AUTOSTRADA SOARELUI APUNE, DAR MINISTRUL TRANSPORTURILOR VA FACE  ALTELE MAI TRAINICE ȘI MAI FRUMOASE, PE RÂU ÎN JOS...

AUTOSTRADA SOARELUI APUNE, DAR MINISTRUL TRANSPORTURILOR VA FACE ALTELE MAI TRAINICE ȘI MAI FRUMOASE, PE RÂU ÎN JOS...(2850)


Recunosc că mi-a fost destul de greu să intuiesc de ce Felix Stroe a făcut, practic, un pas înapoi în momentul în care a acceptat să părăsească “moșia” de la RAJA Constanța pentru a fi numit ministrul Transporturilor!

Exact în perioada în care nimic nu mai este sigur! Autostrada Soarelui se degradează în fiecare zi, pământul se surpă sub celelalte tronsoane de autostrăzi, CFR e la pământ etc.

Îmi plânge inima când îl văd pe Felix Stroe cum dă raportul în fiecare ședință de Guvern, cum i se usucă mâna pe sus, ca să răspundă el primul, să se angajeze înaintea tuturor că o să facă și o să dreagă! Crede pesemne că o să-i facă PSD statuie!

Acum, lui Tudose îi place. Ca la Brăila, puțină gălăgie nu strică! Și nici o demonstrație de forță în plus... Precum coreenii comuniști, își plimbă rachetele, sub formă de carioca, cu focoase nucleare! Cine pune botul, o face din inițiativă proprie... Deocamdată, disputa sa cu Liviu Dragnea se află în faza preliminară a amenințărilor infantile de genul: “Dacă nu pleci tu, ies eu din birou(!!) “

Cât privește recunoștința constănțenilor, la care visează domnul Stroe, dornic să intre în istorie, îi doare pe ei undeva de noua linie de metrou, cu sictir pe partea dreaptă!

Despre statut. La RAJA, domnul Stroe, era prinț. Stătea ca belferul pe scaun și toată lumea se închina la el. I se spunea “Generalul”. Dacă era prost dispus, se închidea apa automat până la achitarea restanțelor de către beneficiar. Totul funcționa brici.

La Guvern, e cerșetor! Stă cu mâna întinsă la Tudose ca să-i schimbe termenele de dare în folosință a obiectivelor asumate. După cum merge treaba, o să se mai milogească pe acest subiect.

Acum, colac peste pupăză, s-a deteriorat și Autostrada Soarelui, care va fi reparată în trei ani de zile. Cu condiția să nu mai circule nimeni pe anumite tronsoane. Sau cu o roată pe autostradă și cu cealaltă pe calea ferată!

Ministrul Transporturilor are viață grea! Am văzut ce s-a întâmplat de Sărbători. Trafic rutier sufocant, trenuri încărcate la refuz, debandadă ca și în anii trecuți etc.

La ministrul sărac nici autostrăzile nu trag! Pe o parte cârpită, pe cealaltă crapă. Îl pândește oare blestemul celui sărac și cârpit în fund? Tudose îi dă carioca cu țârâita, darmite fonduri! La sat, Felix Stroe era totuși general fruntaș.

Ce fac ceilalți miniștri? Hibernează? Nechează? Dacă îți pui mintea cu ei ca să-i reevaluezi, nu ai pe ce!
Doar pe Felix îl văd cu ghiozdanul în spate, gata să demonstreze tuturor că și-a făcut lecțiile. Dacă avantajul creat, unul iluzoriu, ține doar de satisfacerea unor orgolii personale destul de ieftine, cum ar fi, de pildă, statutul de ministru, atunci, pot să-i spun domnului Stroe că a făcut în pălărie...

Și, în ciuda relațiilor sale de prietenie și colaborare reciproc avantajoase cu unii dintre cei care îi țin locul, e posibil să piardă și postul de conducere de la Constanța, pentru că, astăzi, așa cum e făcută lumea, nimic nu mai este sigur… Te uiți în ochii celuilalt, dar degeaba, dacă nu știi ce are în cap!

Poate că domnul Presură este, calitativ vorbind, un om de caracter și nu uită să dea înapoi ceea ce a luat, dar nu se știe niciodată ce presiuni se pot abate asupra lui. Pe urmă, pot interveni orgoliul celui mic care nu mai vrea lăptic, învățul fără dezvăț, năravul din fire și alte componente organice, că așa-i, la noi, la români…

Alt fenomen periculos pentru domnul Stroe: poleiul de partid. Nici nu știi când și de ce pici, fiind aproape imposibil de detectat, pentru că poleiul de partid se menține în tot timpul anului, indiferent de anotimp. De aia patinează pesediștii și Dragnea dă la pește la copcă!

O vorbă și despre schimbările de la RAJA, că tot eram cu metroul gonflabil după posibilități în zonă… Deocamdată, Presură stă cuminte în banca în care nu a avut prea mult timp să viseze, fiind catapultat în regim de urgență.

Spuneam că mi-a fost greu să mă dumiresc ce resorturi intime l-au propulsat pe domnul Stroe la șefia unui minister înjurat ori de câte ori ninge sau plouă, când se blochează autostrăzile sau nu sunt finalizate și în momentele de tristă amintire când este evocată dispariția flotei comerciale a României, un pasaj greu de digerat în istoria noastră contemporană.

Cât era el de șmecher, mult mai șmecher decât fostul director general al RAJA Constanța, nici măcar Traian Băsescu nu a reușit să dea de cap tuturor problemelor din minister! De unele s-a lepădat singur. Vă amintiți ce spunea fostul președinte?  “România nu are nevoie de autostrăzi!”  Nici Băsescu nu avea. Acum, travestit în lupul moralist, e un critic vehement pe subiectul calitatea lucrărilor. Din acest punct de vedere, Autostrada Soarelui apune... Și toată lumea tace!

De aia au fost făcute în bătaie de joc? Ca să avem ce repara? Ba, ca să zic așa, Băsescu a mai lăsat și câteva belele în plus drept moștenire! Și, atunci, la ce bun să te legi singur de mâini și de picioare?

Doar de amorul artei? Cine își mai pierde vremea cu așa ceva? Sunt din ce în ce mai puțini cei care învață să cânte la pian doar ca să se acompanieze singuri.

Un fapt este evident. Premierul Tudose și Felix Stroe alcătuiesc la dublu o echipă redutabilă. Deocamdată, în faza teoriei fără scrupule. Ca la volei, Felix Stroe îi ridică de pe fundul terenului mingile la fileu lui Tudose.

Acestea sunt noi și de fabricație românească sub forma unor angajamente și promisiuni. De pildă, darea în folosință, înainte de termen, a unei noi linii de metrou, finalizarea mai multor autostrăzi etc. Avantajat de statura sa de sportiv de performanță, premierul ar putea să-l “căpăcească”, până la proba contrarie, pe ministrul Transporturilor, mult prea zelos în materie de raportări gen întrecerea socialistă.

Dar nu o face, pentru că lui îi convine să iasă, deocamdată, în față cu lăudătorii de la Transporturi. De altfel, singurii ancorați în sinergia faptelor. La prima mână, e o dovadă că Guvernul funcționează. Și ca să fie cât mai credibil, premierul Tudose își permite să facă tot felul de giumbușlucuri în genul lui Tamango pe vremuri, care plimba mingea pe la spate la fotbal, după care o scăpa în poartă!

Suntem în faza cariocilor și a pixurilor cu mai multe culori, dar pentru publicul larg contează enorm că Guvernul lui Tamango desenează. Chiar șosele în zig-zag, după cum am auzit, dovadă că PSD a căzut de pe bicicletă sau nu știe cu ce să ne mai îmbârlige.

În zig-zag sunt banii dumneavoastră.
Felix și Tudose exersează deja mersul în zig-zag pe cale naturală. Degeaba. Oricum, în cazul unei revolte populare pe tema cariocilor, șoselele în zig-zag îi dezavantajează pe pesediștii fugari, care dau deja din colț în colț, floare de colț.

Ministrul Transporturilor vorbește, câte în lună și în stele, de unul singur la ședințele de Guvern în postura de subaltern al lui Tudose, acest Tamango al guvernării pesediste!

Mă întreb cum de nu își dă seama că, în cazul unui prezumtiv eșec cu metroul și cu celelalte, va fi sacrificat fără nici o reținere pentru ca imaginea lui Tudose să rămână intactă! Din poziția de ministru silitor în care se află, fiind văzut tot timpul cu două degete pe sus, își joacă pasional rolul de ridicător de minge la fileu…

Lui Tudose îi plac cariocile. Dacă nu își îndeplinește angajamentele asumate, Felix va fi însemnat cu carioca de culoare roșie.

Premierul Tudose colorează. Visul lui de aur e să-i ia cariocile lui Dragnea! Desigur, tot cu sprijinul lui Felix. Dacă-i ies pasele programate la fileu, Tudose abia așteaptă să-l lase fără culori în instalație pe liderul suprem al PSD!

Dragnea, ce culoare are cerneala din călimara ta? Culoarea DNA. Preventiv, Liviu Dragnea se gândește să pună de un Congres al PSD pe scara de serviciu ca să-l evacueze pe Tudose…
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri