ILIESCU ȘI BĂSESCU, RÂNDUL DOI, BANCA DE LA GEAM

ILIESCU ȘI BĂSESCU, RÂNDUL DOI, BANCA DE LA GEAM(2808)


Moartea regelui Mihai ne-a scutit, în zilele de doliu și în timpul funeraliilor, de prezența a două umbre sumbre ale istoriei. Nu i-am mai văzut pe micile ecrane, în special pe Traian Băsescu, și nici nu i-am mai auzit bătând zgomotos apa în piuă.

Moartea Regelui Mihai i-a redus la tăcere. Nu de durere, ci de teamă, cunoscută fiind atitudinea celor doi foști președinți față de cel plecat dintre noi.

Din diverse motive, dar, în principal, de frică, Ion Iliescu și Traian Băsescu au stat cuminți la domiciliu, departe de ochii populației îndurerate.

În lipsa principalului fitilist al politichiei noastre, a fost liniște! Oamenii nu au mai fost încrâncenați ca atunci când Traian Băsescu se lasă târât de curenți în mulțime.

Cât de parșivă este istoria! Doi foști președinți, care, de-a lungul anilor, s-au bălăcărit într-o manieră josnică pentru statutul lor, s-au trezit singuri pe un rest de insulă a comunismului. Uniți, culmea, în cuget și-n simțire, de aceleași resentimente față de regele Mihai!

Ei sunt rezultatul unei selecții naturale care separă în istorie grâul de neghină.

Ion Iliescu și Traian Băsescu, cu atât de multe asemănări între ei!

Singuri și izolați într-un soi de buncăr, cum ar fi trebuit să se întâmple cu mult înainte ca domniile lor să candideze pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Cu ce ne-am ales după președinția lui Iliescu, primul miner al țării? Cu ce ne-am pricopsit după “dictatura băsciană”? Cu un prelungit hăhăit al sărăciei și dezbinării naționale.

În zilele de doliu, timp în care Iliescu și Băsescu au stat cuminți în banca lor, a fost liniște în țară. Liniște, pace și decență. Desigur, și multă durere.

Fără Iliescu și Băsescu, doi frați ai răului, ne-am putut ruga în liniște, fără a fi tulburați de cunoscutele lor intrigi.

Am uitat cu totul de ei. Am fost scutiți de a retrăi momentele penibile generate de declarațiile lor belicoase la adresa regelui.

Fără Iliescu și Băsescu în prim-planul vieții politice, ne-am comportat cu toții normal. Până și Liviu Dragnea, marele alb din PSD, a respectat protocolul de la cap la coadă. A stat liniștit pe același rând cu președintele Iohannis, afișând un calm ieșit din comun.

Din păcate, a trebuit să moară regele ca să demonstrăm Europei că, atunci când există consens, suntem capabili să ne cinstim așa cum se cuvine eroii. Pentru că ce altceva a fost regele Mihai, ținând cont de preocupările sale privind viitorul României.

S-ar putea ca Traian Băsescu, ținând cont de părerea sa despre rege, să fi tânjit după o mică intrigă sau o manifestare de protest menită să tulbure funeraliile regale.

Dar nu a fost să fie. Am avut parte de o atitudine generală care face cinste românilor, mai ales în condițiile în care cei mai mulți dintre ei nu susțin monarhia…
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri