Împreună pentru o dezvoltare sustenabilă a pescuitului în Marea Neagră

Împreună pentru o dezvoltare sustenabilă a pescuitului în Marea Neagră(2500)


Este motto-ul după care se ghidează Consiliul Consultativ pentru Marea Neagră – BISAC - acronimul de la Black Sea Advisory Council, organizație înființată în anul 2013, cu scopul de a fi o punte de legătură între reprezentanții sectorului de pescuit marin și acvacultură din România și Bulgaria, în relaţia cu Statele Membre și Comisia Europeană.
Devenit operațional în anul 2015, Consiliul Consultativ pentru Marea Neagră – BISAC își continuă principalele misiuni de exploatare durabilă a stocurilor de pește, precum și contribuția la conservarea resurselor biologice marine din Marea Neagră. La fel de importantă pentru asociație este și asigurarea unei reprezentări echilibrate a tuturor părților implicate în sectorul de pescuit și acvacultură în zona Mării Negre. 

În atribuțiile Consiliului Consultativ pentru Marea Neagră intră, în același timp, prezentarea unor recomandări și sugestii către Comisie și Statele Membre referitoare la gestionarea pescuitului, precum și informarea acestor entități cu privire la aspectele socio-economice și de conservare ale pescuitului și, după caz, ale acvaculturii, venind în același timp cu soluții pentru depășirea problemelor. Totodată, asociația cooperează cu oamenii de știință la colectarea, furnizarea și analizarea datelor necesare pentru elaborarea măsurilor de conservare.

Anul 2018 se anunță unul cu proiecte și mai îndrăznețe. Consiliul Consultativ pentru Marea Neagră – BISAC își propune să continue demersurile inițiate în 2017, în vederea modificării suprafeței rețelei de arii marine protejate NATURA 2000, astfel încât să nu se suprapună cu zonele tradiționale de pescuit. Un alt obiectiv important îl reprezintă continuarea procesului de Implementare a Strategiei pe termen-mediu 2017-2020, adoptată de Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM) privind sustenabilitatea pescuitului în Marea Mediterană și Marea Neagră, dar și semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, ce prevede conservarea și gestionarea rațională a resurselor marine vii din punct de vedere biologic, economic, social și de mediu, precum și favorizarea dezvoltării durabile a acvaculturii din Marea Neagră. Semnarea Memorandumului de Înțelegere se va putea concretiza în cadrul celei de a 42-a Sesiune Anuală a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană, programată pentru perioada 22 – 26 Octombrie 2018, la București. 

Iar calendarul evenimentelor pe anul 2018 se anunță unul extrem de încărcat pentru Consiliul Consultativ al Mării Negre. Pe 2 martie, la sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură din Italia, va avea loc întâlnirea Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană, pentru pregătirea reuniunii la nivel înalt privind pescuitul la scară mica. Pe 8 și 9 iulie la Sofia în Bulgaria este programată conferința la nivel înalt privind pescuitul și acvacultura la Marea Neagră. În perioada 10-13 iulie la Burgas în Bulgaria este programat seminarul privind eveluarea măsurilor de gestionare a pescuitului în Marea Neagră, eveniment ce coincide și cu cea de-a șaptea întâlnire a WGBS – Grupul de lucru pentru Marea Neagră a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană. Pe 25 și 26 septembrie, în Malta este programată întâlnirea la nivel înalt privind pescuitul la scară mica. Calendarul evenimentelor pe 2018 se încheie cu Forumul Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană privind datele științifice ale sectorului de pescuit ce se va desfășura în perioada 10-14 decembrie, în Italia.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri