JOACĂ, JOCURI, JUCĂRII

JOACĂ, JOCURI, JUCĂRII(4773)


    Prin anii '60-'70, în perioada asta începea sezonul de coci şi cu toată răcoarea de afară, toată ziua, suflam în degetele de la mâini să putem ținti mai bine. Izbeam rulmenții de borduri până ce puteam umple buzunarele de bile din oțel, în general de dimensiuni diferite, adaptate caracteristicii jocului şi adversarilor. Competiția era aşa zis interzisă ca urmare a posibilității de a miza pe bani, iar învățătorii şi profesorii erau cu ochii pe noi chiar dacă jucam pe came, adică capace de sticle de suc şi bere.

    Strada noastră, în ciuda zonei centrale, era doar pietruită iar în lungul bordurilor aveam ,,iolul" (cred că din turcescul yol=drum) nostru din pământ în care se trăgeau cele 3 linii, se fixau camele ,,şi dăi şi luptă"! Nu pot să-mi explic cum era un ,,sport" strict de primăvară fiind înlocuit apoi de fotbal, tenis cu piciorul sau clasic în perioada gloriei Țiriac-Năstase, cirlic (ceva , să zicem, asemănător oinei), 9 pietre, tir cu arcul sau praştia, baschet cu inele improvizate prin pomi, săniuş şi bulgăreală, degustatul fructelor mai mult sau mai puțin coapte, cu rândul, pe la curtea fiecăruia din noi sau, uitând cu siguranță multe jocuri, ascunsa în toridele seri de vară. Să amintesc doar un nucleu stabil: Daniel, Costel, Gicu, Dragoş, Doru, Alin, Cezar la care au mai apărut pe parcurs şi alții.

     Eram uniți, ne chemam şi ajutam unii pe alții şi anterior grupului lărgit îmi aduc aminte cu căldură de prietenul Gigi al cărui tată era violonist la Brâulețul. La ei în casă, sper să nu mă înşele memoria, covorul era direct pe pământ, toate în jur străluceau de curățenie , iar fracul capului de familie, impecabil, stătea atârnat de tavan în apropierea becului central. Violonistul a fost transferat, până să facem noi 10 ani, la ansamblul Ciocârlia din capitală. Am suferit mult dar peste 8-10 ani a apărut la poarta mea....Gigi, costum elegant alb, pianist pe nave de croazieră (pe vremea lui Ceauşescu !!!), emoționat până la lacrimi de strângerea noastră în brațe.

    Pe stradă au fost fete dar nu de aceeaşi vârstă si am interferat destul de puțin la joacă. Cum puteai compara mândrețe de maşinuță sau minge cu o păpuşă ridicolă ? Vara, când parte din noi erau în concediu cu părinții, făceam echipe mixte în jocuri mai ,,paşnice" , volei, cucii, 1-2-3 la perete stai sau pe un pled sub pom în curtea unuia dintre noi ,,bucătărind".

    Au trecut anii şi de la generație la generație am observat dispariția bucuriei jocului. Prin anii '90, când maşinile nu se parcau ,,în spic", băiatul meu reuşea să mai găsească un petic de stradă fără autoturisme şi se încingea un sfânt fotbal. Acum....EXCLUS !

    Îmi place figura copiilor fericiți, râsul în cascadă molipsitor, chiotele, chemările lor iar pe fb zăbovesc pe imagini tonice cu țânci şi încerc să mă abțin să repostez.

    Îl bănui că de aceleaşi sentimente se bucură şi Liviu Dragnea pentru că altfel este greu de acceptat diferența de vârstă a celor 30 de ani între dumnealui şi domnişoara. Când Bombonica a început să se zaharisească şi oțetească , inspirat de multipla experiență a ortacului Tăriceanu, zdup (poate chiar ajunge acolo...) la grădinița de peste drum şi plantat pionierul în primul rând al congresului PSD că, deh, e fun !

    Zisei de congres şi nu pot trece cu vederea joaca imatură a jandarmeriei de amendare pentru proteste verbale a unui surdo-mut !!!

    Cum îşi educă Dragnea subordonatele nu ştiu dar doamna Dăncilă tot la jocuri trage. Păi cum să te stropşeşti la UE pentru un document din 2012, trimiți tu cucoană cerere de socoteală cu două variante diferite în română şi engleză ? Dacă preşedintele o să fie odihnit o să traducă la Bruxelles şi varianta autohtonă...!

    Tot Iohanis îi amenință pe răzgâiații Tudorel şi Iordache că vor primi na-na la poponeața goală dacă mai folosesc ca jucării legile justiției şi nimic !

    Cred că de la ,,Piticot" n-a mai apărut la noi un joc mai acătării şi propun tipărirea unei culegeri a cuvântărilor d-nei Dăncilă drept îndrumar pentru preşcolari şi elevi sub titlul ,,AŞA NU !"

    Reapare la ştiri Sarkozy care prin 2007 ar fi fost sprijinit în campanie nu de Nuțu Cămătaru ci de Gaddafi cu 50 milioane de euro. Apropo câte capete sus puse au scăpat de datorii prin lichidarea preşedintelui libian ? Revenind, Sarkozy o să-şi primească răspunsul în urma procesului dar la cel deja primit de Voiculescu Dan când vor fi recuperate cele 60 de milioane prejudiciu ? Întreb şi eu , aşa în joacă !

    Pentru joaca cu cuvintele, Gâdea, Badea şi Ciuvică vor chetă publică pentru compensarea daunelor condamnării... Hilar !

    La o postare a Pro TV Constanța ce anunța inaugurarea centrului cultural Jean Constantin am transmis felicitări şi am întrebat ce întreabă tot omul întreg la cap, de parcări ! Reacția unora a fost rapidă, mârlănească, violentă considerând că vorbele mele atacă direct la Decebal Făgădău care cică ar pompa cărbuni în cazanul dezvoltării explozive a cetății !? Întreaga omenire, ,,în joacă", a scurmat pământul pe sub cartiere şi canale (Bosfor şi Mânecii) si a făcut tuneluri, gări, metrouri, parcări , iar noi ne ținem de mici orgolii. Pentru cei care se gândesc la vreo nouă măreață realizare le aduc în lumină că e doar refacerea fostului cinematograf Republica, lucrare care a durat şi supt...5 ani !!!

    Nicuşor Constantinescu , scăpat de o condamnare de 6 ani, mai poate fi activat în 4 jocuri privative în tot atâtea dosare că doar n-o avea rol de Albă ca Zăpada în toate ?!

    Curios din fire tot întreb când aud de o nouă ,,personalitate" locală (directoraşi şi şefuți ) şi mă surprinde că sunt tot mai mulți masoni cu biblioteci incerte, o permanentă joacă-afacere sau afacere-joacă a lojelor din ... parcuri, stadioane şi săli de spectacol. Exact pe aceeaşi lungime de undă se exprimă în GS şi Cornel Dinu, personaj antipatic pentru mulți, dar tobă de carte şi mason de stirpe nobilă. La un moment dat dă un citat genial din Petre Pandrea: ,,Ferească Dumnezeu ca o mişcare serioasă să intre pe mâna românilor! Uite ce au făcut din masonerie." Joacă, joacă, dar nici chiar aşa !

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri