiar dacă ne-am mai poticnit reciproc, eu în bulgară, dumnealui în română!

Pentru ce să-mi petrec vacanța în România? Ca să fiu obligat să suport mojicia unor lucrători hotelieri care așteaptă să fie salutați de turiști?

Ca să îmbătrânesc la Cherhanaua “Pontica", așteptând aproape o oră și jumătate să-mi preia comanda și să mi-o aducă? Să mă trateze cu un dispreț total, în timp ce la masa centrală petrec ca pe vremuri niște tovarăși pesediști, serviți exemplar? Să suport gestul incalificabil al ospătarului care, din servilism, după ce debarasează la protocol, pune pe masa mea câteva din farfuriile murdare, uitându-le minute bune! Băutura adusă caldă, gheața, la final, ce să mai zic! Și totul, de parcă ți se face un mare favor...deși nu erau decît trei mese și cea a mahărilor, centrală...

Un prieten îmi reproșa că merg doar în restaurantele unde sunt cunoscut. După ce a pățit-o de mai multe ori, inclusiv cu o delegație din China, pentru care a comandat un prânz de afaceri, servirea fiind de doi lei, s-a predat în fața mea!
“Ai mare dreptate!”

În Balcic, nu mă cunoaște nimeni și sunt servit ca la carte!
La “Helios”, unde am petrecut câteva seri de neuitat, am fost lăsat să pun muzica mea, ceea ce la noi se întâmplă foarte rar… Mic dejun târziu, servit în cameră, toate preferințele culinare, zâmbetul permanent al personalului… Sunt poate doar mici amănunte, gesturi care, din multe altele, au contribuit la confortul nostru zilnic.

La “Helios”, ne-am făcut noi prieteni.

La întoarcere, fiind și ceață, litoralul românesc ne-a întâmpinat cu aceeași mină dezolantă a unor stațiuni cu obloanele trase...

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri