MARŞ !

MARŞ !(4003)


Săptămâna trecută am ,,abandonat-o" pe mama la slujbă în ... 1964. Era vorba de farmacia 3, Călăraşi colț cu Tomis (acum 2 sucursale de bănci ING şi BTI), clădire imensă, solidă, care pe toată suprafața are un beci imens, la fel de înalt ca-n casele boiereşti, spațiu folosit pe atunci ca depozit şi în care pe/prin ,,muntele" de baloți de pachete de vată mă jucam de multe ori.

Apreciez că la vremea aceea cam 80% din medicamente se preparau ,,in house", medicii şi farmaciştii stăpâneau bine chimia adică departe de studiile de acum unde facultatea de profil pregăteşte aparent doar vânzătoare .

Pe timpul verii, din cauza fluxului mare de turişti se organiza şi o tură de duminică unde însoțită de o asistentă îi venea rândul şi mamei cam o dată pe lună iar eu, bineînțeles, nu lipseam. Legat de un asemenea eveniment îmi aduc aminte că parchează la un moment dat, sub vitrine, o limuzină stil american, coboară un domn elegant cu pălărie, intră şi mă bagă şi pe mine în seamă. Firesc am chemat pe cineva avizat pentru discuția medicală, dar îl vedeam şi eram ciupit de obraz de ... Gică Petrescu !

Celelalte farmaciste se numeau Burlacu, Nasta iar d-na Chiriac era soția directorului Centrofarm (pe atunci unica firmă de profil din țară) cu alte denumiri, dar acelaşi sediu până azi şi anume la intersecția Caraiman cu Aurel Vlaicu. Când mama avea treburi pe la birourile de acolo eram şi eu remorcă şi-mi amintesc mândria mea din fața panoului de onoare unde apărea şi fotografia ei, în laborator, cu balanța pe degetul arătător. Nu înțelegeam semnificația, dar de atunci ştiam că era singurul nemembru de partid evidențiat acolo. Părinții mei ar fi greu de asimilat ca disidenți, dar vă pot asigura de opoziția abilă, politicoasă dar riscantă de a nu deveni membri PCR.

Pe la sfârşitul anilor '80 lucram la Oil Terminal şi orice posibilitate de funcție, post, poziție superioară era condiționată de acel idiot carnețel roşu. Constrâns accept demararea procedurilor pentru primirea în partid, dar nu pot fi convins să cosmetizez prin omisiune şi-mi scriu CV-ul 100% real. În plină şedință, după intervievarea mea, S., activist destoinic, lider de sindicat, şefuleț pe la serviciul CF, se ridică şi glăsuieşte că ,,tovarăşul are neamuri în Turcia, putredul occident (busolă defectă ?!), şi nu putem să-l primim"...... şi uite aşa am rămas nepătat de ciuma roşie ! Pe sindicalist nu l-am mai auzit în alte ocazii, dar amicul M. M., liderul UTC, te cutremura ce lozincard era, ce amandine consuma la şedințe sau în acțiuni (am fost permanent alături de el la inaugurarea canalului), iar atât el cât şi S. au rămas în istoria instituției când, la revoluție, convinşi de ,,dragostea" oamenilor au decis să stea mai multe zile sub fusta nevestelor.

Bun, pentru carieră îti trebuia asimilarea în PCR, dar de aici până a te da în spectacol era un mare semn de întrebare la care abia acum pot răspunde: nestăvilitul oportunism ! Asemănător majorității membrilor PSD şi ALDE de azi care n-ar şti la al câtelea nasture se încheie doctrina sau de câte ori se răsuceşte cheia în broasca programului de guvernare.

Fiecare soț frustrat face marsupiu letal consoartei, derbedei ofticați pe polițistul ce îndrăzneşte să-i ancheteze taie felii din el, profesori de o viață pedofili sau eleve ce-şi filmează profesorul de ... religie masturbându-se în clasă .... plină țara de orori ! Parlamentul nu are timp să regleze alte legi pentru că toată energia e consumată pe securizarea liderilor şi a hoților în general. Mai mult, supraaglomerarea penitenciarelor nu duce la conversia altor clădiri sau construcția unora noi, ci la eliberarea pungaşilor, criminalilor şi violatorilor. Deh, solidaritate de breaslă !

Se bat fetele de 12-18 ani pe culoarele şcolilor, sunt sute de gimnazii cu toaletele în curte sau chiar fără apă curentă, se fac focuri în sobe de pe vremea lui Creangă, dascălii şi personalul auxiliar e batjocorit prin salarii de mizerie şi la televizor de aceste probleme vorbeşte de o veşnicie groparul învățământului, Abramburica !

Marea majoritate a salariaților pierd la retribuții iar PRM-ista rătăcită, L.O.V., machiată emo, ne minte de îngheață lichidul cefalorahidian. Dacă nu trebuiau să scadă lefurile de ce parlamentarii au plusat rapid cu 800 lei pentru ei ?

Avem un aspect horror în spitale unde singura condiție bananieră respectată este ,,dacă n-ai bani mori!"

Aderarea la UE înseamnă ceva mult diferit de integrare europeană, iar în fiece zi înțelegem că actuala guvernare ne îndepărtează de ce ne doream, ne alăturăm unor idei izolaționiste ce fac prozeliți la Varşovia şi Budapesta.

Cale ferată Budapesta-Cluj ?!? Toate axele comerciale leagă porturi sau capitale europene, dar interesul maghiar se termină la Cluj. Amenințarea rusească , se pare, este de la marea Baltică până la Cluj, iar Muntenia trebuie să rămână dig împotriva semilunii ! Domnilor am rămas în epoca feudală !? Dacă la Budapesta se mai ştia de vizita ministrului lor de externe la Bucureşti, ai noştri ,,pe burtă", poate nu se prind ,,fraierii" (oare trebuie ghilimele ?).

Parafrazând o reclamă recentă ,,furăm ieri, furăm şi mâine / păcălim pe toți azi bine !"

Ni se aruncă în față cu creşterea economică mincinoasă pentru că încasările la buget sunt mult sub cheltuielile cu salariile şi pensiile, iar de investiții nici vorbă ! Ne împrumutăm în draci cu termene de plată de 12-20 de ani. Incoştienți şi cei care dau aceşti bani pentru că țara se depopulează într-un ritm rapid şi cine o să mai plătească ? Dacă acum câțiva ani plecau medici şi asistente acum orice tânăr bazat pe o meserie o taie şi nu poate fi acuzat.

Despre ce natalitate o să mai fie vorba dacă media de vârstă a populației o să tindă spre 60 de ani ? O țară de bunici fără nepoți sau cu copiii şi descendenții lor pe alte meleaguri ! Sau plecăm cu toții şi ultimul să stingă lumina !

Dar cum ar fi dacă din acest moment să nu ne mai gândim la pribegie ci să le cerem să plece ei, ANTIROMÂNII şi să-şi facă propria republică în Mazagascar sau Costa Rica sau aiurea ?! MARŞ !
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri