IARNĂ CU REPETIȚIE

IARNĂ CU REPETIȚIE(2566)


De nenumărate ori, uneori, cu obidă, alteori, cu o undă de ironie, României, ca țară, nu ca persoană fizică, i s-a reproșat că nu este consecventă. Nu contează în ce privință, consecventă să fie, măcar o singură dată în viața ei!

Spunea poetul gastronom Mircea Dinescu că, mergând la restaurant, altul, nu al lui, nu a reușit niciodată să mănânce aceeași mâncare de două ori la fel, în sensul respectării rețetei. Cu alte cuvinte, nu a descoperit un bucătar consecvent, iar cârcotașii nu au găsit o Românie consecventă într-un anumit domeniu.

Îi contrazic pe cârcotași, chiar dacă sunt reprezentanți ai U.E. De câțiva ani încoace, iarna suntem cei mai consecvenți cu putință, chiar dacă nu progresăm nici la dreapta, nici la stânga. Sau poate tocmai de aceea suntem consecvenți, pentru că nu progresăm!

De pildă, de câte ori vine iarna, ne prinde nepregătiți! Chiar dacă, între timp, prin rotirea cadrelor, s-a schimbat identitatea unor conducători, avem parte de aceeași arhitectură facială. Aceleași fețe ca niște poponețe. Pe scurt, aceeași mimică tradițională a factorilor de răspundere, explodând a mirare.

Iată doar câteva din întrebările lor existențiale, absolut aceleași de ani de zile:
A venit iarna? Când? Da’ cât e ceasul? Da cu ce a venit, că noi nu avem gară! Noi suntem țara în care iarna nu-i ca vara!

Din lozincă s-a transformat în scuză națională menită să justifice neputința unora în materie de deszăpezire. Nu aveți uneori senzația că anumite lucruri și secvențe din viața dumneavoastră se repetă? Ca și cum ați mai trecut pe acolo! Ca și cum ați mai purtat discuții asemănătoare! Cu aceiași tâmpiți sau proști...

Ei bine, chestia asta se întâmplă iarna.Nimic nu este nou în ninsoare. Aceleași fețe și voci plângărețe, întruchipând neputința de o viață a celor care încasează salarii mari ca să ne abandoneze în nămeți. Aceiași leneși care dorm în sapă de lemn. Aceiași moraliști, precum MRU, când făcea pe premierul, care vor să scoată bătrânii, în vârstă de peste 70 de ani, la deszăpezire!

Scenariile sunt exact aceleași care se repetă de la o iarnă la alta. Până și replicile sunt la fel. Diferă oarecum modul de abordare. Scenografia este și ea neschimbată. Până și în materie de trafic rutier, nu s-a mutat nici măcar o bornă kilometrică, nu s-a astupat nici măcar o groapă! Le astupă iarna prin ninsori abundente.

Starea de neputință, mai ales iarna, a pus stăpânire pe întreaga Românie. Deși trăim mereu, mereu aceleași experiențe fără nicio finalitate, mai marii țării nu învață nimic. Și, din această cauză, iarna ne paralizează total…

Cu două săptămâni înainte de venirea iernii, șmecherii patriei nu conteneau să se laude că sunt pregătiți să înfrunte chiar și o furtună siberiană! Ați mai auzit fraza asta tupeistă, nu-i așa? În somn, în pom, pe stradă, nu contează…

La noi, caracteristică este iarna cu repetiție. Felix Stroe ar trebui să se felicite că a mers pe mâna lui Tudose. În cazul tandemului Tudose-Stroe, puciul pus la cale împotriva lui Dragnea prezintă și părți bune pentru cei doi.

Păi, deszăpezire la nivel național îi trebuia lui Felix Stroe, când cei din subordine au fost întotdeauna depășiți de situație!

Sunt iernile din România chiar atât de grele?
Sunt și grele, nu zic, dar mai grele sunt (de cap) “cadrili” de conducere, care dau dovadă de o consecvență ieșită din comun!
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri