DIVELE VIDELE

DIVELE VIDELE(4800)


- Tu ai văzut în ce hal ninge ?

- Chiar crezi c-am ajuns în zbor la farmacie ?

Dialogul avea loc între părinții mei în iarna anului 1964 şi negocierea se purta pe deoparte eu cu tata lipiți de teracota încinsă acasă şi mama la serviciu. Miza, să mă duc sau nu la ora de franceză. Săptămânal mă lua cineva de mână, urcam strada Moldovei, la dreapta pe Lenin şi imediat a doua poartă pe dreapta. Curte imensă cu fața spre est şi sud, motiv serios ca proprietarii din cele două corpuri de clădire joase, tipic dobrogene, să umbrească incinta cu foarte multă vegetație preponderent de talie, cățărătoare sau nu.

Profesoară era domnişoara Beluri, domnişoară bătrână, pensionară care la cei 5 ani ai mei părea de 90 !! Nimeni nu bănuia pe atunci ce explozie anglofonă (şi anglofină) o să aibă loc şi alături de impunerea rusei, franceza era aşa-zisa limbă a diplomației.

Am făcut 3 ani franceza la un preț cvasi-gratuit şi cu bagajul de atunci am parcurs fără efort inclusiv anii de liceu. În primul trimestru al clasei a Xl-a am trântit o hepatită A, am întrerupt şcoala cam 6 săptămâni iar la revenire, în prima zi, d-nul profesor Suman, care ne era şi diriginte, a hotărât să trec singur în prima bancă şi să dau teza restantă. Nu parcursesem materia cu ceilalți, nu citisem nimic, n-am luat 10 dar cu siguranță mai mult de 5. Somn lin domnişoară Beluri acolo unde eşti !

Dânsa stăpânea foarte bine pe lângă primul rol al dascălului, cel informativ, şi pe al doilea şi anume cel educativ. Ținea foarte mult la bunele maniere care erau veşnic incluse şi explicate în limba franceză. Ajuns în pragul pensionării am momente când mă gândesc dacă o anumită ,,apucătură" o am din cei 7 ani de acasă sau de la distinsa profesoară !?

Atunci când , ani mai târziu, am citit ,,Codul bunelor maniere" am avut permanent impresia de deja vu.
Am fost mereu deranjat de politicienii noştri care nu ştiu limbi străine. La cel mai înalt nivel Iliescu cu şcoala la Moscova, Constantinescu un semn de întrebare, Băsescu vaporean despre care nu ştim nici negoțul carpetelor cum îl rânduia ?! Acum realizez că nu cei de mai sus erau cele mai înfiorătoare exemple, iar dacă în ultimul articol abordam abilitățile de comunicare în engleză sau franceză ale d-nei Dăncilă, iată că noul guvern are nevoie de translator din română în .... română ! OF !

La ministerul educației trebuie musai o sfeştanie împotriva blestemelor. Pleacă agramat şi vine super-agramat; rector care ,,de emoții" face dezacorduri !?! Eu zic că învățată când trebuie româna devine ca mersul pe bicicletă indiferent de cât de stresant e mediul. Sunt oameni pe care îi bănui să fi lipsit cu anii de la şcoală, iar dacă cineva crede că în rest sunt foarte ,,doxați" atunci sunt naivi tare.

Un circ întreg cu scrisoarea celor 45 de rectori la care a doua zi încep dezmințirile de la Cluj sau demisia de la Bucureşti. Personal pe d-nul doctor Rugină Sorin, rectorul Universității Ovidius, l-am ascultat o singură dată, în aula mare, şi am rămas cu o părere foarte bună. Cu d-nul Cornel Panait, rectorul UMC, am dialogat direct de 2-3 ori şi coincidență o dată a venit vorba chiar de incompetenți. Mă sugestionez şi trăiesc cu convingerea că vor nega asocierea cu acea ruşine a învățământului românesc iar de nu, voi înțelege cât de politic sunt numiți şi menținuți rectorii pe poziții.

La economie şi energie sunt două glume de ,,specialişti" cu care îmi este teamă unde vor ajunge aceste sectoare ?! Finanțe controlate de o triadă (sanchi , fără Dragnea) iar dacă observați nu fac eforturi să le amintesc numele pentru că, har cutumei, în 6 luni vor fi alții mai slab pregătiți.

Îmi aduc aminte de mama unui prieten din copilărie, profesoară adevărată, care folosea expresia ,,ai plecat bou şi te-ai întors vacă ". Chiar nu-mi dau seama de ce îmi vine în minte această expresie când mă gândesc la (ex) miniştrii Dobre şi Stroe !?!

Spre disperarea dumneavoastră n-am terminat încă şi în final ajung la vedete, la amazoanele guvernului. Premier care să fugă de declarații în aşa un hal eu n-am mai văzut şi găsesc explicații doar în fantasmagoria de program de guvernare care creează, se pare, atacuri de panică !

Şcoala de ,,maici" de la Videle a deschis filiale la Baia Mare şi Satu Mare. Ministereasa sănătății declară că vine să schimbe mentalități dupa ce educația din familie a împins progenitura la 6 ani de condamnare pentru trafic de droguri, iar la tineret şi sport o ,,fata lui tata", tata ,,regele pălincii" şi (uşor de presupus) campionul sponsorizărilor la PSD. Au devenit deja umane Olguța, Carmen şi Rovana, iar Firea are moral bun pentru alegerile prezidențiale.

Un caricaturist de geniu, d-nul Pătrăşcan, a schimbat numele localității Videle în Divele, iar eu vreau să marşez mai mult şi spun DIVELE VIDELE !

Acest al treilea guvern flash are din start o mare realizare ; ce acum 6 luni părea de necrezut, d-nul Daea pare un geniu sclipitor şi ader de bună voie la amplasarea ca simbol național a căpățânii de oaie cu condiția ca baciul turmei să fie ungurean, iar un Ali Osman să facă chebab de batal.

În weekendul trecut am enunțat o idee care printre apropiați a trezit interesul. Spuneam că lansarea atâtor femei slab pregătite nu face decât să exacerbeze misoginismul. Ei bine, după ce luni am văzut oferta masculină, retrag teza de mai sus şi, de ruşine, plec în Tibet să-l caut pe Dalai Lama, iar de nu-l voi găsi voi citi ,,Freedom in Exile"!
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri